2014-10-02

#754: Sandman 6: Báje a odlesky 1 - 75 %

Sandman 6: Báje a odlesky 1 (Sandman: Fables and Reflections)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2008. Komiks původně vyšel jako sešity 29 až 31, 38 a 39 a jako "Vertigo Preview: Sandman" v letech 1991 až 1993. Komiks souborně vyšel jako "Sandman: Fables and Reflections" v roce 1994, české vydání je rozděleno do dvou dílů. České vydání má 148 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: Bryan Talbot, Stan Woch, Dick Giordano, Shawn McManus, John Watkiss, Vince Locke, Duncan Eagleson a Kent Williams

"Báje a odlesky" se dají přirovnat ke "Krajině snů". Jedná se o sbírku povídek, nikoli o rozsáhlejší příběh. Nehledejte tedy žádný jednolitý koncept, ale opět na vás čeká několik příběhů, které v podstatě nemají nic společného. Samozřejmě je zde ale spojovací článek - Sen z rodu Věčných. První úvodní povídka, která na člověka hned vybafne, je kratší než ostatní. "Strach z pádu" je sandmanovskou alegorií o tom, jak je někdy těžké se do něčeho pustit, ať už je to třeba nová divadelní hra nebo cokoli jiného. Musím říct, že více než myšlenkou, mě tenhle kraťas zaujal hlavně kresbou. Je naprosto jiná, než jsme u Sandmana zvyklí, a musím říct, že je hodně zajímavá.

A pak už přichází na řadu normálně dlouhá povídka ("Strach z pádu" vyšlo v rámci "Vertigo Preview: Sandman" jen jako ochutnávka), "Poslední císař Ameriky". Krásně smutný příběh o tom, jak se Sen vsadí se Zoufalstvím. A uprostřed tohoto sporu stojí První americký císař Norton I. Skutečně se jedná o historickou postavu, která sama sebe prohlásila císařem Spojených států. Za jediného a posledního. Na této trochu komické postavičce Gaiman ukazuje sílu citů, hlavně v závěru, který nevyhnutelně končí smrtí.

"Báje a odlesky" se věnují historickým událostem nebo historickým postavám, a tak se s druhou povídkou dostáváme do revoluční Francie, kde hlavy padají jako jablka ze stromu a kde jedna mladá žena dostává od Morfea podivný úkol. Má totiž najít jeho syna. Ano, je to tak, Sen má syna, jmenuje se Orfeus. Orfeus – Morfeus, myslím, že výběr je záměrný. Samozřejmě, nejedná se o žádné normální dítko, ale o pouhou hlavu, která nemůže zemřít a která jediná zbyla z celého těla. Spojení fantastiky s krutostí tehdejší Francie je skutečně jedinečné. Ukazuje se zde šílenství revoluce, jeho vůdčí osobnosti Maximiliena Robespierra i touhy lidí po krvi a smrti. Některé horory dokážou lidé sami stvořit lépe než mysl spisovatele.

Třetí příběh je tentokrát historickou smyšlenkou, kterou vypráví děda vlkodlak své vnučce ze stejného rodu. Jedná se o příběh lásky a soupeření. O příběh pravdy, který má skutečně krásnou, romantickou pointu. Co k němu říct více? Je stále prodchnut Sandmanovskou atmosférou, ale abych pravdu řekl, pro mě nepředstavuje žádný významný mezník v sandmanovské sáze. Mnohem zajímavější mi přišla další povídka o císaři Augustovi, který se jednou za každý rok má stát žebrákem, aby tak mohl přemýšlet o svých dalších krocích. Rozjímání o vládě a o minulosti nakonec vedou k tomu, že se dozvídáme bizarní pravdu o Gaiu Juliovi, která nemusí být na první pohled příjemná, ale stejně tak nemusí být smyšlenkou.

A na závěr snový příběh o Marcu Polovi, který se ztrácí v poušti, a právě Sen se má stát tím, který ho vrátí mezi živé a nenechá ho zemřít v pustině. V tomto příběhu se setkáváme se Zeleným rájem. Pamatujete si na něj? Ten tlouštík z "Domečku pro panenky", který pomáhal Rose. Je to prostě "Sandman" a stále si drží svou kvalitu, ale zároveň musím říct, že celistvé příběhy se mi zamlouvaly mnohem více a že bych si dal zase jednou něco komplexnějšího. Ale i tak jsem zvědavý na "Báje a odlesky 2".

Žádné komentáře:

Okomentovat