2015-02-20

#855: Kasta metabaronů - 90 %

Kasta metabaronů (La Caste des Méta-Barons)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované edici (150 kusů) v roce 2014. Původně vycházelo jako 8 sešitů série "La Caste des Méta-Barons" v letech 1992 až 2004. České vydání má 552 stran a prodává se v plné ceně za 999 Kč (brožovaná), 1 599 Kč (vázaná) a 2 299 Kč (limitovaná edice).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (brožovaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (vázaná).

Scénář: Alejandro Jodorowsky
Kresba: Juan Giménez

Když v roce 2003 nakladatelství Egmont ČR vydalo první díl série s názvem "Kasta Meta-baronů 1: Praděd Oton", nebyla to rozhodně až taková událost jako to, že v roce 2014 vyšlo kompletní vydání všech osmi dílů. Egmont ČR pohořel na tom, že vydal něco, co je evropské a co se před těmi více jak deseti lety asi tolik nenosilo. Obecně evropské série tolik neuspěly. "Kasta Meta-baronů" nepokračovala a vyšel jen ten jeden díl. Po jedenácti letech se tedy všichni, kdo ještě nečetli komiks v originále, dočkali pokračování a mohli si užít zbytek toho, co Jodorowsky s Giménezem přivedli na svět. Rozhodně je to něco, co vám vyrazí dech a co vám ukáže, že sci-fi ságy stále ještě žijí a fungují.

"Kasta metabaronů" původně vyšla v celkem osmi docela obsáhlých sešitech, které dohromady dají více jak 500 stran, které si můžete v českém vydání přečíst najednou. Je to pořádná kniha a je docela těžká, ale přece jen není vydána v původním evropském formátu a je trochu menší, což je dáno hlavně tím, že je zachován formát, který nakladatelství Crew pro svou edici "Mistrovská díla evropského komiksu" zvolilo. Je jasné, že muselo dojít ke zmenšení panelů, ale osobně jsem neměl pocit, že by to vedlo k výraznému snížení zážitku. Giménezova kresba je natolik skvělá, že si ji užijete i v tomto případě. Když už jsem mluvil o původním vydávání, tak zde je seznam jednotlivých knih s tím, v jakých letech vycházely.
  • La Caste des Méta-Barons: Othon le trisaïeul (1992)
  • La Caste des Méta-Barons: Honorata la trisaïeule (1993)
  • La Caste des Méta-Barons: Agnar le bisaïeul (1995)
  • La Caste des Méta-Barons: Oda la trisaïeul (1997)
  • La Caste des Méta-Barons: Tête d'Acier l'Aïeul (1998)
  • La Caste des Méta-Barons: Doña Vicenta Gabriela de Rhoka l'aïeule (1999)
  • La Caste des Méta-Barons: Aghora le père-mère (2002)
  • La Caste des Méta-Barons: Sans-Nom le dernier Méta-Baron (2004)


Byla to tedy celkem dlouhá cesta, která vlastně ani dnes pořádně neskončila. Jodorowsky je specifickým autorem, který vytváří neskutečně velký vesmír, jenž je rozsáhlý, co se prostoru týká, ale také rozsáhlý příběhy. Pokud jste již četli komiks "Incal", snadno si vzpomenete, že některé postavy velmi dobře znáte. Hlavně pak bezejmenného metabarona, toho, který je posledním z rodu. Jodorowsky vytváří komiksy, které na sebe nějakým způsobem navazují, komiksy, kde se objevují známé postavy, známá místa, komiksy, kde se jednotlivé příběhy prolínají, což je patrné i v bonusovém materiálu ke komiksu "Kasta metabaronů". Dočtete se dost o tom, co Jodorowsky s celým vesmírem zamýšlí, respektive jak ho propojuje.

