2014-09-09

#737: Jak se staví město - 90 %


Jak se staví město
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2014. Vydání má 68 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář a text: Klára Smolíková
Kresba: Jan Smolík


Už jsme tu měli knihu "Husité", kterou mají také ve svém portfoliu Smolíkové. Klára napsala scénář a hlavně tedy příběh, no a Honza se postaral o to, aby se bylo i na co dívat a mohlo se to celé číst i trochu jinak než pouze textem. To vedlo k tomu, že jsem u "Husitů" musel konstatovat, že se primárně rozhodně nejedná o komiks, ale nelze tomu upřít, že ty komiksové prvky tam jsou, některé stránky byly doslova komiksovými. Nejenom v tom, že obsahovaly bubliny, ale i v tom, že zde byly určité sekvence, kdy obraz sám vyprávěl příběh. Bohužel tohle šlo u knihy "Jak se staví město" trochu do pozadí a těch komiksových pasáží je zde minimum. Bubliny naštěstí neubyly, spíše naopak, a tak i obrázky stále vypráví.

I když je v knize minimum komiksových pasáží a jedná se tak převážně o knihu ilustrovanou, rozhodně to nic nemění na tom, že to je příjemné a navíc poučné čtení. Klára Smolíková zase použila artefakt, díky kterému mohou děti cestovat v čase. Teď se ale do současnosti podíváme jen v závěru, většina děje se odehrává v době, kdy města teprve vznikala. Jak se v knize dovíte, je to v období 13. století. Právě zde se setkáváme s chlapcem Čeňkem, který poznává Zdeňku, jež přišla do okolí jeho vesnice s pány. Ti chtějí založit město. A právě díky tomu a díky káče, která přetáčí čas, můžeme sledovat, jak město roste. Klára Smolíková jen nefabuluje, ale všechny informace, které zde jsou, vycházejí ze skutečnosti a z historických reálií. Tím městem, které se zde staví, je tak Třebíč.

Kromě toho, že se i Honzovi Smolíkovi celkem daří zachytit to, jak se Třebíč vyvíjel, i když se jedná o kresbu místy zjednodušenou, je síla této knihy právě v tom, že obsahuje mnohé informace, které jsou skutečně zajímavé a které i dospělým mohou snadno poskytnout naprosto nové vědomosti. Když jsem v minulosti psal fantasy příběhy, tak jsem měl místy problémy právě s popisy měst, různých částí architektury, apod. Když jsem teď četl knihu "Jak se staví město", říkal jsem si, že to je přesně to, co takový fantasy autor potřebuje. Samozřejmě, není to encyklopedie, je to kniha pro děti, kniha populárně naučná a zábavná, ale našel jsem zde velmi zajímavé pojmy a skutečně se dověděl něco nového, za což autorům děkuji. Jestli se k fantasy ještě někdy vrátím, jsem si jistý, že tahle knihy mi pro jistotu bude ležet na stole.

Nesmírně se mi líbí, jak berou autoři knihu vážně - a zároveň hravě - a jak jsou zde informace, které jsou ověřené. Navíc díky Honzově kresbě je to něco, co baví i na pohled. Tohle je strašně dobře a je to nesmírně důležité, a to jak z pohledu dětského čtenáře, tak i z pohledu hravějšího dospělého, který nepotřebuje jen nudné, nebarevné historické texty. Pro děti - a vlastně nejen pro ně - jsou zde ještě opakující otázky, které se vážou k tomu, co se v jednotlivých kapitolách dovíte. Nesmírně přívětivá a poučná kniha, která si rozhodně zaslouží místo v knihovně každého rodiče, který tak může předčítat dětem. Tohle je skvělý způsob, jak spojit pobavení s výukou. Škoda, že podobné nebyly i školní učebnice.

Knihu "Jak se staví město" zakoupíte na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Husité".

Žádné komentáře:

Okomentovat