2013-06-08

#117: Transmetropolitan 3: Rok parchanta - 80 %

Pokud jste ještě nepotkali toho nejlepšího reportéra na Zemi, ale zároveň toho nejhoršího člověka, nechte se unést sérií "Transmetropolitan" Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/transmetropolitan-rok-parchanta.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Transmetropolitan: Rok parchanta (Transmetropolitan: Year of the Bastard)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako čísla 13 až 18 série "Transmetropolitan" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Transmetropolitan: Year of the Bastard" v roce 1999 u DC Comics. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Warren Ellis
Kresba: Darick Robertson

Spider Jerusalem, doslova zuřivý – nebo možná ještě lépe zuřící – reportér, se odstěhoval na horu proto, aby našel klid, kterého se mu nedostávalo ve chvíli, kdy vydal svou úspěšnou knihu, která mapovala volby prezidenta, jehož Spider Jerusalem přejmenoval na Sviňáka (v originále The Beast), což mu prezident nemůže odpustit. Vztahy mají chladné, ale s kým má vlastně Jerusalem vztahy vřelé? S topinkovačem?
Nakladatelství BBart
Proč tento úvod? Tak především proto, že se blíží nové prezidentské volby a jde o to, jestli Sviňák znovu vyhraje, anebo bude mít země nového prezidenta, který se stále vybírá. Na jedné straně je Gary "Fešák" Callahan, senátor s neskutečně roztaženým úsměvem, který očividně něco skrývá, na druhé straně pak Joe Heller, klasický Američan, který by všechno neamerické nejraději postřílel nebo by tomu alespoň skřípnul varlata do svěráku. Kdo bude protikandidátem stávajícímu prezidentovi?
Nakladatelství BBart
Spider Jerusalem na volby kdysi málem doplatil. Sláva, kterou získal jako reportér komentující volby, ho málem stála rozum, a proto se musel odstěhovat na horu. A co po něm šéfredaktor novin "Slovo" chce nyní? Samozřejmě, že chce komentáře voleb. Spider Jerusalem je zase úspěšný, tak se z něj musí vytřískat co nejvíce. Že by se z toho novinář zbláznil? To přece není potřeba řešit, protože Jerusalem už je stejně pořádný magor. Nějaké ty další následky se ztratí.
Nakladatelství BBart
"Transmetropolitan: Rok parchanta" je komiksem, který nám nechá nahlédnout trochu do pozadí voleb a především volebních kampaní. Ellis s Robertsonem jsou neskutečně sžíraví, karikují, jsou absurdní, ironičtí, ale stále se drží úrovně výtečného humoru, který je ve skutečnosti silnou společenskou kritikou, jež je promítána do šíleného moderního světa, světa daleké – blízké? – budoucnosti, kde odpornost, bizarnost a bestialita jdou ruku v ruce s prospěchářstvím, marnivostí a touhou po moci. Ano, je to sprosté, je to hnusné, je to drsné, ale opravdu je náš svět od takové stavu tak daleko?
Originální obálka sešitu "Transmetropolitan 14"
Kniha je – jako obě předchozí – rozdělena do šesti sešitů, kdy v tomto případě jsou všechny propojeny do jednoho celku, který nese titulní název „Rok parchanta“. Jedná se vlastně o první polovinu komplexnějšího příběhu, kdy jeho druhou část tvoří "Transmetropolitan: Nová lůza", což je sbírka, která bude představena příště. Sérii se v případě "Transmetropolitan: Rok parchanta" daří ukázat Spidera v různých světlech, dokonce i jako člověka, který může mít city. Ellis pak dodává příběhu neskutečně tíživou logiku, která na vás dopadne se závěrem, kde si skutečně řeknete, že se vůbec nejedná o sci-fi.

Komiks "Transmetropolitan: Rok parchanta" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství BB/art.

Na stránkách najdete recenze na komiksy:
"Transmetropolitan 1: Zpátky v ulicích"
"Transmetropolitan 2: Život je pes"

Žádné komentáře:

Okomentovat