2013-04-29

#29: Bleach 1: The Death and the Strawberry - 80 %


Bleach 1: The Death and the Strawberry (Bleach: The Death and the Strawberry)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako kapitoly 1 až 7 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v japonské transkripci Burīchi) souborně v roce 2002 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "The Death and the Strawberry" (anglický název, který je použitý pro české vydání, byl použit i pro japonské), tedy "Smrt a jahody". České vydání se prodává v plné ceně za 189 Kč.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

Manga je styl příběhů, které mě v poslední době skutečně začaly fascinovat. Když jsem otevřel první díl "Death Note: Zápisník smrti" a začetl jsem se, říkal jsem si, že je to skvělé, že je to více jak výborné, ale nevěřil jsem tomu, že by se mi tohle stalo i s dalšími mangami z japonské provenience. Navíc jsem v době, kdy jsem začínal "Death Note: Zápisník smrti" číst, otevřel i "Bleach 1: The Death and the Strawberry" a říkal jsem si, že tohle byla asi chyba. Nechápal jsem pořádně nic, co se na prvních stránkách děje, a tak mě to n chvíli odradilo. Ale ne na dlouho, protože přece jen tu byl jeden prvek, který se mi hodně líbil - hlavní postava mluví s mrtvými. I když to není nijak originální, prostě mě to dostalo.
Na přebalu knihy se píše: "Ičigo Kurosaki byl normální středoškolský student. Tedy, až na to, že měl dvě šílené sestry, ještě šílenějšího otce, že se rád pral a viděl mrtvé lidi. To poslední byl asi tak nejmenší z jeho problémů." Já bych možná ještě doplnil, že je to na něm ta nejméně divná věc. Jeho vztah s otcem je skutečně jedinečný a jejich rvačky jsou naprosto neskutečné. Hned od začátku je na vás chrlen styl, vypravěčský i kresebný, s nímž se buď sžijete, anebo nikoli. Mně se to naštěstí povedlo a jsem tomu neskutečně rád, protože i když to tak po prvních stránkách nevypadá, tohle je rozhodně manga, která stojí za pozornost a která v sobě má neskutečnou sílu.
Na těch dvaceti stránkách, co má jeden díl, se mnohdy nic moc nestane, ale celá manga má už 535 dílů a další vycházejí. V první knize se seznámíte pouze se sedmi kapitolami, kdy první je o něco prodloužená, aby to bylo intro, jak se patří. "Bleach" je tak vlastně jednou z oněch "nekonečných" manga sérií, podobně jako "Naruto", který je dalším japonským komiksem, který u nás vychází a jemuž se budu v budoucnu také, alespoň doufám, věnovat. Jen pro srovnání, "Naruto" už má přes 600 dílů a také stále vychází. Ano, Japonci nejsou minimalisté, a to je dobře, pokud mají série dál úspěch.
Když jsem mluvil o stylu, tak se k němu musím vrátit trochu obšírněji. Tite Kubo je scénárista i kreslíř celé série a je to poznat. Jeho humor je podobný jak v kreslené podobě, tak i v podobě dialogové. Je sem tam neskutečně infantilní, kdy jsou zde často ony klasické ksichtíky, které až příliš okatě zdůrazňují emoce, některé vtipy jsou pak naprosto dětinské, ale jiné vás přece jen překvapí tím, že do mangy dokonale sedí. Pokud si zvyknete na to, jak emotivně všichni jednají, jak se místy strašně přehání, bude pro vás "Bleach" dalším výborným komiksem. Tohle zvykání je ale poměrně těžké a styl prostě nebude sedět každému a jsem si jistý, že dokáže odradit. Navíc hned první kapitola je skutečně zběsilá a nepřehledná, což také může vést k tomu, že čtenář manze už nedá druhou šanci.
Tite Kubo při práci
Abych se ještě trochu vrátil k příběhu, tak hlavní postavou je Ičigo Kurosaki, který žije s otcem a sestrami, jejich matka zemřela již poměrně dávno. Kromě toho, že má Ičigo schopnost mluvit s duchy, snaží se jim i pomáhat. Trochu to připomíná snímek "Šestý smysl", že? Ale nebojte, rozhodně to není vykrádání a "Bleach" má své vlastní prvky, které vycházejí z japonské mytologie, ale zároveň si utvářejí mytologii vlastní (viz pojmy Hollow a Soul Society). Dohromady jsou tak spojovány prvky, které vytvářejí nový, celkem originální cele. Ičigo se při jedné pomoci ztracené duši setkává s Rukií Kučiki, která sbírá duše. Má k tomu i velký meč. Během zápasu s jednou obzvlášť zlou duší (Hollow) však úplně souboj nezvládá a předává Ičigovi část své moci. Jenže nezvládne ani to a Ičigo má najednou moc jako každý jiný sběrač duší. Rukia je oslabena a stává se Ičigovou společnicí na světě, u čehož má Ičigo neskutečnou radost. Obnáší to totiž fakt, že je neustále dívkou otravován, ale hlavně, musí plnit své sběračské povinnosti, k čemuž se mu nejprve moc nechce.
Titulní stránka ke čtvrté kapitoly
Ano, musíte si zvykat i na hlavního hrdinu, ale myslím, že to nebude tak komplikované. Je to mladý kluk, který pořádně neví, co chce, navíc je místy skutečně komickou postavičkou, i když těch je mnohem více. Manga vás dokáže pobavit, dokáže vás rozesmát, ale v případě "Bleache" dojde i na další emoce. Rozhodně se nejedná o infantilní příběh, jak se na první pohled zdá. Komiks je místy velmi drsný, a to jak ve vizuálním násilí (usekané končetiny, stříkající krev), tak i ve vulgární mluvě, nemluvě pak o sexistických narážkách, který ale pravda zase není ještě tolik. "Bleach" vás místy zasáhne skutečně silným dějovým prvkem, příběhem, který ve vás vyvolá emoce. Je to neskutečný koktejl, který si vychutnáte, když mu dáte šanci. Nesmíte se nechat odradit prvními několika stránkami.

