2013-09-17

#284: Top 10: Kniha 2 - 90 %

Alan Moore a další jeho majstrštych, který ukazuje svět superhrdinů s neskutečnou fantazií. bohatou mytologií a hlavně skvělými kriminálními zápletkami. Tohle je svět "Top 10". Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/top-10-kniha-2.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Top 10: Kniha 2 (Top 10: Book Two)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v pevné vazbě v roce 2004. Původně vyšlo jako čísla 8 až 12 první sezóny série "Top 10" u America's Best Comics. Souborné vydání vyšlo poprvé v roce 2001. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 390 Kč.

Scénář: Alan Moore
Kresba: Gene Ha a Zander Cannon

Nad prvním dílem série, "Top 10: Kniha 1", Alana Moora a Gena Ha jsem se docela rozplýval, i když jsem tedy nic neprozradil z příběhu. Záměrně. Tohle prostě stojí za přečtení a nemá cenu cokoli odhalovat předem. Ta kniha by se měla prodávat sama. Samozřejmě, tohle je naprosto nesmyslné a člověk by měl vědět, o čem kniha je, ale proto nemám v úmyslu psát tyhle články. Když chcete vědět, o čem kniha je, zkuste si přečíst shrnutí na internetu, nebo texty na obálce, i ty něco prozradí. Vězte ale, že z tohohle komiksu budete mít největší zážitek, když o něm budete vědět co nejméně a necháte se překvapit.
Ukázka z českého vydání komiksu Top 10: Kniha 2.
"Top 10: Kniha 2" je přímým pokračováním komiksu "Top 10: Kniha 1". Vlastně se jedná o rozdělení jednoho příběhu do dvou knih, snad proto, aby to nebyl takový špalek, i když logičtějším důvodem asi bude marketingová strategie, kdy za jednu knížku je možné udržet vždy méně než za knihy dvě. Obě sbírky si však pořiďte najednou a přečtěte si je na jeden zátah, protože příběhy, které jsou rozjety v "Top 10: Kniha 1", jsou ukončeny právě ve druhém díle. Není zde jasný předěl, až s posledním sešitem je vše tak nějak ukončeno, i když s tím, že si řeknete – nebo alespoň já jsem si to řekl – že by bylo docela fajn, kdyby vyšla i sezóna nová, k čemuž tak úplně nedošlo. Alespoň u nás ne.
Ukázka z českého vydání komiksu Top 10: Kniha 2.
Sbírka "Top 10: Kniha 2" je kratší, protože obsahuje pouze 5 sešitů, na rozdíl od první knihy, která jich obsahovala celkem 7. Dohromady tedy 12 sešitů, což je skutečně jedna sezóna, a to i v komiksovém cyklu. Každý díl je nadupaný akcí, ale zároveň i lidskými osudy, které jsou... no, rozhodně nejsou jednoduché. Dojde dokonce na to, že jeden z členů týmu – poměrně významný a oblíbený člen – musí umřít, protože i tohle k policejní práci patří. Někteří zločinci jsou prostě takoví grázlové, že se dopustí čehokoli, jen aby dostali to svoje. Díky tomu se pak může příběh odvíjet v tom směru, že je odhalována korupce, pedofilie, ale zároveň se řeší takové maličkosti, jako přijetí nového člena týmu, který má nahradit zesnulého, což rozhodně pro nováčka není jednoduché.
Ukázka z českého vydání komiksu Top 10: Kniha 2.
Alan Moore dokázal vytvořit postavy, které jsou neskutečně uvěřitelné, rozdílné a skutečně je možné chápat je jako reálné. Mnohé z nich si oblíbíte, protože se vám nestane, že by se vám pletly. Je to dáno i kresbou Gena Ha. Ta je neskutečně precizní a vy jen budete s úžasem sledovat, jak moc detailně lze všechno rozkreslit. Nenajdete zde žádné panely bez pozadí, vše se odehrává v reálném světě, kde fušeřina nemá svoje místo. Propracovanost toho díla je neskutečná, ale tohle k Alanovi prostě patří. Vždycky si vybíral spolupracovníky, kteří nejsou amatéry, ale ve svém oboru hodně znamenají.
File:10.9.10ZanderCannonByLuigiNovi1.jpg
Zander Cannon
"Top 10: Kniha 2" je příběhem, který jsem si osobně zamiloval. Je to opět nový pohled na superhrdinský tým, na tým, který má sice nějaké schopnosti, ale pořád musí řešit takové obyčejné záležitosti, jako jsou myši ve zdech, rasové předsudky, či to, jak by se mělo naložit s člověkem, který je opravdu zrůda. Co mi trochu vadí, to jsou sprostá slova v textu, která jsou nahrazena paznaky, i když je stejně jasné, co ta slova znamenají, ale z hlediska přístupnosti... No, stejně mě to trochu mrzí. Tenhle komiks si zaslouží pozornost, stejně jako si zasloužil Eisnerovu cenu za nejlepší pokračující sérii. Tohle je prostě dílo, které vám svojí komplexností vyrazí dech.

Žádné komentáře:

Okomentovat