2014-08-22

#725: Angry Birds Komiks 1: Návnada - 40 %

Angry Birds Komiks 1: Návnada (Angry Birds Comic Album 3: The Decoy)
Vydalo nakladatelství CPress v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "Angry Birds Comic Album 3: The Decoy" v roce 2013. České vydání má 56 stran a prodává se v plné ceně za 129 Kč.

Scénář: Paul Tobin, François Corteggiani, Glenn Dakin a Jeff Parker
Kresba: Giorgio Cavazzano, Corrado Mastantuono, David Baldeon, Cesar Ferioli, Marco Gervasio, Audrey Bussi, Isa Python a Stefano Intini

Co očekávat od komiksu, který se inspiroval známou videohrou, jež pobláznila sta tisíce lidí? No, možná přeháním, ale nemyslím si, že nějak moc. "Angry Birds" jsou fenoménem a ukazuje se, že v některých případech prostě není zásadní přijít s něčím přelomovým, ale naopak s něčím poměrně jednoduchým, ale doprovodit to komplexní kampaní, zpřístupnit to, no a pak vydělávat na reklamě, která sází na to, že hráčů je velké množství a najde se někdo, kdo na reklamu slyšet bude. "Angry Birds" do jisté míry odrážejí i potřeby společnosti. Lidé nechtějí něco komplikovaného, chtějí něco, co je bude bavit, co je jednoduché, ale velmi návykové. "Angry Birds" tohle splňují.

Jak to tedy bylo s komiksem? No, jednoduše. Tady už nešlo o to, aby se vytvořilo něco komplexního, ale jedná se o doplňkový produkt, který má marketingový charakter, ale stejně tak je to prvek, který trochu může doplnit mytologii celé hry, může představit jednotlivé postavy, udělat z nich skutečně charaktery. Ono není ani tak těžké si "Angry Birds" v komiksu představit, protože sama hra po důležitých levelech obsahuje krátké pasáže, které mají vlastně podobu komiksu. Na hráče vyskočí několik panelů, které prezentují poměrně jednoduchý příběh. Tvůrci se tak rozhodli, že ten komiks udělají trochu rozsáhlejší a nechají scénáristy a kreslíře, ať se činí a ať představí "Angry Birds" i na stránkách papírového média.

Výsledek? Tím jsou celkem krátké komiksy na pár stran, jednotlivé uzavřené příběhy, které nejsou ani tak prohlubováním nějaké mytologie, ale spíš prostě uzavřenými vtípky, mezi kterými sem tam zazáří nějaká ta dobrá hláška. Moc jich ale bohužel není. A podobně je to i s příběhy celkově. Většinou se jedná o zápletky, které jsou nesmírně jednoduché a příliš se nesází na jednotlivé postavy a jejich definování, ale prostě na to, že jsou zde ti zlí (prasata) a ti hodní (ptáci), kteří proti sobě stojí. Prasata konspirují proti ptákům, kteří jim pak dají za vyučenou. Sem tam dostanou ptáci na zadek, ale to jen proto, aby se vrátili ještě silnější. Náměty se celkem opakují, protože ve hře samotné jde jen o to, aby ptáci ochránili svá vejce. To samé je středobodem komiksů, které jsou jednoduše plodem marketingu a ty příběhy nejsou takové, které vás ohromí. Vaše děti možná, ale stejně si nemyslím, že by jim to vydrželo dlouho.

Tenhle sešit se přečte a pak se odloží nejspíš proto, abyste mohli hrát nějaké další úrovně "Angry Birds" - ať už hrajete, jakou verzi chcete - a snažit se získat tři hvězdy. "Angry Birds Komiks 1: Návnada" je fajn mít doma jako doplňkový předmět v případě, že hře fandíte a zajímáte se o ni více. Jinak je to ale něco, co kolem vás prošumí a většinou si pak na sešit už ani nevzpomenete. Bohužel je tu problém v tom, že se vám může stát, že vás nezaujme ani ono první čtení a ještě rádi přenecháte sešit někomu jinému. Je to skoro škoda, že se tvůrci vydali jednodušší cestou, než aby se komiksu snažili dát něco víc. Potenciál zde je. Stripová forma jednostránkových gagů by tomu celkově slušela více. Ocenit ale musím překlad jmen jednotlivých prasat a ptáků, protože ta česká pojmenování jsou místy nádherná.

Komiks "Angry Birds Komiks 1: Návnada" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat