2013-10-07

#316: Leonardo 1: Leonardo je génius! - 80 %

Leonardo 1: Leonardo je génius! (Léonard 1: Léonard est un génie)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Léonard 1: Léonard est un génie" v roce 1977. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bob de Groot
Kresba: Turk


Jak postupně objevuji evropský humoristický komiks, tak se dostávám k celkem zajímavým sériím. V Albatrosu (nebo některém z přidružených nakladatelství), vyšly první díly komiksů "Gaston" a "Dobrodružství pidilidí". Ani jeden z těchto sešitů mě úplně neodrovnal, i když u evropských sérií se mi to většinou stává až po druhém dílu, jako tomu bylo například v případě "Pupíků". I když pravda, to je série kanadská. "Leonardo" je v tomhle směru výjimkou, protože hned první kniha mě svým humorem zaujala. Na druhou stranu se mi tohle stalo i v případě komiksu "Kid Paddle".
Čím mě Leonardo zaujal? No, tak v první řadě je to tím, že mi nějakým záhadným způsobem sedí kratší forma komiksů víc než příběhy delší. Nevím, proč tomu tak je. V případě Leonarda je to i forma, která mu sedí velmi dobře. Ty krátké příběhy nás dokáže skvěle seznámit s postavou, podobně jako se to povedlo komiksu "Gaston 1: Z packalských archivů". Jako prezentace nové postavy jsou tyhle kratší příběhy asi lepší, možná je i tohle důvod, proč mi hned napoprvé tolik nesedli "Pidilidi". Přitom nápad s Leonardem není až tak převratný, ale celý komiks je veden v tom správném duchu, že vám to nostalgicky připomene doby, kdy jste nemuseli nic moc řešit.
Leonardo je génius. To je nejen titul prvního sešitu, ale dokonalý popis toho, jak se věci vlastně mají. Leonardo je génius a vynálezce, ne nepodobný Leonardu Da Vincimu, což je patrné i ze jména komiksové postavy. Některé scény v jednotlivých epizodkách pak na legendárního renesančního člověka budou odkazovat, takže spojitosti si pak můžete nalézt sami. Některé jsou přímo do očí bijící. A je to hezké. Můžete zde hledat reference a hned o to je komiks zajímavější.
Nevím, jaký byl Leonardo Da Vinci, ale tenhle Leonardo je trochu výstřední, naprosto oddaný své věci a ani mu nedochází, že sem tam může někomu i ubližovat. Většinou fyzicky a většinou svému asistentovi, kterého právě v prvním díle najme. Leonardo je prostě génius se vším všudy. Prostě trochu blázen, ale vynalézá věci, které se nám opravdu mohou hodit a na svou dobu (patrně začínající novověk) je opravdu pokrokový, i když na vynalezení něčeho, jako je elektřina, zatím ještě neměl čas.
File:De Groot - Comédie du Livre 2010 - P1400159.jpg
Bob de Groot
Kromě toho, že je komiks vtipný, je také českému čtenářovi celkem známý. V roce 1992 začal vycházet komiksový časopis "Hop", kde se Leonardo představil ve všech deseti číslech, která u nás celkem vyšla. Znovu jsme se s tímto bláznivým vynálezcem setkali až v roce 2011 v produkci nakladatelství CooBoo. Jestli máte rádi humor, který je groteskní, je založený na slovní komice, ale i na komice situační, je ukázkou toho, jak je možné humor přesně dávkovat a bavit jednoduše, někdy skutečně až dětinsky, tak si tenhle komiks kupte, protože já jsem u něj měl příjemný pocit uvolnění, takový ten, kdy se můžete smát a nemusíte chvíli nic řešit, protože se vše na chviličku zdá jednoduché a vzdálené. A vzhledem k tomu, že jsem se dneska vyhnul tvůrcům, budu se jim věnovat v některé z příštích recenzí - na trhu už je sedmý sešit "Leonarda", takže prostoru bude dostatek.

Komiks "Leonardo 1: Leonardo je génius!" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Žádné komentáře:

Okomentovat