2014-02-04

#483: Velká kniha čůrání - 60 %


Velká kniha čůrání
Vydala Raketa ve spolupráci s nakladatelstvím Labyrint v brožované vazbě v roce 2013. Vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 145 Kč.

Scénář: Jakub Plachý
Kresba: Jakub Plachý

Trochu jsem váhal, jestli tuhle malou knížečku vlastně zařadit mezi komiksy, ale nakonec jsou zde některé stránky, které skutečně využívají komiks, tedy sekvenční umění, nikoli pouze vtipy jako ilustrace k textu. No dobře, toho sekvenčního umění je zde celkem málo, ale tenhle projekt mě tak zaujal, že si prostě nemohu pomoct a musím na tuhle knížečku upozornit. Je to výsledek klasické české snahy, s níž se setkáváme v podstatě na každém kroku a každý den. Mám na mysli recesi. Jakmile se něco stane, něco, co se týká většiny, hned se objeví vtipy. Když se zvolí prezident, který se nelíbí, když se zvolí prezident, který se líbí, když se zvolí tým na hokejový turnaj olympijských her, apod. Pro recesi prostě máme dar. A tohle se projevuje i v případě knihy "Velká kniha čůrání".

Jenže na knize "Velká kniha čůrání" je vidět, že recesi je možné dělat kvalitně, nově. Jakub Plachý si dal docela práci a našel si informace, které jsou zajímavé a které jste o čůrání určitě nevěděli. To znamená, že zde najdete údaje, které jsou skutečně poučné, a nejde jen o to, aby se čtenář pobavil. Kniha je rozdělena dokonce do kapitol, kdy jednotlivé kapitoly nesou následující názvy:
  • Co je to čůrání
  • Co jsou to čůránky?
  • Využití čůránek
  • Historie čůrání
  • Jak lidé čůrají
  • Čůrání v extrémních podmínkách

Ano, tohle téma je rozebráno skutečně vážně, skoro se chce říct vědecky. Je však nutné si uvědomit jednu základní premisu. Knížečka (on je to opravdu malý, kapesní formát) se nezaměřuje na čůrání obecně, ale zaměřuje se na čůrání z pohledu mužského, tedy autor jednoznačně vycházel z vlastních zkušeností, tudíž se snažil přiblížit problematiku, která mu není cizí. Přece jen, pokud by se snažil zohlednit i čůrání dámské, bylo by nutné zajistit širší výzkum, který by však byl omezen tím, že autor by nemohl prožít osobní zkušenost. Je otázkou, jestli ale nedojde k tomu, že bude mít kniha pokračování. Mohlo by to být celkem zajímavé.

Co si budeme povídat, kniha vám nejspíš zas tak moc nedá, ale je celkem zábavné sledovat, jaké projekty u nás mohou vzniknout. Tohle nemyslím nějak pejorativně, prostě to tak je. Mohou zde vzniknout projekty, které rozhodně nejsou standardní. Jak ale říkám, tohle je přece jen knížečka, která dokáže pobavit. Kresba Jakuba Plachého je jednoduchá, ale výstižná. Pro pointy vtipů to většinou stačí a je vidět, že se autor nesnažil příliš tlačit na pilu a jeho vtipy fungují. Nebudete se u nich řezat, ale usmívat ano. To všechno je navíc doplněno o opravdu celkem užitečné informace, které by se vám klidně mohly hodit pro přežití. Anebo i pro bělejší zuby.

Žádné komentáře:

Okomentovat