2013-07-20

#205: R.I.P.D.-URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů (2013) - 65 %

R.I.P.D.-URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů (R.I.P.D., 2013)
Režie: Robert Schwentke
Scénář: David Dobkin, Phil Hay a Matt Manfredi podle komiksu Petera M. Lenkova
Hrají:
Jeff Bridges (Roy)
Ryan Reynolds (Nick)
Kevin Bacon (Hayes)
Mary-Louise Parker (Proctor)
Stephanie Szostak (Julia)
James Hong (Nickův avatar)
Marisa Miller (Royův avatar)

Než jsem šel na snímek "R.I.P.D." (budu takto zkracovat, protože český název je skutečně paskvil), podíval jsem se na hodnocení na databázích. Neměl jsem to dělat. Jako vždycky. Okamžitě jsem si říkal, že jdu na nějakou kravinu, což vzhledem k traileru nebylo až tak nepochopitelné. Zvažoval jsem, jestli raději nejít na "Liberace!", protože tam jsem měl minimálně jistotu solidních hereckých výkonů. Přece jen jsem si ale řekl, že tvořím blog, který se věnuje komiksu, a tohle je film, který byl podle komiksu natočen. Trochu s obavami jsem se vydal do kina.
Takhle vypadá dvojice policistů v komiksu
Musím říct, že zklamání se rozhodně nedostavilo. Po filmu "Pacific Rim" jsem si potřeboval spravit chuť a musím říct, že se to nakonec i povedlo. Já vím, někteří si teď asi budou klepat na čelo, ale nemůžu si pomoct, "R.I.P.D." se mi prostě líbilo víc.
Ukázka z komiksu "R.I.P.D.: City of Damned"
Komiks neznám, jen jsem ho tak prolétl a děj je samozřejmě naprosto jiný. Vydán byl jako čtyřdílná minisérie "R.I.P.D." u Dark Horse v letech 1999 až 2000, v roce 2012 pak začala vycházet další minisérie nazvaná "R.I.P.D.: City of Damned", která se měla stát prequelem k filmu. Na obou minisériích je poznat, že je tvořili jiní lidé. Peter M. Lenkov vytvořil základní příběh, ale scénáře se pro druhou minisérii ujal Jeremy Barlow. Především ale kresba je jiná. Kdy první minisérie byla vyloženě spíše karikaturami, tak "R.I.P.D.: City of Damned" se již pyšní kresbou mnohem realističtější.
Jako na starém dobrém Divokém západu
Jak komiksy, tak i snímek nám představují specifický svět. Svět, kde existuje speciální policejní oddělení, které má svoje ústředí v Nebi, nebo alespoň před jeho branami. Tam se speciálně vybraní policisté starají o to, aby na Zemi nezůstávaly duše, které by už měly být mrtvé. Hvězdou Rest In Peace Department je Roy, kovboj, který ještě pamatuje válku Severu proti Jihu. Ten má dostat nového parťáka. Jenže problém s těmihle policisty je v tom, že musejí být sami již mrtví. Tím, kdo má zemřít, je Nick, muž, který udělal chybu, ale jen proto, že bezvýhradně miluje svou ženu. Tahle chyba ho však stojí život. V úvodu se bohužel ukazujme, jak je snímek průhledný a jak málo překvapení nabídne. Navíc je hned na začátku odhalen ten hlavní zloun. Je to škoda, protože pak se vytratí i prvek napětí toho, kdo vlastně Nicka zabil. Trochu by to "R.I.P.D." oživilo.
Dokonale se k sobě hodí
Snímek se pak nese v tom duchu, že dvojice policistů, jeden mazák, jeden zelenáč, si na sebe musí zvyknout. Jejich interakce celkem, funguje. Jeff Bridges je i s tím svým přízvukem nezapomenutelný, Ryan Reynolds zase jednou nemusí hrát, jen sem tam ukázat obličej., pokud zrovna není malým Číňanem - jen se podívejte na trailer. Kromě toho, že si na sebe musí zvyknout, musí také vyřešit jeden problém. Něco se chystá, něco velkého. Já vím, ten scénář nezní zrovna nejlíp, ale není to tupě neoriginální Je zde vytvořen fungující svět, který má vlastní pravidla a ta jsou skutečně nová, zajímavá a sem tam jsou využita i pro dobrý vtip, i když pravda, s tím humorem to mohlo být ještě o něco lepší. Viděl jsem však nudnější film podobného ražení. Furt se mi dere do pusy "Pacific Rim". Čím to asi bude.
Co s ní asi má?
Film se mi líbil, nedá se svítit. Jasně, není to řachanda, ta akce rozhodně není všudypřítomná, ale aspoň hercům z úst nevypadávají až tak velké bláboly. Vlastně v dialozích film celkem obstojí. Pokud máte náladu na celkem obstojná snímek, který se nesnaží být něčím víc, než čím je, totiž kinozábavou se zajímavým nápadem, užijete si ho. Ano, z kina asi nebudete odcházet ohromeni, ale co jsem tak sledoval, neviděl jsem ani jeden vyloženě zhnusený obličej, který by odcházel z kina. Tohle beru jako pozitivum, stejně jako smích, který jsem v kině slyšel. I já se bavil. Žádná přepálená stopáž, prostě film na večer, navíc se skvělou Mary-Louise Parker.
Trailer si užijte, jsou tam některé scény, které ve filmu neuvidíte, anebo mají jiný střih.

2 komentáře:

  1. Tobě se nelíbil Pacific Rim? Neskromně Tě odkážu na můj povzdech:)
    http://walome.pise.cz/361-pacific-rim-mnoho-blbych-dialogu-a-par-robotu.html

    OdpovědětVymazat
  2. No, měl jsem podobné pocity :-) Proč koukat na nějaký další trikový film? Jestli furt budou kašlat na scénář a představí jen pár dobrých trikových scén, je to k ničemu.

    OdpovědětVymazat