2013-12-10

#413: Mračna - 75 %

Mračna
Vydal Roman Bureš na základě příspěvků získaných kampaní na Startovači v limitované brožované vazbě v roce 2013. Kniha má 74 stran a na Startovači ji bylo možné získat za 360 Kč.

Scénář: Roman Bureš
Kresba: Roman Bureš

Přiznám se, že jsem prostě nevěděl, co mám od komiksu čekat. Vzhledem k tomu, že jsem se podílel na jeho financování na Startovači, přišlo mi líto, abych ho četl v jeho internetové podobě. "Mračna" totiž skutečně původně vycházela jako komiks volně k přečtení na internetových stránkách Romana Bureše. Tak jen pro zopakování. "Mračna" jsou naturistický komiks, což vlastně znamená, že je to komiks o naturismu, kde navíc většina postav vystupuje nahá, protože to samo o sobě podstata naturismu je. Zároveň to ale koresponduje s příběhem, který řeší problematiku naturismu, a musím - a chci - říct, že z naprosto skvělého úhlu pohledu, respektive se skvělou zápletkou, na kterou jsem doslova zíral s vykulenýma očima. A myslím to v tom nejlepším slova smyslu.
Při otvírání knihy jsem měl trochu strach. O čem asi bude příběh? Co když to bude nějaká slátanina? Když už jsem komiks podpořil, nechtělo se mi na něj psát nějakou negativní recenzi. Navíc se mi líbí osobnost Romana Bureše. Jak jsem se ale začetl, ten strach mě přešel. Přede mnou se totiž začal rozvíjet neskutečný příběh. "Mračna" jsou samozřejmě naturistický komiks, to v první řadě, ale hned v závěsu je to naprosto skvělé sci-fi béčko. Nechci říkat, že je to ujeté, aby si to někdo nevyložil špatně, ale ten komiks má naprosto neskutečný říz. Nejprve myslíte, že jste v nějakém divném příběhu, kde se bude konat nudná přednáška na nějakém zámku, jenže už po prvních několika stránkách, možná spíš jen panelech, poznáte, že tohle je úplně jiné.
Abych použil slova přímo z komiksu: "Příběh se odehrává pár let po naturistické revoluci." Máme jednoduše a jasně nastíněný svět, kde se setkáváme s dvěma hlavními postavami. Adamem a Evou. Ne, opravdu to není tak prvoplánové, jak to vypadá. Naopak, výborně to do sebe všechno zapadá. Tihle dva společně odjíždějí na zámek Suknov, kde se koná vysokoškolská konference. On je správcem zámku, ona si ho jenom stopla cestou na zámek. Velmi záhy zjišťujeme, že se účastníci konference, a ani čtenář, rozhodně nudit nebudou. Na co se těšit? Na tajemství na hradě, kde není nikdo tím, kým se na první pohled zdá. A to i přesto, že jsou všichni nazí. Na skvělou stíhací jízdu v embéčku. Na cesty vesmírem. Na záměny obličejů. Na neznámou historii naší země. Na frajera s upilovanou brokovnicí. Ne, není to metafora. Tohle je vážně naprosto skvělé béčko, takové, které baví, nadchne, zaujme.
Na skutečnost, že jsou všichni nazí, si honem rychle zvyknete. Pokud jste komiks podpořili s tím, že konečně uvidíte pořádné nahotinky, budete mít celkem smůlu. Samozřejmě, že zde nahota je, ale je tak nějak přirozená. Nejsou to klasické sexistické pózy hrdinek amerických komiksů. Tohle jsou prostě obyčejní lidé a nutno říct, že Roman se v detailech nevyžívá, což je dáno i jeho celkem tučnou linkou. Nahota zde není prvoplánová, okázalá, ale je naprosto přirozená a pro ten příběh má zásadní význam. A pokud byste si mysleli, že se vás Roman bude snažit přesvědčit o tom, že naturismus je jediná cesta, jak se dá žít, vyvede vás komiks z omylu. Ano, je trochu propagační, jenže v první řadě je to skvělá zábava. Jistě, že je příběh mírně přitažený za vlasy, ale to vůbec nevadí, když je dobře vystavěný, obsahuje napětí, zvraty a má spád. To poselství už je pak jen doplněním.
Dle mého názoru je první knižně vydaný český naturistický komiks úspěchem a jsem rád, že jsem se na jeho vydání mohl podílet. Doufám, že Roman časem dokončí svůj další komiks nazvaný "Dračica" a že se jej také pokusí vydat, ať už přes Startovač, anebo jinou cestou. Já rozhodně chci být u toho, protože nepochybuji o tom, že to opět nebude něco prvoplánového, ale člověk dostane hlavně čtení, které má myšlenku, má příběh a má smysl. "Mračna" taková jsou a já jen doufám, že se minimálně povědomí o tomto komiksu dostane mezi co největší počet lidí. Tohle je totiž opravdu něco, co jen tak neuvidíte. A když se řekne skvělé béčko se sci-fi prvky, tohle by klidně mohl být prototyp. Opravdu to myslím v tom nejlepším slova smyslu, jak je to jen možné.

1 komentář: