2015-12-11

#1058: Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek - 55 %


Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2015. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 49 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Tak je to konečně tady. Česká republika má svého vlastního superhrdinu, který bude vycházet ve své vlastní měsíční sérii. Samozřejmě, je otázkou, jestli to skutečně dosáhne nějakého úctyhodného čísla, ale podle všeho zde je dostatek možností pro to, aby byl rozvíjen rozsáhlejší příběh. Kdo se tohoto úkolu chopil? Komiks "Dechberoucí Zázrak" je vydáván pod hlavičkou "Blesk Komiks", tedy novou značkou pod bulvárními novinami "Blesk". To by samo o sobě nevadilo, protože komiks je pěkně ve fólii a navíc je zde karton, který zajišťuje, aby se komiks nepřehnul. Do tohoto bodu je všechno v pořádku. Všechno je v pořádku také s papírem, který je výborný, stejně jako s tiskem, kde není moc co vytknout. Pak už to ale bohužel začíná malinko skřípat.

Ale zůstaňme ještě u toho pozitivního. Petr Kopl je jméno, které rád slyším. U recenze na revue "Bublifuk 1" jsem si trochu postěžoval na to, že Petr dlouho nic nevydal. Jen o pár dní potom jsem se dověděl, že se chystá "Zázrak". Byl jsem samozřejmě v očekávání. Rychle jsem se přidal do skupiny na Facebooku, která mi přijde jako jediná forma propagace, která se ke mně dostala. Na to, že jsem komiksák, mi to přijde trochu málo. Přece jen mám pocit, že se kolem komiksu pohybuji dost, ale k tak velkému, přelomovému a zásadnímu komiksovému projektu bych přece jen čekal trochu víc propagace. Ono se to samo neprodá. Nevím, možná jsem jen slepý, ale snad bude marketing trochu silnější.

To je první věc, která by mohla být trochu problém a nemusela se vyplatit. Ale uvidíme. Třeba je zde dost nových čtenářů, kteří se k tomuhle dostanou, protože už si zvykli nějaké komiksy nakupovat v trafikách. A ony se tam dají sehnat. No, v podstatě jen "Ultimátní komiksový komplet" ale aspoň něco, že? Tak "Dechberoucí Zázrak" - nevím, ale jakmile o tom jménu začnu víc přemýšlet, tak mi nepřijde až tak výjimečné a znělé, ale snad si zvyknu - na stánku rozhodně koupíte. Pokud budete mít štěstí. Na každém ho také dostat nemusíte - doufám, že to je tím, že jde tak dobře na odbyt. Tak a teď už k samotnému komiksu.

Vnitřek je ok. Jak jsem řekl, velmi dobrý papír, krásné barvy, klasicky je zde použita reklama, což je v podstatě pro danou formu nutné a vzhledem ke zkušenostem s americkou produkcí mi vůbec nevadí. Vlastně jsem jí čekal trochu víc, také je to především reklama na další produkty ze stáje "Blesku" a jeho vydavatelství. Samotný komiks pak zabírá 24 stran, což je paráda. Takový klasický rozsah pro komiksový sešit, dokonce o pár stránek větší - americké si mnohdy vystačí se 20 stranami. A co že na těch stránkách najdete? Tak v první řadě je to základní seznámení s postavami. Co si budeme povídat, je to hodně na efekt, čemuž pomáhají velké panely, které jsou v Petrově podání skvělé. Ale základní obrázek o světě si rozhodně uděláte.
Ze křtu prvního čísla

Co mi trochu vadí, to je pojetí příběhu. Anebo vadí... Prostě mě to nedostalo. Setkáváme se s českým superhrdinou, který funguje v Praze, seznamujeme se i s jeho zrodem, i když ten je přerušen tak nějak v polovině a bude dořešen v dalším čísle nebo v dalších číslech. Bohužel koncepce celého prvního dílu je v podstatě taková, že je vám jasné, co se dál stane, což trochu ničí moment překvapení. Skoro si říkám, jestli by nebylo lepší, kdyby se počátek kompletně odvyprávěl v prvním sešitě, který by měl třeba dvojnásobnou délku. Ale možná mě ještě Petr Macek překvapí. Zatím mám ale pocit, že jede na jistotu, kterou odkoukal z amerických vzorů. Hlavně proto se držím s hodnocením při zemi. Ale je možné, že mě další díl ohromí a nebudu adorovat jen skvělou kresbu. Sám jsem na to zvědavý. Minimálně 12 dílů by ještě mělo být před námi a já pořád doufám, že je šance, že se na trhu domácí komiksová série uchytí. Takže jen tak dál, ale ještě trochu lépe. Nebo o hodně lépe, hlavně se scénářem.

2 komentáře:

  1. Vcera byla propagace v bulvarnim poradu na v TV :)
    Jinak teda hodnoceni nic moc,tak doufam,ze se to rozjede,ptz jak znamo,vydani dalsich dilu je zavisle na prodeji tech prvnich nekolika,a tady uz nezajmem skoncilo dosti slibne rozjetych serii..

    OdpovědětVymazat