2014-03-11

#534: Dobrodružství Tondy Čutala - 90 %

Dobrodružství Tondy Čutala
Vydalo nakladatelství Dobrovský pod značkou Omega v pevné vazbě v roce 2013. Jedná se o čtvrté vydání První vydání vyšlo v roce 1929, druhé v roce 1971 a třetí v roce 1999. Vydání má 32 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.

Scénář: Josef Lada, Josef Brunker
Kresba: Josef Lada


Zase tu máme jeden starší kousek, tentokrát se i z hlediska světového komiksu jedná o skutečně poměrně letitý příspěvek do pokladnice. Není to sice komiks, který by se dostal do knihy "1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete", ale do českého výběru těch nejlepších komiksů vy určitě patřit měl. Josef Lada knihu vydal poprvé v roce 1929, ale od svého prvního vydání kniha poměrně výrazně změnila podobu. Není to samozřejmě v kresbě, ta je nezměněná a jsou zde klasické Ladovy obrázky (jen barvy jsou sytější), ale došlo k výrazné obměně textové. Musí se ale nechat, že komiksu rozhodně sedí jeho provedení na šířku, které je také původní z roku 1929.

Když byla kniha vydána v roce 1929, obsahovala text pod obrázky. Na tom se nic nezměnilo, ale Lada napsal texty, které byly jednoduše prozaické, kdy se popisuje to, co se děje, vypráví se příběh o Tondovi Čutalovi. V současné době ale v knize nenajdete klasický text, ale text rýmovaný. Ten se ve vydání poprvé objevil v roce 1971, což bylo vydání druhé. Třetí vydání se dostalo na svět v roce 1999 a to zatím poslední v roce 2013. Od druhého vydání kniha obsahuje veršovaný text, který má na svědomí Josef Brukner. Když to srovnáte s původní verzí, musíte uznat, že ten veršovaný text má přece jen větší kouzlo. Pro srovnání text z první strany původního vydání (autorem tohoto textu byl sám Josef Lada):
Tonda Čutal je pravý kluk, ale dobře se ve škole učí. Při tom pěstuje kdejaký sport: Jezdí na koloběžce a touží po kole. Ale ze všeho nejraději kope. Kope krabice, zmuchlané papíry a někdy i vlastní čepici. Za opravdickou merunu běžel by kraj světa. A nemá-li v neděli peníze na vstupné, dívá se na sportovním hřišti alespoň před hradbu! A tak se mu jednou přihodilo, že na svých potulkách zahlédl v trávě něco, co se velice podobalo kopacímu míči. Zaradoval se velice, ale hned se také ozvala v něm sportovní krev, změřil přísně merunu, rozběhl se a bác! Ale hned také chytil se za potlučený palec – neboť domnělá meruna byla kamenná kuželníková koule!

A teď text z první strany veršovaný od Josefa Bruknera:
Tonda Čutal - jmenuje se,
a kdekdo se před ním třese.
Je to hrozný fotbalista -
gólů dal už rovných tři sta.
A teď zkouší, jak dát další.
Bodlem, nártem, nebo falší?
Rozhodl se, že dá ránu
silnou jak hvizd uragánu.
Místo míře trefil skálu.
A hned bylo po fotbalu!
Jak je vidět, došlo k poměrně výrazné změně, a to nejen pokud se podoby textu týká, ale i v tom, jaké je vyznění tohoto textu. Na první pohled je tak zřejmé, že Josef Brukner změnil i příběh, tedy částečně, protože přece jen obrázky také mluví za své. Vzniklo tak v podstatě naprosto nové dílo, které čtenáři vypráví trochu jiná dobrodružství. Myslím, že se najdou ti, co si budou myslet, že mělo zůstat u původního textu - a já si to myslím také, protože přece jen, Lada sám dílo zamýšlel trochu jinak. Rozhodně by bylo vhodné, kdyby bylo možné vydat i verzi s původním textem, případně jako dvojknihu, kdyby ve vydání byly obě verze, aby nadále byla zachována nejen Ladova kresba. Rýmy rozhodně ale ilustracím neubližují a vzhledem k tomu, že je kniha hlavně pro dětské čtenáře, tak se bude dobře číst a případně i dobře pamatovat.

Lada nám představil příběh jednoho uličníka, takového celkem normálního městského kluka, který zažije až neskutečná dobrodružství, a to ve společnosti svého psa Žulíka. Na poměrně malém počtu stran se toho odehraje skutečně hodně a Lada ukazuje, že animace mu skutečně nebyla cizí a že na jedné straně dokáže rozpohybovat scénu a graficky ji vygradovat až do pointy. Stejně tak je ale dobrý v případě, že se jedná o jediný panel, jednu stránkovou ilustraci, která je v jeho provedení skutečně krásná. Ten Ladův styl je jednoduše natolik jedinečný, že pokud mu propadnete, nemůže se vám nelíbit. Scénu dokáže zaplnit krásnými vtipy, což se ukazuje hned na třetí straně knihy. Pro děti výborné čtení, ale dokáže uhranout i dospělé.

Žádné komentáře:

Okomentovat