2015-09-30

#1005: Sandman: Lovci snů - 85 %

Sandman: Lovci snů (The Sandman: The Dream Hunters)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2015. Komiks původně vyšel jako sešity 1 až 4 minisérie "The Sandman: The Dream Hunters" v letech 2008 až 2009. Komiks souborně vyšel jako "The Sandman: The Dream Hunters" v roce 2009. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: P. Craig Russell

Tak nějak jsem si říkal, že už ani není možné, aby mě Neil Gaimal čímkoli překvapil. Prostě není možné, aby měl tolik dobrých věcí. Ale to jsem neznal jeho ilustrovanou novelu "Lovci snů" ze světa "Sandmana". Mimochodem sama skutečnost, že to je příběh ze světa "Sandmana" mě trochu překvapila a nebyl jsem si jistý tím, co vlastně čekat. Jenže tohle je Gaiman, který je opět skvělý, a tohle je P. Craig Russell, který adaptoval Gaimanovu novelu do komiksu a udělal tak opět s grácií podobně jako v případě komiksu "Koralína". A Gaiman prostě dokazuje, že na cokoli sáhne, to je prostě dobré. Tenhle vypravěč má takový dar, který se skutečně rodí jen málo, a já jsem rád, že ho použil pro tvorbu fantastické literatury.

Jsme v Japonsku před několika stoletími. Jsme v Japonsku, kde se jen nevěří na démony, ale v takovém, kde démoni skutečně existují, mohou být viděni a mohou promlouvat s lidmi. Tohle je Japonsko, kde mluví i zvířata a mohou se mezi sebou sázet. A tak se jednoho dne liška vsadila s jezevcem, komu z nich se podaří vyhnat z jednoho zapadlého chrámu mnicha, jediného, který chrám spravuje. Vítěz bere vše, tedy chrám místo nory. A tak začínají jejich pletichy. A i když by tohle samotné mohlo být zajímavou látkou pro alegorický příběh, ve skutečnosti je to jen úvod k tomu, co skutečně budete číst a o čem příběh ve skutečnosti bude. Brzy tedy zjišťujete, že dojde na sny a jejich vliv.

"Lovci snů" jsou příběhem o lásce, příběhem o tom, že jsme ochotni udělat hodně pro toho, koho milujeme, a to i v případě, že tím, koho milujeme, jsme my sami. Ano, dojde i na nějaké to pořádné sobectví. Příběh má silnou emocionální rovinu, přičemž japonské prostředí tomu přidává ten správný efekt a vy celou dobu cítíte ty správné emoce, které očekáváte. Ale k tomu se ještě setkáváte s postavami, které dobře znáte ze světa "Sandmana" - samozřejmě dojde i na samotného Pána snů. Je skoro až neuvěřitelné, že to funguje, ale ono to opravdu funguje. Kain a Ábel mají své místo v japonské kultuře a nevypadají zde nepatřičně, stejně jako trojice čarodějnic. Gaiman si hraje s mytologií způsobem, který by vyšel jen malému množství autorů. Ale on je prostě jedním z těch, kterým tohle vychází.

P. Craig Russell ukazuje, že je skutečně specialista na adaptace a i díky němu komiks vyznívá tak dobře. Dokáže umocnit některé momenty příběhu svou kresbou, někde přidává něco svého a vy si uvědomujete, že komiks dovede říct víc než slovo, že kresba je strašně důležitým výrazovým prvkem. Tohle mě zaujalo například na straně 57 na čtvrtém panelu, kde v jednom panelu vystupuje hlavní postava dvakrát a dokáže tak i beze slov vyjádřit rozpolcenost člověka. Tohle slova tak krásně nevyjádří. Navíc i barevně - tady musím vyzdvihnout koloristu Loverna Kindzierskiho - je komiks skvěle vypiplán a skutečně připomíná japonské kreslené příběhy z 19. století a možná i dříve. Tímhle se ještě zdůrazňuje japonská poetika, o kterou se dva západní autoři úspěšně pokusili.

V případě, že máte rádi pohádky a pořád se ve vás skrývá duše, která si ráda přečte něco, co zavání mytologií, myslím si, že je kniha "Sandman: Lovci snů" přesně pro vás. Ani v současné, moderní době nejsou klasické pohádky mrtvé a mohou vznikat i na základě fabulace současných autorů. Gaiman tady úročí své zkušenosti z předcházející tvorby, z toho, co má načteno, a ukazuje, že není potřeba vytvářet velký, epický příběh, ale že i niterný příběh může být krásný a strhne vás. Komiks "Sandman: Lovci snů" pak jen potvrzuje, že dobré příběhy nevymřely. A je to jen dobře, protože takové chcete číst.

Komiks "Sandman: Lovci snů" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Žádné komentáře:

Okomentovat