2015-03-13

#870: Válečníci 3: Válečníkův návrat - 50 %

Válečníci 3: Válečníkův návrat (Warriors: Warrior's Return)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako "Warriors: Warrior's Return" v roce 2008. České vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 119 Kč.

Scénář: Dan Jolley podle předlohy Erin Hunter
Kresba: James L. Barry

Tak ne. Nakonec mě ten třetí díl nijak zásadně nedostal a já si myslím, že celá série je taková průměrná, až jsem si skoro říkal, jestli to není sem tam spíš podprůměr. Myslel jsem si, že to ve třetím části bude dílko, které nějak pěkně vyvrcholí, ale to se bohužel nekonalo. A vzhledem k tomu, že je jasné, jak to dopadne, a autorky jdou takovou cestou, aby to tak skutečně dopadlo, a to bez jakéhokoli překvapení, nakonec dostáváte hodně slabý díl v celé trilogii, který směle konkuruje dílu prvnímu v tom, který z nich je nejhorší. Já vím, že v téhle sérii jde hlavně o to, aby byla líbivá, aby tu byly pěkné, trochu dramatické, ale hlavně pěně emotivní příběhy, ale takových je prostě spousta a nevynikají.

Šedopruh a Millie jsou na místě, kde kdysi žil jeho klan, který celou dobu hledají. Není to ale hezký pohled, protože z divokého, žijícího lesa se stala pustina pařezů, kde už pořádně nic nežije, jen sem tam nějaká ta myš, která ústřední dvojici alespoň na chvilku zaplní žaludek. Co tedy mají dělat dál? No, nejspíš jim nezbude, než se znovu vydat na cestu a hledat stopy po tom, kam se klan mohl vydat. Naštěstí nápomocné kočky jsou všude možně a jsou ochotné. Takže se dvojice velmi brzy dovídá, že všechno není ztraceno a stále mohou naplnit to, co si plánovali. Anebo co si plánoval Šedopruh, protože je to hlavně jeho cesta.

Nakonec je to ale Millie, kdo se ukazuje tím silnějším z dvojice, a to i ve chvíli, kdy se o svého milého stará, protože ten se zranil - srazilo ho auto, když se choval jako sobecké hovado. Ano, psychologie zasahuje do příběhu více než v předchozích dílech, protože je vidět, že samotné dění je jen oddalováním a natahováním toho, než se dva poutníci s klanem setkají. Hlavně Šedopruh se stává tím, kdo je protivný a remcá, je na Millie celkem agresivní a ona to poslušně snáší. Je to trochu stereotypní a do celého příběhu mi to nesedělo, i když to své opodstatnění má. Chápu to ale právě především jako z nouze ctnost, aby to nebylo opravdu jen samoúčelné natahování děje.

Knížečkou "Válečníci 3: Válečníkův návrat" se uzavřela trilogie, i když na konci budete mít pocit, že všechno teprve začíná. V originále vyšly ještě další manga knihy, ale s těmi už jsme se na našich knihkupectvích nemohli setkat. Nemyslím si, že by to byla až taková škoda. Jsem si pak také jistý, že bych hodnotil výše, kdyby to bylo spojeno do jedné knihy. Takhle jsou to jen takové útržky, které jsou někdy přesto moc natahované a přestávají bavit, i když se příběh snaží být jak roztomilý, tak i celkem rozumný. Kdo má rád kočky, respektive jednu nebo i víc má doma, rozhodně si to celé užije víc.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Válečníci 1: Ztracený válečník"
"Válečníci 2: Válečníkův úkryt"

Žádné komentáře:

Okomentovat