2015-04-14

#892: Kategorie: Stvůry 4 - 45 %

Kategorie: Stvůry 4 (Category: Freaks 4)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Category: Freaks 4" v roce 2003. České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 171 Kč.

Scénář: Gokurakuin Sakurako
Kresba: Gokurakuin Sakurako

Ale jo, jako takové poslední nadechnutí před úplným koncem není tahle kniha až tak špatná. Nevybočuje v rámci série nějak moc, ale mám pocit, že už byla autorka taková uvolněná a že zde byla snaha to ukončit nějak smysluplně a zbytečně nenechat mnoho dveří otevřených. Díky tomu, že měla celá série podobu epizod, které byly mezi sebou více, či méně provázané, nebylo až tak náročné všechno zakončit ke spokojenost své i ke spokojenosti čtenáře. V případě spokojenosti samotné autorky to asi zas tak těžké nebylo, protože její vypravěčské schopnosti mi celou dobu přišly natolik omezené, že stejně nebylo moct kam skočit, aby se série trochu zlepšila.

Docela mě překvapilo, že se Sakurako více pitvala v postavách. Přestože to dělala celou dobu, tady asi v největší míře. Chtěla nám trochu více představit celý svět tak, jak si ho představovala. To se jí celkem podařilo, jen je škoda, že k tomu došlo až v poslední knize. Nic zásadního se tím nezměnilo a já jsem se jen utvrdil v tom, že to celou dobu bylo špatně vedené. Už od začátku se tu měl vytvářet lepší vztah k postavám, lepší vztah k celému světu, který Sakurako navrhla se zajímavými nápady, ale ani jednou se jí nepodařilo to celé dotáhnout do zdárného konce.

V příbězích se nám tu představuje legenda jménem Doppelgänger, což není zase tak originální téma pro horor, ale na druhou stranu je to stále prvek, který v sobě má dostatečně děsivý potenciál. V případě "Kategorie: Stvůry 4" není nijak zásadně využit, a ten horor spíše jen tušíte, než abyste ho skutečně prožívali. Je to škoda, protože dobré momenty zde rozhodně jsou. Dost dobré na to, aby vás dokázaly strhnout, kdyby to bylo jen trochu lépe napsané a vlastně i nakreslené. Kresba je také jedním z prvků, které mi docela vadily, protože místy bylo vidět, že autorce vůbec nešlo o to, aby čtenář chápal, na co se dívá.

Jedna další série je za mnou a já jsem si jistý, že zrovna k téhle manze se nejspíš nikdy vracet nebudu. Bohužel není moc o co stát. To, že to ze začátku vypadá celkem zajímavě, nakonec jen vede ke zjištění, že je zde naprosto nevyužitý potenciál. Ani ten poslední díl to výrazně nezachránil a vy se jen pročtete ke konci a bude vám vlastně celkem jedno, že série "Kategorie: Stvůry" skončila, protože ono ani nebylo nic moc dalšího, na co by se měl člověk těšit. Sérii se sem tam dařilo být docela sexy, sem tam se objevil i nějaký ten vtip, ale v konečném důsledku se nejednalo o nic, co by vám mělo navždy zůstat v paměti. Z pohledu hororového určitě ne.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Kategorie: Stvůry 1"
"Kategorie: Stvůry 2"
"Kategorie: Stvůry 3"

Žádné komentáře:

Okomentovat