2015-10-26

#1023: Nakladatelství Paseka chystá novou komiksovou řadu a začíná s Úsměvem

Komiksový trh se v posledních letech výrazně proměnil, protože klade čím dál větší důraz na skupiny čtenářů, kterých si možná dostatečně nevážil: dětské čtenáře, ženy a dívky. Ztělesněním této změny se stala Američanka Raina Telgemeierová (1977), která v roce 2010 vydala autobiografický komiks "Úsměv". V Česku tento fenomén uvádí nakladatelství Paseka v rámci nové ediční linie, v níž chce představovat ty nejlepší současné komiksy pro děti a mládež. 

Komiksové alter ego autorky - školačka Raina - přijde při nehodě o přední zuby, následuje úporný souboj s rovnátky, zubními náhradami i spolužáky. Obří mezera místo zubů totiž není zrovna to, po čem touží dívky procházející pubertou. Několik let Raina trpí v dentistických ordinacích, nachází svoje sebevědomí i skutečné přátele, kteří nehledí jen na její úsměv. 

Protože Telgemeierová vše prožila, ale zároveň už měla dostatečný odstup, je "Úsměv" autentickým příběhem, kterému nechybí empatie, ale ani nadsázka a humor. Díky studiu na newyorské Škole vizuálních umění dokáže autorka přirozeně používat jazyk komiksu a složité situace a emoce podává tak jednoduše, že po "Úsměvu" může sáhnout člověk, který dosud žádný komiks nečetl. Kromě občasných drsných scén z ordinací zůstane v paměti například epizoda se zemětřesením v San Francisku v roce 1989. Telgemeierová ho coby tamní rodačka zažila na vlastní kůži.

"České vydání "Úsměvu" příhodně rozšiřuje naše povědomí o komiksu a ukazuje, že nemusí být určený jen pro zapálené fanoušky dlouholetých sešitových řad na jedné straně a příznivce uměleckého, avantgardního komiksu na straně druhé. Je to univerzální a především skvěle zpracovaný příběh, ve kterém si každý najde svoje rovnátka," říká o "Úsměvu" Pavel Kořínek, člen Ústavu pro studia komiksu a spoluautor knihy "Dějiny československého komiksu 20. století".

"Úsměv" reprezentovaný nepřehlédnutelným smajlíkem s rovnátky strávil neuvěřitelných 133 týdnů v žebříčku bestsellerů podle "New York Times" a pro děti se stal do jisté míry terapeutickým čtením - rovnátka jsou v tomto případě zástupným symbolem pro všechny věci, které mohou být okolím vnímané jako nedostatky. Telgemeierovou katapultoval mezi nejoblíbenější tvůrce pro čtenáře i knihkupce, jen v USA je současný náklad 1,5 milionu výtisků. Komerční úspěch si vzácně podal ruku s kvalitou, za "Úsměv" získala Telgemeierová nejvýznamnější komiksové ocenění – Cenu Willa Eisnera přezdívanou "komiksový Oscar“. 

Loni k "Úsměvu" přidala pokračování "Ségry" (ve skutečnosti jde o prequel), v němž po dospívání a rovnátkách zpracovala další navýsost univerzální téma i pro tuzemské čtenářky a čtenáře: vztahy v rodině a především přijmutí mladšího sourozence. Díky "Ségrám" letos získala Telgemeierová Cenu Willa Eisnera pro tvůrce, kteří svoje komiksy zároveň píšou i kreslí. Jako první žena v historii tak prorazila v kategorii, kterou před ní opanovali Frank Miller, Mike Mignola nebo Chris Ware. A již na začátku roku ji profesionálové z komiksové branže zvolili v hlasování serveru Comics Beat největší osobností roku 2014. Nakladatelství Paseka chce osobnost roku vydávat dál a v roce 2016 bychom se měli těšit právě na zmiňované "Ségry",

Ocenění pro "Úsměv":
  • Will Eisner Award, 2011
  • Dorothy Canfield Fisher Award, 2012
  • Maine Student Book Award, 2012
  • ALA Notable Children’s Book, 2011
  • Kirkus Best Books of 2010
  • New York Times Editors’ Choice, 2010
  • Finalistka Children’s Choice Book Award, 2011
  • Čestné ocenění Boston Globe-Horn Book Awards, 2010

Žádné komentáře:

Okomentovat