2014-08-11

#716: Každá jsme jiná 2 - 60 %

Každá jsme jiná 2 (Kanojoiro no Kanojo 2)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Kanojoiro no Kanojo 2" v roce 2007. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 170 Kč.

Scénář: Aoi (Kei Watanabe a Takamichi Yamada)
Kresba: Yukari Yashiki

Je tu druhý díl a konečně se dostáváme k pořádné romantice. Anebo to tak alespoň vypadá, ale jako kdyby autoři věděli, že tohle by mohlo být čtení, které se bude zamlouvat širšímu publiku, nikoli jen dívkám, a s tou romantikou docela obstojně šetří. Ano, samozřejmě, že zde romantika nechybí, ale není to nic, co by bylo nutně nesnesitelné pro mužské čtenáře. Naopak, je to jen prostředek k tomu, aby se dělo něco zajímavého. Vzhledem k tomu, že nás čeká už jen jedna kniha, asi se dá předpokládat, že to nebude zakončeno úplně dokonale, ale na druhou stranu nás mohou tvůrci stále ještě překvapit.

Ve druhé knize to totiž vypadá na to, že se ještě pořádně rozepíší, protože především postava Juky a její minulost jsou zde zobrazovány skutečně zeširoka a dovídáme se toho o této dívce opravdu hodně. Její život ve společnosti Maju se tak dostává trochu do pozadí, stejně jako její zápasení, abychom mohli pochopit, co vlastně tuhle dívku motivuje. V tom, jak vytvořit postavu, se skutečně tvůrci ukázali jako velmi schopní a Juka je více rozměrná, trochu se chce říct, že jediná postava, která je zde vykreslena skutečně zajímavě. A tak se druhá kniha stává jejím příběhem, kde ostatní jen paběrkují, protože to jsou takové trochu klasické postavy, které sice žijí, ale to by se jim dařilo i v doprovodu méně zajímavé hrdinky.

I když se na první pohled zdá, že bude kniha o tom, jak si dívky přestávají rozumět, protože každá chce vlastního kluka, a na druhý pohled by se mohlo zdát, že to bude pořádně akční, protože Juka se chystá na svůj první turnaj, a mohlo by být docela zajímavé, jak se utká se svými soupeřkami, děje se naprosto něco jiného. Juku a Maju společně moc neuvidíme, a když se to tak vezme, ze samotného zápasení také moc nemáme, a pokud, tak z tréninku a ne ze skutečného boje. Docela jsem zvědavý na to, jak celá série končí, protože zatím vlastně není úplně jasné, co by mělo být tím cílem, kterého je možné dosáhnout. Snad jen vyhrát turnaj, uzavřít vztahy... No, jsem hodně zvědavý, jestli se autorům podařilo trochu to finále ozvláštnit.

"Každá jsme jiná 2" je kniha, která nijak zásadně nevybočuje z toho, jak byla vytvořena kniha první. Pokud se vám nelíbila první kniha, tohle vás o kvalitách autorské trojice nepřesvědčí. Příběh si jde svým tempem, jde si svou cestou a neohlíží se moc na to, že nebude čtenář uchvácen. Vůbec být nemusí. Je docela zajímavé, že tohle navíc může být příběh, který nezaujme ani cílovou skupinu, protože prostě není dostatečně romantický. Na druhou stranu zajímavá hrdinka, tedy jedna z hlavních, by to mohla trochu vyvážit. Jestli se vám série někdy dostane do rukou, asi vás neohromí, ale nemusela by vás ani odradit.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Každá jsme jiná 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat