2014-02-17

#502: Muriel a andělé - 100 %

Muriel a andělé
Vydalo nakladatelství Plus v pevné vazbě v roce 2014. Vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 990 Kč.

Scénář: Miloš Macourek
Kresba: Kája Saudek

Přijde mi, že psát cokoli nového o komiksu "Muriel a andělé", je nošením dříví do lesa. V poslední době toho bylo napsáno mnoho, a to nejen o této knize, ale také o aukci, která se měla konat, ale nekonala, protože originály, které se tak šťastně našly, byly zabaveny policií. Jejich osud bude asi ještě celkem zajímavý a myslím, že kdyby se někdo pustil do pátrání po tom, jak to všechno bylo, a získal opravdu věrohodné informace, bylo by to něco, co by do celého saudkovského mýtu vneslo ještě více náboje. Nejspíš v tom dobrém, ale hlavně i v tom špatném smyslu. Ale pojďme k dílu samotnému. Pokud se týká nového vydání nakladatelství Plus, je škoda, že není ještě o něco větší. Rozhodně by být mohlo, protože originály jsou poměrně velkého formátu. Kvalita tisku výborná a pevná vazba snad bude držet, tmavší barvy mírně zamrzí. Počet stran je sám o sobě neskutečný, vzhledem k tomu, že mnoho podobných kusů obecně v českém komiksu není. Tohle je totiž grafický román, navíc jen první díl ságy. Jak by to asi dopadlo, kdyby Kája měl možnost vytvořit všech dvanáct zamýšlených dílů?

S Kájou Saudkem a jeho tvorbou se seznamuji až v poslední době. V minulosti jsem neměl tu čest s žádným dřívějším vydáním "Muriel" nebo jakéhokoli jeho komiksu. Když se podíváte na hodnocení, asi vás napadne, že jsem z toho komiksu naprosto uchvácen, ale ona to není tak úplně pravda. "Muriel a andělé" není komiks, který by mě naprosto položil do kolen. Jenže objektivně prostě musím uznat, že z hlediska českého komiksu, který by mohl zaujmout masy, tady nic lepšího nemáme a neměli jsme. Tohle je skutečně to stěžejní dílo, jak se o něm mluví a je opravdu českou komiksovou tragédií, že nedošlo k jeho vydání v době vytvoření. Netuším, jak moc by současná komiksová scéna vypadala jinak, ale myslím, že by na ni Saudek měl mnohem větší vliv.

Ano, i v současné době, kdy dochází k obnovenému hladu po jeho dílech, je tím, kdo inspiruje, jsou zde autoři, kteří si z něj berou něco, co přetaví do nového, originálního (například Jerie a ten možná nejvíce ze všech, tedy po vizuální, nikoli scenáristické stránce) díla, ale přesto, i když je zde tento odkaz Káji Saudka, je využíván minimálně. Jsem docela zvědavý, jestli tím, že vyšla tahle kniha (a některé před ní, jako "Lips Tulian"), dojde k tomu, že se jím budou inspirovat i další lidé, kteří si uvědomí, že někdy prostě není potřeba být intelektuálem za každou cenu, ale že čtenář někdy prostě jen chce, aby se bavil. To, jestli se ono pobavení skutečně povede, to už je věc druhá. Tady jen doplním, že ve smyslu "pobavit se" nechápu pouze to, že se bude čtenář smát, ale hlavně to, že si čtení užije, že ho budou zajímat postavy, že bude číst rád, že si u toho i oddechne. Myslím si, že scenáristicky je tohle příběh, který by klidně mohl být i současným českým mainstreamem. Nakonec, takový Dan Černý to dokazuje.

Scénář Miloše Macourka je něco, co se v současné době jen tak nevidí. Je to neskutečně naivní, ale zároveň krásně imaginativní, sexy a parádně béčkové, násilné a přesto bez krve, navíc se zde řeší i celkem závažná témata, oslavuje se hippie hnutí a všechno to nádherně funguje dohromady. Jsou zde krásní hrdinové, kteří jsou díky Saudkově kresbě až karikovaní, stejně tak je zde výborný záporák s tváří Jana Saudka, ale hlavně je zde po stránce scénáře příběh, kde se pořád něco děje, příběh, který vás nenechá vydechnout a zavede vás na místa, jež, zdálo by se, nemohou při vyřčení syžetu společně vůbec fungovat. Andělé, giganti, hippie hnutí, armáda, cestování v čase bez přílišného řešení kauzalit, atd. Tohle jsou prvky, které nedokáže spojit v konzistentní celek každý. Macourek se Saudkem to ale zvládli dokonale a ten krásně ujetý příběh funguje. Musíte se nad něj povznést, nesmíte ho brát vážně, protože takový ani nebyl zamýšlen. Tohle je příběh, který chce potěšit vaši fantazii. Proč jinak by ty dívky byly vždy trochu zahalené? Dobře, možná je to i kvůli přístupnosti, ale to kouzlo imaginace i pro čtenáře není jen v tom.
Nádherná práce s perspektivou, ale i architekturou

Kája Saudek byl kreslířský génius. O tom prostě nelze pochybovat. Pokud jste tomu nevěřili "Muriel a andělé" jsou důkazem. To, co si dovolí do panelů vložit (např. str. 85, str. 87, str. 101, str. 110) anebo naopak nevložit (str. 67), to je prostě unikátní. Jeho práce s textem by si zasloužila nějakou významnou cenu za lettering, protože to, co dokázal v době před počítači, je prostě úchvatné. Vždy si uměl hrát s písmem, přičemž v komiksu, kde se to jen hemží zvukovými efekty, je to více jak patrné. Svými interními vtípky, kdy adoruje některé prvky americké kultury, jiné zahraniční autory, ale i různé žánry, jen ukazuje, jak sebejistým a originálním tvůrcem byl. To, co mu minulý režim provedl, je prostě zvěrstvo, a to nejen pro český komiks současnosti. Ale ona se ani současnost k jeho odkazu nechová hezky. Netuším, jak je to s právy ke všem jeho dílům, asi se však hned tak nedočkáme nějakých dalších souborných děl. Přitom by se mnozí mohli od tohoto kmotra českého komiksu naučit tolik...

Žádné komentáře:

Okomentovat