2014-11-24

#791: Predátor Omnibus 2 - 50 %

Predátor Omnibus 2 (Predator Omnibus, vol. 2)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2010. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Predator: Big Game (1991)
  • Predator: God's Truth (1990)
  • Predator: Race War (1993)
  • Predator: The Hunted City (1993-1994)
  • Predator: Blood on Two-Witch Mesa (1994)
  • Predator: Invaders from the Fourth Dimension (1994)
  • Predator: 1718 (1996)
Souborně jako "Predator Omnibus, vol. 2" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2008. České vydání má 352 stran a prodává se v plné ceně za 899 Kč.

Scénář: John Arcudi, Andrew Vachss, Charles Moore, Terry Laban, Jerry Prosser, Henry Gilroy
Kresba: Evan Dorkin, Rob Walton, Randy Stradley, D. Alexandra Gregory, Scott Fischer, Howard Cobb, Jim Somerville, Igor Kordey

Po knize "Predátor Omnibus 1" jsem byl docela zvědavý, jak se to dál vyvine a jestli se bude pokračovat v linii okolo Dutchova bratra. Bohužel přišlo velké zklamání, kterým je právě tahle druhá kniha. Nedočkal jsem se zde pokračování toho, co bylo v předcházející knize, ale prostě se jede dál, vymýšlejí se nové příběhy a na ty se případně navazuje. Hned první příběh je příkladem toho, že se na něj později naváže. "Velká hra" je příběhem o jednom indiánovi, který dělal v armádě, dokud se něco pořádně nepodělalo. Samozřejmě, že došlo k dalšímu útoku predátorů. Jejich spojení s armádou a indiány není špatné, ale je to v podstatě jediný přínos do mytologie.

"Pravda pravdoucí" je kraťas, který se zaměřuje na jednoho trestance. Ten se snaží uniknout vězení a setkává se s predátorem kdesi v lesích a bažinách. Když se na komiks podíváte, tak to, co vás rozhodně nejvíce zaujme, je jeho černobílé provedení, což je přece jen zajímavý kontrast k plnobarevnému zbytku. Finále příběhu také není špatné, ale je to jen taková klasická jednohubka, která neurazí. Aby se ukázalo, že ty delší příběhy tvůrcům pořád šly, tak následuje "Rasová válka". Tohle je klasický americký městský/vězeňský thriller, do kterého je ještě navíc šoupnut predátor. Jde tu o rasovou válku ve vězení, která je skutečně využita až v úplném konci, ale hlavně zde jde o tým, který se snaží získat tělo predátora, protože tohle se ještě někomu nepovedlo.

"Městský lov" se tváří jako noirová gangsterka, do které se predátor připletl v podstatě náhodou. Nutno říct, že je to ale přece jen oživení žánrovosti knihy a přispívá to alespoň k tomu, že jsou zde příběhy, které jsou v tomhle směru různorodé. Není to však nic, co by vás příběhem nějak nadchlo, nejspíš si po přečtení celé knihy ani nebudete pamatovat, o čem byl zrovna tenhle kus. Následuje komiks "Masakr v Two-Witch Mesa", což je pokračování příběhu "Velká hra". Vracíme se k indiánovi, který se nedokázal vyrovnat s následky událostí, jež si prožil v prvním komiksu, ale ono nejde o to, aby se s nimi vyrovnal, protože v tomhle kousku se vracíme do minulosti jeho předků. Je zde otevřený konec, tak uvidíme, jestli se alespoň k tomuhle ještě vrátíme - v téhle knize k tomu nedošlo.

Předposlední je příběh "Vetřelci ze čtvrté dimenze", který se mi v rámci knihy líbil nejvíce, ale je třeba říct, že je to jen pro mojí lásku k béčkovým filmům, které jsou zde krásně oslavovány/parodovány, navíc se zde zmiňuje i skvělý William Castle a tak trochu v jeho duchu je celý děj veden. Efekty jsou zde skvělé a já jsem měl skutečně pocit, že jsem v béčkovém filmu z 50. nebo 60. let. Tohle se mi prostě líbilo a pro mě je to příběh, který nejvíce vyniká. Jak ale říkám, u mě je to dáno láskou k béčkové produkci. Na závěr je pak ještě přidán kraťas "1718", který minimálně zaujme proto, že jednou setkání s predátorem nedopadá tak, jak by se dalo očekávat. "Predátor Omnibus 2" je tak ve srovnání s příběhy v prvním dílu jen klasickým komerčním projektem, kde jde hlavně o to těžit z toho, že predátory mají lidi rádi a koupí s nimi cokoli. Tak snad trojka bude o něco lepší.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Predátor Omnibus 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat