2014-04-14

#582: Obrázky z československých dějin - 75 %

Obrázky z československých dějin
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2011. Vydání má 128 stráň prodává sobě v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scenar: Jiří Černý Jaroslav Veis
Kresba: Barbara Šalamounová

"Obrázky z českých dějin a pověstí" jsou knihou, která mě nadchla a ukázala mi, že v české literatuře máme zajímavé komiksy, které rozhodně stojí za to, aby se jim věnovala pozornost, protože se jedná o dětské publikace, které mohou ty nejmenší něco naučit. A co si budeme povídat, pokud jde o dějiny, tak nikdy nevíme dost, abychom se nemohli naučit něco nového. Kniha "Obrázky z československých dějin" skvěle pokračuje v tradici první knihy, a to nejen v tom, že na ní také spolupracoval Jiří Černý, ale hlavně v tom, že podává historii celkem zajímavou a zábavnou formou.

Kniha "Obrázky z československých dějin" je zaměřena na dějiny ve 20. století, ale nepokrývá celé československé dějiny. Trochu si myslím, že je to škoda a jsem zvědavý, jestli vyjde někdy pokračování, nebo rozšířená verze. Kniha začíná kapitolou o životě Tomáše Garrigua Masaryka a končí osvobozením země od německé okupace. Chybí zde tedy v podstatě více jak půlstoletí dějin, kde se toho ještě hodně událo a myslím, že by bylo celkem fajn, pokud by se jim podobnou formou někdo věnoval. Ono to na první pohled může vypadat, že je to jen takové hraní, ale na scénářích si dali oba autoři záležet a informace, které jsou zde podávány, jsou rozhodně zajímavé, historicky přesné a navíc se nevyhýbají ani skutečně krutým událostem a tématům našich dějin.

Kapitoly v knize jsou různé dlouhé, ale všechny - kromě té s Masarykem - se vejdou do deseti stran. To samo o sobě je celkem pozitivní, protože autoři se nutně neomezovali jen na dvojstránku. Spousta informací by nám zůstala utajena. Nejedná se pak o kapitoly, které se věnují pouze osobnostem, ale jsou zde popsány zásadní události a stejně tak i kapitoly, které popisují, jak vypadal život v konkrétním období. Ty popisy jsou velmi dobré, jen s kresbou opět nekorespondují takovým způsobem, jak by to v případě komiksu bylo možné. Forma je stejná jako v případě knihy "Obrázky z českých dějin a pověstí", a tak se vlastně jen jedná o ilustrovaný text, kdy sem tam se na ilustracích objeví i něco trochu víc než jen, co je řečeno v textu pod ilustracemi. Nejlépe pak, když je to nějaký ten vtípek, který si člověk užije. Samozřejmě s tím, jak jsou témata vážnější - přichází druhá světová válka - těch vtipů ubývá.

Autoři skvěle pokračují v odkazu svých předchůdců a spolupracovníků a je to jen dobře. Navíc, kresba Barbary Šalamounové, ač mi z počátku docela vadila, mě nakonec dokázala zaujmout, a posledních 60 stran už jsem četl jedním dechem. Pravda, primárně za to ale může scénář, kde jsem se skutečně dovídal zajímavé informace, které jsem nevěděl. Tak nějak mi došlo, že i přes osm let na gymnáziu jsme se v dějepisu vlastně nikdy pořádně nedostali ke druhé světové válce. Docela by mě zajímalo proč. Kniha "Obrázky z českých dějin a pověstí" je přece jen konzistentnější a jako celek se mi líbí více, ale pořád je to skvělé čtení a pro děti něco naprosto skvělého.

Komiks "Obrázky z československých dějin" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media .

Žádné komentáře:

Okomentovat