2014-02-25

#513: Hans Christian Andersen: Kreslené pohádky - 70 %

Hans Christian Andersen: Kreslené pohádky (Andersen - Les contes en bandes dessinées)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2009. V tomto vydání vyšlo jako "Andersen - Les contes en bandes dessinées" v roce 2008. České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Céka podle pohádek Hanse Christiana Andersena
Kresba: Emilie Decrock, Guillame Tavernier, Sophie de la Villefromoit, Marie-Laure Asciach a Karen Laborie

Pohádky bratří Grimmů už tu byly, tak teď ještě pět vybraných pohádek od Hanse Christiana Andersena v komiksovém podání. V České republice kniha vyšla dřív než "Jacob a Wilhelm Grimmové: Kreslené pohádky", ale s touto knihou má hodně společného. Je zachován systém, kdy bylo do komiksu adaptováno celkem pět pohádek, je zde stejný scénárista, který se skrývá pod jménem Céka, a navíc všech pět příběhů kreslilo pět různých autorů. Jen jedna autorka se objevila v obou dvou publikacích. A jako u recenze na knihu "Jacob a Wilhelm Grimmové: Kreslené pohádky" i tentokrát si projedeme všechny pohádky pěkně postupně.

První je nádherná pohádka "Děvčátko se sirkami", která je možná i jednou z nejznámějších, které Andersen napsal. Její podstata je krásná v tom, že se nejedná o pohádku, která by měla klasický dobrý konec, ale jedná se o pohádku poměrně krutou a drsnou. I tohle k žánru patří. Anebo by alespoň patřit mělo. Někdy život není laskavý ani v těch pohádkách. I když on život vlastně laskavý je, ale lidé nejsou. Kresba se k příběhu nádherně hod, a i když jsem měl sem tam pocit, jako kdyby byla rozmázlá, umocňuje to účinek celého příběhu, což je podpořeno i chladnými barvami. Na začátek to nejlepší.

"O hloupém Honzovi" je opět klasickou pohádkou, která je dobře známá, tedy v konkrétním provedení, také u nás. Tohle je příběh o tom, že se dva neskutečně inteligentní princové ucházejí o ruku princezny, která si přeje výřečného manžela. Ukáže se, že inteligence není všechno, což je i pointou téhle pohádky. Kresba se docela hodí k celému smyslu příběhu, je taková satirická, správně zábavná, už jen účesy inteligentních princů jsou prostě parádní. Autorovi kresby se daří svou celkem jednoduchou kresbou bez přemíry čar efektně zachytit výrazy jednotlivých postav. Přesně v tomhle provedení pohádku neznám, ale je vidět, že si s kresbou sedla. Není to tak výborné jako "Děvčátko se sirkami", ale nadále je to rozhodně to lepší, co v úzké knize najdete.

"Slavík" je jednou z oněch krásných čínských pohádek, kde se dovíte nějaké to moudro. Jedná se o pohádku poměrně klasickou, ale díky tomu, že je celkem rozkreslena a rozepsána, je docela dlouhá a tím získává i to správné tempo, které se k příběhu hodí. Je pak silně v kontrastu s pohádkou "Ošklivé káčátko", která je další velmi známou pohádkou od Andersena a kterou znají po celém světě. Jenže tady se ukazuje, jak rozdílné je v některých případech chápání toho, co je krásné. Kresba k příběhu absolutně nesedí, protože dokonalost - nebo minimálně snaha o ni - tady čiší z každé linky a v podstatě ani ošklivé káčátko nemá tu potřebnou vizuální podobu. Navíc poměrně rychlý sled událostí tomuto příběhu moc nesvědčí. Také by si zasloužil více prostoru.
Hans Christian Andersen

A nakonec "Princezna na hrášku", což je také komiks, který byl až moc rychle utnut. Pár stránek a konec, k tomu ještě nějaký trochu rámcový příběh, aby to bylo o něco delší. Autorkou kresby je ta, která v knize "Jacob a Wilhelm Grimmové: Kreslené pohádky" nakreslila příběh "Brémští muzikanti". Kresba mi zde opět sedí, snad i proto, že mi trochu připomíná některé československé a české dětské komiksy, ale to neznamená, že by zrovna tohle provedení mělo být dobré. Pohádka je podána trochu novátorsky, ale myslím si, že je to tentokrát docela na škodu. Jinak je kniha "Hans Christian Andersen: Kreslené pohádky" velmi podobným případem jako sbírka komiksů podle pohádek bratří Grimmů. Dětem se tohle rozhodně dá doporučit.

Komiks "Hans Christian Andersen: Kreslené pohádky" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Žádné komentáře:

Okomentovat