Jedním z velkých inspiračních zdrojů, které Jodorowsky využívá, je "Duna" Franka Herberta. Jodo měl točit film na základě tohoto skvělého románu, ale k jeho realizaci bohužel nedošlo. Úsilí, které do příprav vložil, se však rozhodně vyplatilo, protože na tom úsilí začal stavět svůj komiksový svět, nebo vlastně vesmír, který u nás počíná "Incalem" a zatím končí "Kastou metabaronů". Vliv "Duny" je strašně moc viděn, a to v tom, jak je vesmír hierarchicky řízen, jak je zde důležitý jeden prvek, který se vyskytuje jen na jedné planetě, ale pravda v "Kastě metabaronů" nehraje až tak důležitou roli. Ale podobnost se najde i v dalších bodech. V podstatě okopírováním mi přišel řád Šabda-oúd, který je jinak nazvaným řádem Bene Gesserit. Jejich cíl byl stejný - geneticky vyšlechtit tvora, který ovládne vesmír.

Jodorowsky si i díky Giménezovi udržuje punc originality, a to hlavně v tom smyslu, že ten vesmír je skutečně krásně vykreslený, a to jak barvami, tak i Jodorowského scénářem. Ten příběh je natolik komplikovaný, natolik zabíhá do různých období a věků, že prostě budete žasnout nad tím, co se děje. Jodorowsky se nenechá nijak omezovat a na stránkách před čtenářem defilují různí lidé, různí mimozemšťané, různá zvířata, a to všechno v naprosto úchvatné kresbě Juana Giméneze, která je nesmírně realistická a také pompézní. Některé jeho panely jsou skutečně krásnou oslavou fikce. Stejně tak dokáže být vedle reálné kresby i surrealistický a nebojí se panelů, které mají spíše psychologickou než fyzickou podstatu. Těžko kreslíři něco vytknout, snad jen to, že ke konci jsem měl pocit, že kresba už není tak krásně detailní, tak precizní. Nikdy ale nejde pod nadstandardní úroveň, kterou si budete v knihovně hýčkat.

Ke scénáři bych však nějakou tu výhradu měl. Jsou zde některé naprosto skvělé scény, které vám vyrazí dech, jsou nejen skvěle nakreslené, ale především jsou výborně napsané. Násilí je zde prezentováno jako součást životního stylu, v některých případech se jedná o násilí skutečně bezuzdné, ale není to samoúčelné, je to smysluplné pro příběh a pro definování toho, kdo jsou vlastně metabaroni. Jejich rod je načrtnut skutečně komplexně. Jenže v některých chvílích jsem měl pocit, že Jodo vrší nápady na sebe bez ladu a sklad, a když už neví, tak prostě něco vytáhne z minulosti. Ale tak jsou zde následky, což je dobře, to mám rád. Místy jsem se ale neubránil tomu, že čtu cosi, co má hodně společného se sci-fi 60. let, prostě více space opera než komplikované, metafyzické a filosofické sci-fi. Ten dojem potvrzují i postavy dvou robotů, kteří vlastně celý příběh vyprávějí, respektive Tonto vypráví a Lothar poslouchá, takže to malinko připomíná "Star Wars". Ale tady Jodorowsky ukazuje svoje mistrovství a to, jak je příběh promyšlený a jak má většina prvků své pevné místo a význam pro celkový děj.

"Kasta metabaronů" je pravděpodobně největší projekt, který u nás takhle najednou vyšel. Jsem rád, že se nakladatelství Crew do projektu pustilo a že uspělo. "Kasta metabaronů" se velmi dobře prodává, za což jsem nesmírně rád. Třeba přijdou ještě další Jodorowského díla, která nám pomohou ještě více proniknout do světa "Incalu". "Kasta Metabaronů" je pro mě osobně ještě lepší než samotný "Incal", a to hlavně proto, že ten příběh je nádherně epický a já jsem měl podobné pocity, jako když jsem se začetl do "Duny", tenkrát před snad již 15 lety. Tohle je vesmír, který stojí za to poznávat a objevovat, protože příběhy, které se v něm odehrávají, jsou všechno, jenom ne nudné a špatné.

Komiks "Kasta metabaronů" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat