2015-10-23

#1022: Skalpy 3: Mrtvé matky - 90 %

Skalpy 3: Mrtvé matky (Scalped: Dead Mothers)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 12 až 18 v sérii "Scalped" u Vertiga. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2008. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 439 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jason Aaron
Kresba: R. M. Guéra

Je to skoro až neskutečné, jak si tahle série udržuje, nebo možná i trochu zvyšuje kvalitu. Ale jak je očividné, je to skutečně možné. Jason Aaron ukázal, že jsou ještě příběhy, které rozhodně nebyly vyprávěny. On na ně má prostě čuch. Jako kdyby nebylo dost příběhů z rezervace o tom, jak tam je život těžký. No, když se nad tím tak zamyslíte, tak v komiksu jich opravdu moc není. Jenže Jason Aaron šel mnohem dál, než jen k tomu, aby ukázal, jak je život v rezervacích krutý. On se rozhodl, že do tohohle příběhu zasadí ultra krutý noir, který se nebude bát nahoty a už vůbec ne násilí. Neonoir z indiánského prostředí? Sakra, že to zní divně, ale to jste v tom případě Aaronovu a Guérovu sérii ještě nečetli. Mimochodem skutečnost, že ani jeden z nich není indián, a Guéra, což je pseudonym pro Rajka Miloševiče, je dokonce Srb, je překvapující.

Vůbec ale nevadí, že ani jeden z tvůrců skutečně nepatří do světa, který popisují a vykreslují, protože oni to dokážou tak skvěle, že jim uvěříte. A tohle mi na tomto příběhu přijde strašně důležité. Když se nad tím zamyslíte, tak násilí, které se zde odehrává, je možná už přitažené za vlasy, celé vyznění komiksu je nesmírně temné, ale díky dobrému scénáři a skvělé kresbě tak nějak budete věřit tomu, že tohle je svět, který by skutečně mohl existovat. Rezervace by skutečně mohly být místa, kde se odehrávají podobně děsivé příběhy, které skutečně nemají obdoby. Aaron na první pohled rozehrává klasickou hru - muž, který není tím, kým se zdá, ale je tajným agentem. Jenže Dashiell není čestný hrdina, Dashiell je pěkné hovado a násilník. Jenže cítíte, že je mnohem komplexnější postavou. A to se Aaronovi daří prezentovat i v tomto dílu. Respektive v tomto dílu především.

Ale kromě toho, že se soustředíme na Dashiella, tak se zaměřujeme také na celou rezervaci a na to, co se stalo. Dashiellova matka je mrtvá. Na všechny - kromě Dashiella - to má očividně zásadní dopad. Tohle je smrt, která byla očekávána, ale zároveň smrt, která znamená změnu. Něco se musí stát. Někdo musí platit. Ale kdo? A jak do toho budou zapadat všechny sledované postavy? Jaký bude jejich osud? Těch otázek je strašně moc a Aaron pokládá další, ale zároveň posouvá děj, dává vám odpovědi, přidává do toho emotivní scény a nepohrdne ani sny, kterým ale věříte, protože k indiánům prostě patří a mají v jejich kultuře důležité postavení. A tak i sen může být hybatelem děje. Jason Aaron neodbočuje od hlavního děje, ale přitom sledujeme i vedlejší epizodky. Všechno má ale dopad na Dashiella a na rezervaci a na to, co se má stát.

"Skalpy" patří k těm sériím, které jsou tak dobře napsané, že vás bude bavit každý sešit, budete si užívat to, co právě čtete, ale stejně tak se budete těšit na to, co přijde příště. Guéra tomu přidává na temnotě a opět dokazuje, že propojení scenáristy a kreslíře je nesmírně důležité, protože celkový zážitek je pak umocněn. Příběh se místy stává až tarantinovsky krutý a zábavný v jednu chvíli. Tady ale máte celou dobu pocit deprese, která vás neopouští, protože v rezervaci snad neexistuje jediné světlé místo a všechny postavy jakoby se hnaly rovnou do záhuby. Líbí se mi tohle pojetí. Líbí se mi tahle vážnost. V tomhle je síla dobrého vypravěče. Je schopen předat příběh bez humoru a stejně čtenáře strhnout a bavit. Takže jen tak dál, všichni se určitě těšíme na další díl, kterým nás Crew oblaží.

Komiks "Skalpy 3: Mrtvé matky" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Skalpy 2: Kasino v rytmu boogie".

Žádné komentáře:

Okomentovat