2015-03-12

#869: Výprava za ptákem času - 80 %

Výprava za ptákem času (La Quête de l'oiseau du temps)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2010. Původně vycházelo jako 4 sešity série "La Quête de l'oiseau du temps" v letech 1983 až 1987. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 459 Kč (brožovaná) a 789 Kč (vázaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (brožovaná).

Scénář: Serge Le Tendre
Kresba: Régis Loisel

Když jsem si komiks v roce 2010 koupil, protože jsem byl zvědavý, jak vypadá ta skvělá edice "Mistrovských děl evropského komiksu", nebyl jsem na první pohled ohromen. Ta kresba je sice hodně detailní, ale první panely mi prostě přišly zmatené. Ale to jen proto, že jsem byl rovnou vržen do vytvořeného fantasy světa a rovnou jsem se vydal na výpravu za ptákem času. Jenže to nakonec nebyl příběh, co mě ke komiksu upoutalo nejvíce a proč jsem ho hltal pořádnými doušky. Tím, co mě hlavně dostalo, byla Pelissa. Já mám slabost pro zrzky a ona je prostě zrzka krásná. Má parádní tělo a neskutečnou prsní výbavu. Však se můžete přesvědčit rovnou na obálce. Pelissa mi učarovala a já jsem chtěl vědět, jak její výprava dopadne. A to i přesto, že se její postava postupně dostává do pozadí.

Kniha se skládá z celkem čtyř alb, která ve Francii původně vyšla v letech 1983 až 1987. I když je časový odstup mezi jednotlivými díly poměrně krátký, pokud se podíváte na první díl a pak na stránky posledního, uvědomíte si, že s barvami se to docela pěkně vyvinulo a poslední díl je barevně skutečně výtečný, takový nejladnější. Rozhodně nechci tvrdit, že předchozí díly jsou barevně špatné, naopak, mají výborné barvy, někdy pravda možná trochu zjednodušené, ale ten poslední díl už je prostě vymazlený. Mluvím pořád o barvách, protože dějově mě poslední díl až tak neohromil, protože mě více bavily ty předchozí.

Serge Le Tendre, poměrně zavedený a známá francouzský scénárista, který se věnuje nejen fantasy, ale také detektivním příběhům a westernům, nám vypráví příběh o Pelisse, která je krásnou dcerou mocné čarodějky Mary. Úkolem Pelissy je najít Mařina starého známého a bývalého milence, největšího hrdinu ze všech. Tím je Bragon, na první pohled stařík, ale když vezme do ruky sekyru, pořád s ní umí efektivně zabíjet. Tihle dva se musejí vydat na výpravu za ptákem času. Proč? Protože se z jedné lastury má na svět vrátit temný bůh Ramor, který by všechno zničil. Mara má málo času na to, aby provedla zaříkávání, a tak potřebuje ptáka času, který ji nějaký dodatečný čas věnuje. A svět bude zachráněn.

Tohle je tedy základní zápletka, která je rozdělena do celkem čtyř knih, kdy první část se věnuje tomu, že hrdinové - ono jich bude postupně víc - nejprve získají Ramorovu lasturu, v které je ukryt temný bůh. Ve druhém sešitě se hrdinové vydávají do chrámu zapomnění, aby zjistili, kde leží hnízdo ptáka času. Třetí sešit se věnuje cestě k místu, kde by měl pták dlít, ale více je zaměřeno na nebezpečí, která na cestě čekají, protože samotný cíl, nalezení ptáka času a zaříkávání jsou prezentovány až v sešitu posledním. Jak je patrné, klasická fantasy kostra - děj rovná se cesta - je zachován, ale Le Tendre a Loisel dokázali do děje vložit tolik prvků a tolik různých epizodek, že vás to prostě baví i jen proto, že se neustále něco děje.

Kromě toho, že je komiks nesmírně akční a nejsou zde přímo hluchá místa, i když nějaká ta klidnější nechybí, má velmi specifický styl v tom, co je v příběhu použito. Jsou to vtípky, které lemují celý děj, jenž je vlastně poměrně vážný. Už od začátku jsou zde sexuální narážky, a to jak v textu, tak i v kresbě, kdy se Loisel ani trochu nebál toho kreslit Pelissu hodně sexy. Co si budeme povídat, hodně mě mrzelo, že se tu opravdu neobnažila, ale to se dá kousnout. Tohle koření prostřednictvím vtípků a narážek je prostě příjemné a příběh se tím odlehčuje, ale zároveň vás to nutí číst dál, protože se jednoduše bavíte. Le Tendre využívá poměrně velký prostor Loiselových panelů k tomu aby postavám vkládal slova nejen do úst, ale velmi časté jsou i myšlenkové bubliny, které jsou také zdrojem vtipu.
Le Tendre

Tvůrcům se podařilo načrtnout zajímavé postavy, a to v podstatě bez výjimky. U Bragona vůbec nevadí, že je starý a možná trochu bláznivý, protože věříte, že to může být největší hrdina. Nechybí ani strašpytel, který má auru tajemství a který možná nebude tak schopný, jak si Pelissa myslí. Pak je tu neotesaný barbar, v kterém je také víc, než se zdá. Každá postava si s sebou nese nějakou minulost, která dříve či později zasahuje do příběhu a výrazněji jej ovlivňuje. Tahle komplexnost je velmi příjemná a díky skutečně nádherným prostředím si komiks opravdu užijete. Co na tom, že ten konec už vás nejspíš tolik nevytrhne a převrácení některých skutečností tolik neohromí. Já jsem byl z konce osobně docela zklamán, ale tady prostě platí, že důležitější je cesta než cíl. A cestu jsem si nesmírně užil.
Loisel

Jsem docela rád, že právě "Výprava za ptákem času" byla prvním komiksem, který v edici "Mistrovská díla evropského komiksu" vyšel. Je to komiks zábavný, který ukazuje, že i v Evropě vznikají velká komiksová díla, která jsou mainstreamová, fantasy, přitom staršího data. Tady těch 30 let není skoro znát, sice je zde přemíra textu, ale nikoli popisného, většinou ho pronáší postavy, případně jsou uvozeny jednotlivé scény, ale to k tomu fantasy docela patří. Le Tendre a Loisel neusnuli na vavřínech a rozhodli se, že v započatém díle budou pokračovat, však také na posledním panelu uvidíte malé okénko s textem "konec prvního svazku". Skutečně došlo k vydání druhého svazku. Jmenuje se "Avant la quête", tedy "Před výpravou" a je tvořen také čtyřmi knihami, které vycházely v letech 1998 až 2013 a Le Tendre a Loisel se věnovali jen scénáři, na kresbu přizvali nové kreslíře. Že by se dostalo i na tyhle sešity v češtině? No a jak to tak vypadá, měl by vyjít i třetí svazek nazvaný, celkem příhodně, "Après la quête", tedy "Po výpravě". Z toho ale venku ještě není ani jeden sešit.

Komiks "Výprava za ptákem času" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat