2015-08-17

#981: Hra o trůny: Grafický román 4 - 55 %

Hra o trůny: Grafický román 4 (A Game of Thrones: Volume 4)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo v roce 2015 jako "A Game of Thrones: Volume 4". České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Scénář: Daniel Abraham podle románu George R. R. Martina
Kresba: Tommy Patterson

Asi budu trochu neobjektivní, protože za sebou už mám první řadu seriálového provedení této ságy, ale nějak si nemůžu odpustit jeden základní poznatek. V čem je tohle tak výjimečné dílo? Já nepopírám, že je to dobré, ale opravdu je to až tak výjimečné? Pro mě zde není dostatek záchytných bodů, abych mohl ságu považovat za něco naprosto skvělého. Jsou to pouze jednotlivosti, které mě drží u toho, abych se snažil dokoukat - číst "Hru o trůny" asi nikdy nebudu - a zjistit, jestli alespoň dál je něco víc.

Pro mě se seriál změnil v něco, co je sexem a intrikami bez akce. Jestli je tohle ta převratnost, tak dobře. Komiks je přece jen trochu střídmější, protože toho sexu zde moc není, jako kdyby v komiksu existovalo více limitů. No a co si budeme povídat, ono to má být očividně přístupnější. Ono je asi jednodušší si koupit celkem drahý komiks, než přepnout na HBO, když rodiče spí, protože na rozdíl od dětí musejí do práce. Ale to už je věc morálního kodexu a toho, jak podivně je postavený. Když už jsme u toho, pořád je na rodičích, co dětem dovolí a co nikoli.

Ve čtvrté knize se uzavírá první díl celé románové série. Tato první románová kniha byla pro komiksovou adaptaci rozdělena do celkem 24 sešitů, a tak každé souborné vydání mohlo mít celkem 6 sešitů. Všechny je do komiksového scénáře adaptoval Daniel Abraham a nakreslil Tommy Patterson. Podle bonusového materiálu na konci, by se zdálo, že byl Tommy celou dobu tvorby - kreslil tenhle komiks celkem čtyři roky - ze série naprosto unešený, ale z posledního sešitu to rozhodně patrné není. Jako kdyby zásadní fázi Danyina života prostě odfláknul, anebo minimálně neměl dost času na to, aby se s ní pořádně piplal. Jakmile jsem na scénu s ohněm otočil, divil jsem se, že tohle vůbec prošlo do tisku. Ale asi už toho měli všichni trochu dost.

Příběh je docela dobrý, ale takový už byl, když jej G. R. R. Martin psal. Je zde napětí, je zde nejistota z toho, jak to skončí, a jsou zde překvapivé prvky. Mám sice pocit, že je to celé hodně rozvláčné, ale aspoň se s postavami pořádně seznámíte. Co mě hodně překvapilo, to je skutečnost, že hned ve dvou případech jsou zásadní momenty celé první knihy vyzrazeny hned obálkami, což jen ukazuje na to, jaký marketing sága má a jak jsou jednotlivé příběhy známé. Tady se nehraje na to, aby si komiks oblíbili lidé, kteří ságu neznají, ale jde jednoduše o to, aby se mezi lidi dostal další produkt, který je spojený s tou oblíbenou "Hrou o trůny". Ano, tímhle u mě komiksová adaptace trochu padá.

Ne, samozřejmě, nedalo se čekat, že by komiks přišel s něčím naprosto novým. Všechno bylo až příliš moc hlídané. A tak komiks dočtete a máte pocit, že je to sice fajn, ale k čemu to je, když tohle znáte z knihy/seriálu? Navíc vás bude žrát to, že to kreslíř sem tam docela flákal. Je to fajn fantasy, je to dobrý příběh, ale komiksová adaptace nepřináší nic navíc. Jsem z posledního dílu hodně rozčarovaný a vlastně si říkám, co se mi na těch předchozích až tak moc líbilo? Snad nadšení z toho, že mám v ruce konečně "Hru o trůny". Tahle komiksová adaptace je v konečném důsledku dobrá s nějakým tím škraloupem. A to je vše.

Komiks "Hra o trůny: Grafický román 4" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Egmont.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Hra o trůny: Grafický román 1"
"Hra o trůny: Grafický román 2"
"Hra o trůny: Grafický román 3"

Žádné komentáře:

Okomentovat