2014-02-06

#487: Garfield o dvou chodech - 80 %

Garfield o dvou chodech
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2013. České vydání má 188 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč. Původně vydáno jako dva černobílé sešity "Garfield není troškař" a "Garfield válí sudy".
Sešit můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jim Davis
Kresba: Jim Davis

Musím říct, že jsem byl na "Garfielda" v barvě docela zvědavý. V minulosti jsem vlastnil několik sešitů od Crew v černobílém provedení a bylo mi líto, že barevného "Garfielda" nemáme, i když jsem si na mail nechal denně posílat jeho barvenou digitální podobu v originále. "Garfield" v barvě prostě vypadá dobře a není to dáno jen těmi barvami, ale prostě i Garfieldem samotným. Tohle je kocour, který vám svým humorem učaruje. Když se mi do rukou dostala tahle kniha, pro mě první setkání s barevným "Garfieldem", i když se jedná ve skutečnosti již o pátý svazek, který pod Crew barevně vyšel, bylo mi řečeno, že ho mám jen půjčený, protože ho mají dostat děti. Docela mě překvapilo, že zrovna "Garfielda" chce někdo darovat dětem, navíc ještě celkem malým.
Nikdy jsem klasické stripy nepovažoval za čtení pro děti, na druhou stranu, když si otevřete knihu "Garfield o dvou chodech", uvědomíte si, že je to pro děti kniha skutečně vhodná - kresbou. Jsem si ale naprosto jistý, že děti rozhodně nepochopí všechno, co se zde píše. Některé vtipy a texty vůbec nejsou určené dětem, protože děti ještě nemohou mít dostatek zkušeností a znalostí, aby ocenily některé narážky, vtipy a pointy. To jen k tomu, že je mi docela líto, že se tahle kniha ke mně dostala pouze k přečtení a musel jsem ji postoupit dál.
Už v roce 2008 nakladatelství Crew vydalo první knihu barevných stripů s Garfieldem. Knih je na trhu v současné době (rok 2013) již pět a jedná se vždy o knihy s pevnými deskami a čtvercovým formátem, kdy na jedné straně jsou tři stripy, anebo jeden strip nedělní. Všechny jsou provedeny v barvě, jak jsem již uvedl, ale hlavně se jedná o sbírku dvou sešitů, které původně vyšly jako A4 černobílé. V tomto konkrétním případě se jedná o sešity "Garfield není troškař" (sebrané stripy č. 9) a "Garfield válí sudy" (sebrané stripy č. 10). Tyto komiksy tedy již v ČR vyšly, jen ve dvou různých sešitech a navíc černobíle. Rozdíl je v kvalitě vazby a hlavně v tom, že stripy jsou barevné.
Ono se zdá, že barva navíc moc není, ale skutečně si uvědomíte, že u "Garfielda" dělá docela dost. Ty stripy nejsou vždy zajímavější, vtipy nejsou nutně vtipnější, ale najednou mají ještě lepší atmosféru, najednou je tady ještě jeden prožitek navíc. Barva někdy dělá hodně a v tomhle případě to platí. Nevím, jestli bych nutně potřeboval "Calvina a Hobbese" v barvě (pokud se nepletu, nedělní stripy "Calvina a Hobbese" v barvě skutečně jsou), ale "Garfield" v barevném provedení rozhodně stojí za to. Pokud s Garfieldem začínáte a černobílé sešity nemáte, myslím, že tohle je vydání, které vám dá něco víc než černobílá verze. Tenhle "Garfield" se prostě čte velmi dobře.

Komiks "Garfield o dvou chodech" můžete zakoupit na stránkách Seqoy.

Žádné komentáře:

Okomentovat