2014-02-20

#508: Macanudo 2 - 80 %

Macanudo 2 (Macanudo Nº2)
Vydalo nakladatelství Meander v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo v roce 2005 jako "Macanudo Nº2". České vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 268 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Liniers
Kresba: Liniers

"Macanudo", pokud už jste četli nějakou knihu, ať už první nebo jakoukoli další, je prostě série, která vás těžko zklame, pokud víte, do čeho jdete, a pokud nečekáte, že Liniers najednou přijde s něčím úplně jiným. Už první knihou jasně stanovil, jaká bude poezie celé této stripové série a od ní nehodlá upustit. A proč by také měl? Jeho cesta je jedinečná, je nová, je nestandardní a je to dobře. "Macanudo" nebude sedět každému. Pokud chcete od stripu primárně vtip, kterému se zasměje většina lidí, nedočkáte se ho. Pokud chcete něco, co vás nutně pobaví kresbou, ani toho se nemusíte dočkat. V případě Linierse prostě počítejte s tím, že dostáváte komiks, který je jedinečný, je jiný a pokud se vám nebude líbit první kniha, nejspíš to nespraví ani žádná další.

Druhý díl přináší některé nové stripy, které se opakují tématem. Více se zde objevuje například pan Oliva, více se objevují trpaslíci, tučňáci, ale také tajemný muž. Všechno tohle jsou postavy, které se objevují častěji a které vás s komiksem sváží, protože to je samozřejmě potřeba. U stripu vůbec. Stripy především hrají na to, že jsou zde postavy, které se opakují, ale na tohle Liniers primárně nevsadil. Rozhodl se, že jeho poznávacím znamením bude hlavně jednotná kresba, kdy jeho postavy snadno poznáte, pokud se s nimi potkáte, a to i přesto, že jste danou postavu v jeho podání doposud neviděli. Ač nekreslí stále jednu postavu, jako například autoři komiksů jako "Garfield" nebo "Calvin a Hobbes", přesto je jeho styl jedinečný a rozpoznatelný.

S Liniersem se tedy ne vždy vracíte ke stejným postavám, ale vždy se vracíte ke stejné kresbě a hlavně k oné zmiňované poetice, která je prostě kouzelná Je to jako kdybyste se podívali do světa, kde je všechno krásné. Ona i deprese umí být svým určitým způsobem krásná, i když to zní divně. Na sérii "Macanudo" je ale vidět, že i to opravdu ošklivé, co se nám v životě děje, není nic jiného, než součást toho našeho bytí. Musíme to přijmout. A pokud to přijmeme, budeme se radovat z maličkostí, protože i ty nám mohou dát to, co tolik potřebujeme - štěstí.

"Macanudo" je strip, který vám nemusí sednout, tak to prostě je. Není to strip, který si budete číst, abyste se pobavili, protože můžete projíždět jeho stránky a nic to s vámi neudělá. Ale pokud mu nedáte šanci, myslím, že to bude škoda. Zamyslete se nad tím, co tady čtete, zamyslete se nad jednoduchostí toho, co vám Liniers přednáší, zamyslete se nad tím, že vám vlastně říká, jak je žití krásné. Uvědomit si je pouze třeba, že na to zapomínáme. Když vám tohle dokáže říct těch několik málo okének, je to přece jen dílo, které zvládne něco, co jiná neumí.

Komiks "Macanudo 2" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Meander.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Macanudo 1"
"Macanudo 4"

Žádné komentáře:

Okomentovat