2015-06-12

#935: Případy Kjóko Karasumy 3 - 55 %

Případy Kjóko Karasumy 3 (Karasuma Kyoko no Jikenbo 3)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Karasuma Kyoko no Jikenbo 3" v roce 2005. České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 173 Kč.

Scénář: Ódži Hiroi
Kresba: Júsuke Kozaki

Nebudu tvrdit, že jsem z téhle mangy naprosto odvařený, ale mám pocit, že ten nadprůměr si stejně zaslouží. I když je to jen nadprůměr velmi mírný. Jako kdyby se ale série s každou knihou o něco zlepšovala a jako kdyby s každou knihou přinášela něco trochu nového a tím příběhem se vás snažila chytnout. Nejsou to žádné experimenty, není to žádné přehánění, ale jsou to dobrém momenty, které se místy dostávají na povrch, vydařené momenty, které dělají z tohohle komiksu něco, co je přece jen snesitelné a dovede vás zabavit. Pravda, je to většinou podáno hodně rychle, ale líbí se mi, že to není chaotické a dá se to celé pochopit na jedno přečtení.

To jedno přečtení zde platí i přesto, že se příběh hodně často vrací do minulosti a ve flashbacích nám představuje různé události, které jsou pro hlavní postavy důležité. Překvapivě Kjóko Karasuma už není jedinou postavou, na kterou je zaměřeno, příběh se soustředí na celou skupinu a bohužel je naprosto popřen název celé mangy, protože tohle už není o případech Kjóko Karasumy, ale o její jednotce a vývoji dalších událostí. Jestli si myslíte, že v téhle knize dostanete nějaký ten případ, tak se jednoduše mýlíte, protože se vyvíjí situace s démony a je potřeba něco udělat se stávajícím systémem, který už není na podobné útoky připraven.

A tak vzniká nová jednotka. V té se vedení ujímá rázná Američanka s až příliš japonským jménem, ale je rázná, to je hlavní, a navíc docela sexy. Postavy jsou dobře načrtnuty a pro mangu mi prostě sedí. Jsou drsné, mají nějakou historii a všechny jsou zapamatovatelné. Tohle je na tom skutečně důležité, a tak postavy nesplývají a jsou celkem rozeznatelné i ve flashbacích. V některých případech mi sice přijde, že si s kresbou mohl Júsuke dát trochu víc práce (třeba strana 143 se mi opravdu moc nelíbí), ale není to nic, co by bylo těžko kousnutelné. Prostě se jen smíříte s tím, že tohle je japonský mainstream, který se veze spolu s tím kvalitnějším, co v Japonsku vychází.

Manga "Případy Kjóko Karasumy" není moc drsná, není moc úchylná, není až tak moc akční, ale vypráví příběh, který se snaží mít hlavu a patu. Jsem celkem zvědavý, kam se příběh o posune, i když ono moc směrů není. Alespoň ne ve smyslu, že by to najednou dosáhlo nějakých nečekaných a překvapivých výšin. Na to se tvůrci drží moc při hladině a jen si tak hrají na písečku, nechávají některá místa hluchá a nedovedou příběh pořádně gradovat. Vypravěči jsou celkem dobří, ale nevybrali si nejlepší látku na vyprávění. Navíc, pokud se nepletu, v originále vyšlo celkem deset knih, ale u nás je jich jen pět.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Případy Kjóko Karasumy 1"
"Případy Kjóko Karasumy 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat