2015-04-15

#893: Rozbijte všechna prasátka a nadělte si Conana!

Fantastický svět spisovatele Roberta E. Howarda plný odvážných mužů a krásných žen, ve kterém prastarým říším vládne temná magie a krutá božstva, si oblíbilo mnoho čtenářů po celém světě. Přesto u nás výpravná kniha s dobrodružstvími barbara Conana dosud chyběla. Comics Centrum tak plní sen mnoha jeho fanoušků.

"Kolosální Conan" nabídne celou původní komiksovou sérii nakladatelství Dark Horse na 1 264 barevných velkoformátových stranách. Kniha byla vytvořena jako pocta dvěma velikánům: tvůrci Conana, spisovateli Robertu Ervinu Howardovi, a geniálnímu malíři, který vizuálně redefinoval žánr "Meče a magie", Franku Frazettovi.

Příběhy, nad kterými dohlížel skvělý scenárista Kurt Busiek, rozvádějí velmi citlivě původní Howardovy povídky. Podílela se na nich řada uznávaných komiksových autorů, mezi nimiž nechybějí ani Mike Mignola ("Hellboy", "Ú.P.V.O.") a Eric Powel ("Goon"). Samotné kresby jsou podobné spíše rozmáchlým malbám než obvyklým komiksovým ilustracím a vycházejí z Frazettových specifických kompozic. Celé dílo vznikalo ve spolupráci s Conan Properties International, která odkaz R. E. Howarda spravuje, a dostalo se mu tak detailní a citlivé péče, že dnes kniha slouží jako "manuál" pro všechny další conanovské tvůrce.

České vydání se navíc bude pyšnit vzácnou obálkou. Ta nepatří nikomu jinému než Franku Frazettovi a jeho slavnému obrazu "Conan the Conqueror", který má dnes v originále hodnotu neuvěřitelných milion dolarů. "Kolosální Conan" se ale stane ozdobou každé knihovny i díky šité knižní vazbě s reliéfní zlatoražbou.

"U nás je tahle kniha také poctou jeho českému literárnímu objeviteli a překladateli Janu Kantůrkovi," říká Václav Dort, šéfredaktor Comics Centra. "Kantůrek je v současnosti spojován především se "Zeměplochou" Terryho Prachetta a na "Conana" se často zapomíná. Sám si pamatuji to první dechberoucí setkání s Conanem, když se u nás, díky České speleologické společnosti a Klubu Juliuse Vernea, na sklonku totality objevil."

Conan byl u nás známý nejprve z filmových zpracování s Arnoldem Schwarzenegerem ("Barbar Conan", 1982, a "Ničitel Conan", 1984), která v osmdesátých letech kolovala mezi lidmi v mnoha nelegálních kopiích na videokazetách. Až dlouho po té jej začali jeho fanoušci objevovat ve formě literární a komiksu.

"Kolosální Conan" navazuje na velký úspěch předešlých dvou velkoformátových projektů nakladatelství Comics Centrum – "Kurva velký Sin City" a "Hellboyova pekelná knižnice". Také on bude realizován pouze v případě, že si jej předem objedná a zaplatí alespoň 300 čtenářů. Akce trvá do 15. května, kniha pak vyjde na konci června 2015. Více informací na www.comicscentrum.cz

A teď něco o osobnostech:
Robert Erwin Howard (1906 – 1936) byl známý americký spisovatel westernů, fantasy, historických dobrodružných příběhů, hororů a spoluzakladatel žánru "Meč a magie". K tomu za svůj krátký život vytvořil dvě velmi ceněné sbírky básní. Měl schopnost psát skutečně dechberoucím stylem, který dokáže napodobit jen málokdo. Vědělo se o něm, že je psychicky nevyrovnaným člověkem, který touží po životě v jiném světě. Když se dozvěděl o blížící se smrti své matky, spáchal sebevraždu zastřelením. S životem v tomto světě se rozloučil slovy: "Všechno odešlo, všechno je pryč, tak položte mne na oltář – je po slavnosti a lampy ztlumily svou zář."

Frank Frazetta (1928 – 2010) byl americký malíř a ilustrátor, autor mnoha fantaskních a sci-fi obrazů, obálek knih i přebalů gramofonových desek, plakátů a komiksů. Svojí interpretací "Conana" vizuálně redefinoval žánr "Meč a magie". Vtiskl podobu mnoha hrdinům dobrodružné literatury a zároveň patřil k nejvyhledávanějším kreslířům obálek. Originály jeho kreseb v současnosti stojí miliony dolarů, ale jen zřídka se dostávají do aukčních síní.

Takže pokud vám ještě zbyly nějaké ty peníze, protože co si budeme povídat, v komiksu pořád vychází něco zajímavého a většinou je to celkem drahé, tak můžete také přispět na vydání "Kolosálního Conana". Stačí předem zaplatit 2 900 Kč na této stránce.

Žádné komentáře:

Okomentovat