Něco málo pojmů na vysvětlenou:
Soul Society - Organizace, kterou zastupuje Rukia a následně i Ičigo. Asi by se dala označit za Nebe, protože právě tam mají duše, když jsou sebrány a nemají na sobě předchozí hříchy, namířeno a zde zůstávají a setkávají se.
Hollow - Duše, která zůstala na světě a snaží se pozřít další duše, aby utišila bolest.
Plus - Všechny ostatní duše, v podstatě hodné duše.
Sběrač duší - Ten, kdo sbírá duše po světě a díky jehož zásahu se dostanou do Soul Society, anebo do něčeho, co bychom mohli nazvat Peklem, ale o tom až v příštím díle.


Na závěr krátké shrnutí toho, o čem jsou jednotlivé kapitoly, do kterých je každá kniha dělena.
Kapitola 1: Death & Strawberry - Seznamte se, Ičigo Kurosaki a Rukia Kučiki, on je normální kluk, co vidí duchy, ona není dívka, co sbírá duše
Kapitola 2: Starter - Jak to dopadne, když převezmete energii a moc jiných
Kapitola 3: Headhittin' - Další Hollow na cestě a Ičigo se mu musí postavit
Kapitola 4: WHY DO YOU EAT IT? - Konečně naplno zjišťujeme, že to nebude jen hezké a roztomilé
Kapitola 5: Binda Blinda - Dokud se řetěz nepřetrhl, duše se stále může do těla vrátit
Kapitola 6: Microcrack - Taky jste si mysleli, že to bude jen sranda, co? Těch emocí je mnohem víc.
Kapitola 7: The Pink Cheeked Parakeet - A na závěr zase něco trochu divného, abyste se mohli těšit na další díl

Komiks "Bleach 1: The Death and the Strawberry" vydalo nakladatelství Crew - můžete zakoupit v eshopu Seqoy.

Žádné komentáře:

Okomentovat