2014-03-11

#533: Blizzard/Jednooký Joe - 60 %

Blizzard/Jednooký Joe
Vydal Ladislav Říha v sešívané vazbě v roce 2013. Vydání má 52 stran a prodává se v plné ceně za 150 Kč.


Scénář: Ladislav Říha podle příběhů Karla Maye
Kresba: Ladislav Říha

Ladislav Říha se sešitem "Blizzard/Jednooký Joe" nepředstavil na trhu poprvé, ale již v roce 2011 vydal vlastním nákladem knihu "Old Firehand". V obou případech se jedná o publikace, které jsou inspirované dílem Karla Maye. Nevím, jak je to možné, ale v poslední době dochází k tomu, že se vracíme k těmto příběhům o cti, k příběhům z divokého západu, ale také příběhům skautským a klukovským. Znovu se na trhu objevují komiksy, které psal Foglar, kreslil Čermák, ale i další autoři, kteří věřili, že být čestný není sprosté slovo. A samozřejmě vznikají i nové, jako tento.

Nemyslím si, že se jedná o komerčně úspěšné projekty, ale je fajn vidět, že třeba Václav Vávra už vydal pátou knihu sebraných komiksů, které kreslil Marko Čermák. A vydal je v posledních dvou letech. To považuji za celkem unikátní. Pravda, ještě jsem s nimi neměl tu čest, ale v dohledné době to na Comics Blogu také napravím. Ladislav Říha se vzhlíží v mayovkách a vlastně proti tomu není moc co namítat. Jeho podání rozhodně není špatné, ač pravda, není možné mluvit o to, že by to bylo dílo, které osloví masy. Nemyslím si však, že s takovým cílem byla kniha vydávána. Koneckonců, vždyť i na zadních deskách je jasně uvedeno, že se jedná o knihu, která byla vydána k 140. výročí úmrtí literární postavy Vinnetoua. A Vinnetou se v knize objeví!

Kniha, jak i název napovídá, je rozdělena do dvou příběhů, kdy první má 18 stran, druhý pak 22 stran. Sešit je pak ještě doplněn o galerii obrázků k Mayovým knihám a postavám. První příběh "Blizzard" je právě tím, kde se objevuje Vinnetou. S ním samozřejmě nechybí ani Old Shatterhand. Společně dokazují to, proč jsou tak čestnými postavami, protože i když by si mohli jít po svém, nenechají bezpráví jen tak běžet. V tomhle případě se po sněhové bouři, které je vehnala do jedné pevnosti, vydávají po stopách těch, co odešli před nimi, po stopách lidí, jejichž úmysly rozhodně nejsou čisté. Závěr příběhu je překvapivě dobrý, i když možná maličko moc doslovný. Rozhodně to ale má nápad.

Druhý příběh, "Jednooký Joe", se věnuje postavě Old Firehanda, kterého má Říha očividně docela rád. Ten se spřátelí s indiánským náčelníkem a rozhodne se, že mu pomůže vyjednávat s bělochy, s nimiž jsou indiáni na válečné stezce. Ukazuje se, že Jednooký Joe je známá firma a nadělal už hodně problémů i jiným lidem. Na všechny ale jednou dojde. Závěr je tentokrát poměrně efektní a povedlo se vytvořit happy end, který není hloupý a patetický. Netuším, do jaké míry se Ladislav Říha drží předlohy, ale myslím, že poměrně věrně, ač samozřejmě určitá vypravěčská zkratka je zde tušená. Pokud se týká kresby, sem tam vyznívá spíše jako skica, ale s barvami je zde vyhráno krásně. Celkově komiks působí dojmem, jakým měl, není to odfláklé, ale některým pasážím je zde věnováno až moc prostoru, jiné jsou zase zvládnuté příliš rychle. Vzniká pak určitá nekonzistentnost ve vyprávění, které nemá potřebné tempo. Pro cílovou skupinu ale rozhodně nikoli špatný kus. Je v tom hlavně nostalgie.

Žádné komentáře:

Okomentovat