2013-07-04

#172: Elegie pro ovečku 4 - 60 %

Elegie pro ovečku 4 (羊の歌、ひつじのうた)
Vydalo nakladatelství Talpress v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako kapitoly 21 až 27 v sérii "Elegie pro ovečku" (japonsky 羊の歌、ひつじのうた, v japonské transkripci "Hitsuji no Uta"), souborně v roce 2002 u nakladatelství Gentosha. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Kei Toume
Kresba: Kei Toume

Trochu jsem se bál, že by to mohlo přijít. Koneckonců, ty náznaky už tu byly jak ve druhé, tak i ve třetí knize. O čem to mluvím? Tak abych byl trochu konkrétní, mluvím o tom, že se série začíná trochu plácat na místě a začíná se utápět ve svých vlastních myšlenkách a idejích. Děj zůstává velmi pomalý a základní zápletka se začíná doslova točit dokola. Kazuna žije se svou sestrou, kam se přestěhoval poté, co zjistil, že v jeho těle propukla tajemná choroba, která v něm vzbuzuje touhu po krvi. Není to touha upíří, nevyraší mu tesáky a nechce se zakousnout někomu do krku, i když to možná vlastně jo, ale zatím mu stačí, když si sestra nařízne ruku a on může pít její krev. I to se snaží omezit, protože prostě nechce být závislý na krvi. Nechce být závislý na nikom a na ničem. A tak se postupně začíná propadat do vztahu se sestrou, který je sebedestruktivní a potenciálně i vzájemně destruktivní.
Pokud se člověk uzavře jen s jednou osobou, je zde velmi silný potenciál toho, že jejich vztah začne mít výrazné trhliny. Když se musíte každý den dívat na stejnou osobu, poslouchat stejné názory, být svědky opakujících se vět, činů a zlozvyků, začne vám to špatné připadat mnohem výraznější a začínáte se na to soustředit, což vás přivádí do hlubší deprese a zároveň si budujete negativní vztah vůči tomuto člověku. Vzhledem k tomu, že s ním budete muset žít i nadále, v některých případech třeba i mnoho let, je zde velký předpoklad, že se něco pokazí. Lidé potřebují jiné lidi. Není možné žít pouze s jedním člověkem nebo sám, aniž by to nemělo efekt na lidskou psychiku a na jeho chování. K tomuhle se ale Kazuna a Chizuna chystají. Chtějí se společně uzavřít před světem, protože jen oni si rozumí, jen oni chápou, co jim je. Nechtějí ohrožovat ostatní, možná dokonce mají strach z toho, že oni mohou ohrozit je. Jenže je jasné, že z tohohle uzavření musí brzy vzniknout nějaká ta krize. Nebo se prostě něco musí stát.
Krize nadejde a její východiska mohou být dvě. Prohloubení vztahu, pokud je kam prohlubovat ve snaze, aby byl zachován současný stav věcí a vztahů, anebo počátek destrukce tohoto vztahu, který není možné zachránit. Lidé se spíše upírají k naději, a tak i naše sourozenecká dvojice dochází k tomu, že věří. Věří, že jedině společně mohou žít dál, jedině společně mohou pokračovat. Vzhledem k tomu, že jsem se v předchozích recenzích na knihy "Elegie pro ovečku 2" a "Elegie pro ovečku 3" zabýval tím, jaký je vztah mezi oběma postavami a v co může vyústit, není až takovým překvapením, že se tak skutečně stalo. Intimita upíří choroby, propojování na základě tělních tekutin. ve všem je symbolika sexuálního sblížení. Jak daleko tohle sblížení zajde? To je docela zajímavá otázka a budeme si na ni muset počkat do dalšího dílu, na který jsem osobně celkem zvědavý. Ukazuje se však, že uzavřenost lidí před světem může  vést k větší tragédii než v případě, kdyby dvojice zůstala světu otevřena. 
"Elegie pro ovečku 4" pokračuje v podobném duchu jako předchozí knihy, jen to tempo bylo ještě zpomaleno. Je to trochu na škodu, ve čtvrté knize se stane velmi málo, ale na druhou stranu jsou to události, které budou mít zásadní vliv na další dění. Nevíme přesně, jak se bude pokračovat, ale zdá se, že se odkrývají nové skutečnosti, jejichž význam ale nabude na síle až s dalšími příběhy. Minulost možná není taková, jak nám byla servírována a možná se ještě dovíme nějaké šokující informace, které mohou vyznění příběhu úplně převrátit. No, to uvidíme, tady nechci předjímat, protože si vážně nejsem jistý. Z komiksu ale nadále cítím spíše negativní konotace, což ve mně nadále vzbuzuje takové příjemné pocity deprese. Takové, kdy u mě ta deprese nemůže propuknout, ale je to celkem zajímavý rozdíl proti tomu, kdy čtu mangu, která je primárně zábavná. Snad nebude to zvolnění tempa trvalé a přece jen se ještě dočkáme zajímavých zvratů, které nám zamávají představou o této manze! Další díly jsem zatím nečetl, tak sám budu doufám příjemně překvapen.

Na závěr krátké útržky toho, o čem jsou jednotlivé kapitoly, do kterých je každá kniha dělena.
Kapitola 21 - Minase na návštěvě a možná bude všechno fajn.
Kapitola 22 - Yaegashi má Kazunovi předat vysvědčení - doufá že se s ním setká.
Kapitola 23 - Kazuna se zbavuje všech lidí kolem sebe.
Kapitola 24 - Holky si někdy musí trochu popovídat samy.
Kapitola 25 - Chizuna nevypadá zrovna nejlépe.
Kapitola 26 - No, tohle už začíná být přece jen trochu divné.
Kapitola 27 - Ano, je to oficiální, máme tu vztah, který zákon neschvaluje.


Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat