2023-04-21

#2146: Haunt

Na komiksové sérii Haunt se podílela prvotřídní komiksová esa jako Todd McFarlane, Robert Kirkman nebo Greg Capullo. Nicméně jsou velká jména zárukou kvality? A stojí vůbec série za pozornost? To všechno a mnohem více se dozvíte v Martinově recenzi.

- Dan 

Scénář: Robert Kirkman, Joe Casey

Kresba: Greg Capullo, Todd McFarlane, Ryan Ottley, Nathan Fox

Robert Kirkman je autorem oblíbených komiksů, především pak skvělé série „The Walking Dead“, navíc má pod palcem nakladatelství Image Comics, a tak si může vydávat jako na běžícím páse. „Haunt“ je už starším kouskem, na kterém v současné době ani Kirkman nepracuje, ale začal sérii, která se vyvíjela hodně zajímavě. Pojďme si ji trochu více představit.

„Haunt“ je příběh o tom, že když vám váš nenáviděný bratr zemře, ještě to neznamená, že vás přestane otravovat. Navíc, po smrti se dá všechno napravit, vztahy se znovu posílí a zdá se, že všechno klape. Má to samozřejmě několik háčků. První je ten, že bratr je mrtvý, to je jasné. Druhým háčkem je fakt, že to byl vycvičený voják pro speciální operace. A třetí háček? To je ten, že ho vidíte jenom vy, ale když se mu zachce, klidně se do vás dostane a vy se proměníte v něco, co neskutečně připomíná Venoma, temnou alternativu Spider-Mana a jednoho z klasických padouchů.

Dobrý, asi vám bude chvíli trvat, než tohle všechno rozdýcháte, ale to je v pohodě, protože vás záhy začne verbovat bratrova jednotka a vy se budete muset stát specialistou na tajné operace. Ale tak co, brácha je s vámi, takže se všechno dá zvládnout. Stačí, když se s vámi spojí a vy ani nemusíte být velký machr na bojová umění, protože se z vás stane téměř nezničitelná potvora. Chtělo by to ale mít k bráchovi návod, protože až časem zjistíte, že vás vlastně vysává, a když zůstanete ve spojení dlouho, zemřete.

Robert Kirkman rozjel zajímavou sérii, která stála na tom, že zde nebylo jasné, co se děje, mělo to správný superhrdinský drive, ale s tím, že hlavní postava zase takový superhrdina není – podle definice by superhrdina neměl zabíjet – zároveň je zde dobrý nadhled a dostatek vtipu. Pak se ale Kirkman s původním týmem rozhodli, že budou dělat na něčem jiném, a podle toho to také dopadlo. Komiksu se chopil Joe Casey, který se vydal novým směrem, dal nám nové postavy, mrtvého bratra udělal protivnějšího než kdy předtím a celé to parádně zpackal. Bohužel.

Nejinak je tomu v případě kresby. Tam, kde excelovala spolupráce McFarlana a Capulla, tam Nathan Fox selhává. Jeho kresba využívá příliš tuše, detaily zde chybí, což první díly posouvalo blíž k mainstreamu, ale přitom si to dokázalo zachovat brutální sekvence. Nemluvě pak o skvělých dvoustránkových panelech. Tady byla kresba i scénář v souladu. Vlastně i v případě Caseyho a Foxe jsou oba prvky v souladu, ale kvalitativně jsou oproti Kirkmanovi a jeho týmu někde naprosto jinde. Škoda, série mě bavila, ale s příchodem nového týmu šlo všechno do háje.

Žádné komentáře:

Okomentovat