2013-11-16

#377: Frankenstein - 70 %

zavřít
Frankenstein (Frankenstein)
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo v roce 2010 jako "Frankenstein" pod indickou značkou Campfire. České vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Lloyd S. Wagner podle románu Mary Shelley
Kresba: Naresh Kumar

"Frankenstein" je další klasika, kterou Grada vydala jako komiksovou adaptaci v rámci indického projektu Campfire. Mám tyhle adaptace docela rád, protože se většinou snaží držet předlohy. Jen v těch bájích to někdy skřípe. Z tohohle důvodu se mi také zamlouvá adaptace knihy "Frankenstein". Drží se příběhu, nesnaží se o nějaké speciální odbočky, nějaké novinky a navíc se příliš neinspiruje ani legendárním filmem z roku 1931, který je skvělý a sám na něj nikdy nedám dopustit, ale děj si přece jen hodně upravil podle sebe. Snad i proto, že Mary Shelley byla celkem rozmáchlá a nechala svého hrdinu antihrdinu - který z nich je který? - putovat po různých zákoutích světa, nemluvě o vyprávění, které celé probíhá na lodi, která se plaví Severním ledovým oceánem. Komiks samozřejmě vynechává dopisy, které jsou v úvody Shelleyiny knihy a pro potřeby komiksové adaptace nejsou tak zásadní.
Příběh Victora Frankensteina se stal ikonickým především proto, že na jeho příkladu bylo vytvořeno velké množství šílených vědců. Victor Frankenstein ale rozhodně není prototypem klasického šíleného vědce. Není to ten typ, co by s vlasy vytrčenými do všech směrů nespal, nemyslela na nic jiného... no dobře, on takový tak trochu je, ale spíš bych řekl, že je pro věc zapálený. Já sám, když se do něčeho pustím a opravdu mi na tom záleží, stěží spím. Snažím se. Victor Frankenstein je v první řadě ukázkou toho, jaké jsou následky našeho konání. On se zastavil, on hned pochopil, co stvořil, ale bylo pozdě, protože už bylo monstrum živé. Svou chybu ale částečně napravil. Vybral si raději čest, už nikdy nevytvořit další monstrum, než před tím, aby poslechl vydírání. A následky? Děsivé. Jeho život se naprosto zhroutil. I když se podruhé rozhodnul, že ženskou verzi monstra nestvoří, už bylo pozdě, stále ještě trpěl následky, které mu přineslo to jedno zásadní rozhodnutí - stvoření prvního monstra.
Tenhle příběh zůstane vděčným tématem, protože je možné jej napasovat v podstatě na každé naše úsilí, na každé naše rozhodnutí, které s sebou nese následky, jež jsou minimálně negativní, v některých případech až kruté. Člověk se rozhodne, že nebude opravovat auto, protože to ještě počká, ale brzdy odejdou, když je jich třeba rodina umírá. Každé rozhodnutí nějak ovlivní náš život. Krása Frankensteinova příběhu je v tom, že to celé je napasováno na vědecko-fantastický až hororový příběh. Je v tom krása, nevyhnutelnost, vytváří se prostředí, ve kterém vlastně ani nevíte, co je správně a co je špatně. A to se přeneslo i do komiksu, kdy scénář nikam příběh neposouvá, ale přenáší ho takovým způsobem, jakým byl příběh původně zamýšlen. Budete mít velmi podobné pocity, budete se zamýšlet nad podobnými idejemi jako v případě knihy "Frankenstein".
Co mi na komiksové adaptaci "Frankensteina" nesedělo, to byla bohužel kresba. Ne, že by mi neseděla úplně, to rozhodně ne, ale Naresh Kumar ji místy až neskutečně stylizoval. To, že monstrum samo o sobě není až tak moc děsivé, to nevadí. Monstrum si každý může představovat, jak chce. Problém je spíš v tom, že všechny postavy jsou do jisté míry fyzicky dokonalé, respektive všichni chlapi jsou neskutečná namakanci. Frankenstein, když si sundá všechno, co má na hrudi, je to borec z posilovny. Vzhledem k tomu, že moc neposiluje, ale dny tráví zavřený v laboratoři, spíš bych ho viděl jako pobledlého, vyzáblého. Ale tohle už je i trochu na vkusu. Kdyby to bylo pro kontrast mez hnusným monstrem krásou lidského těla, pochopil bych to, ale ono i monstrum je namakané a vlastně není tak odpudivé. Kumar ale dokonale zvládá dobu a prostředí, sedí to dokonale. Jeho kresba však může některé lidi přece jen odradí. Pokud se tak stane, je to škoda, protože tahle adaptace "Frankensteina" je věrná a dobrá.

Komiks "Frankenstein" můžete zakoupit na stránkách Grady.

Žádné komentáře:

Okomentovat