2014-03-05

#525: Maxipes Fík - 55 %


Maxipes Fík
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2011. Jedná se o třetí vydání knihy. První vydání vyšlo v roce 1981. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 219 Kč.

Scénář: Rudolf Čechura
Kresba: Jiří Šalamoun

V roce 1975 vznikl večerníček, který je pro mnohé jedním z nejhezčích, anebo minimálně z těch, které si ze svého dětství určitě pamatují. O něčem svědčí, že i my o něco mladší máme raději ty večerníčky, které vznikly už před nějakou dobou, než ty večerníčky, které vznikaly v posledních letech, respektive po Sametové revoluci. Tyhle staré kousky prostě mají duši a "Maxipes Fík" je jeden z nich. Tohle je večerníček, který má nápad. Jeden obrovský pes, který umí mluvit, to je prostě něco, co sice, pravda, na první pohled zní jednoduše, ale když se to dobře podá, může z toho být zábavný nápad, z něhož se dá těžit. A tvůrci z něj těžili.

Ti, kdo maxipsa Fíka stvořili, byli Rudolf Čechura, který se postaral o to, co se bude v příbězích dít, tedy on byl scénáristou, a Jiří Šalamoun maxipsa Fíka nakreslil. Tihle dva také společně došli k tomu, že by bylo dobré přenést některé základní Fíkovy příběhy i do tištěné podoby, a tak se v roce 1981 poprvé objevila i kniha s komiksovými příběhy maxipsa Fíka. Není to úplně klasický komiks jako spíše velmi bohatě ilustrovaná kniha. Ale těch ilustrací je přece jen víc, než kolik je textu. Na druhou stranu je to dáno i tím, že se jedná o knihu pro děti.

Do komiksové podoby bylo převedeno celkem sedm základních příběhů, které se objevily také ve večerníčku. Takže jsou tu příběhy "Zrození maxipsa Fíka", "Fík ve škole" nebo "Mistr skoku pro něco". Kniha je koncipována tak, aby se s Fíkem dostatečně seznámili i ti, kteří ho případně vůbec neznají. Je zde tedy jeho začátek, to, jak se dostal k Áje, své dětské majitelce, a pak další příběhy, které ho dostaly i do světa. V tomhle směru příběh úplně nezklame, ale když znáte večerníček, přece jen si uvědomíte, že animovaná podoba je o něčem trochu jiném a že vás to bavilo mnohem víc i díky hlasu vypravěče Josefa Dvořáka.

Co mně osobně na knize vůbec nesedlo, to je kresba. Je odlišná od té, kterou se prezentoval večerníček, což si myslím, že je škoda. Hlavně proto, že i na knize pracovali oba původní tvůrci. Nedá se nic dělat, výsledek je holt takový, jaký je. Všechno je zde strašně předimenzováno, aby si maxipes nepřipadal ve srovnání s ostatními tak divně. Navíc je kresba možná místy až moc zjednodušována na základní tvary nebo na několik základních linek. Jednodušší barevná paleta by ani tak nevadila, kdyby byla nějakým nástrojem, který má něco prezentovat, ale sem tam je to i takové smutné. Myslím právě z nedostatku barev a z neustálé přítomnosti okrové. Nemůžu si pomoct, ale tohle provedení Fíka mi prostě nesedí. I když je zpracováno původními autory, šlo by to udělat trochu lépe a méně alternativně. Asi by se mi líbilo, kdyby to bylo trochu líbivější, sama kniha stejně mnohdy obsahuje strany, na kterých je v podstatě jen pár čar, a tak má člověk pocit, že šlo jen o to vytvořit i v roce 1981 komerční produkt.

Komiks "Maxipes Fík" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat