2021-08-10

#2142: Smrtihlav

 


Smrtihlav

Vydává Kreveta jako sešitový a online komiks na pokračování. Jedno číslo má 24 stran a prodává se v plné ceně za 50 Kč.

Scénář: Tomáš Zelenka
Kresba: Tomáš Zelenka

Tohle není tradiční recenze, ale především článek, který chce upozornit na zajímavý projekt, jenž v českých luzích a hájích už nějaký ten měsíc běží. Tím projektem je komiks "Smrtihlav", který se snaží o to, co u nás zatím nikdy moc nezafungovalo - pravidelné vydávání sešitového komiksu. V nedávné době se to podařilo pánům Mackovi a Koplovi, když vydávali komiks "Dechberoucí Zázrak", ale Tomáš Zelenka, který stojí za komiksem "Smrtihlav", zatím nemá tak velké ambice ani zdroje, aby mohl komiks "Smrtihlav" nabízet v širokém prodeji. "Smrtihlav" je tedy zatím limitovanou záležitostí, ale s tím, že venku je k dnešku už sedm čísel. A to rozhodně není málo.


Komiks primárně najdete na facebookových stránkách tvůrčí skupiny Kreveta. Zde každý měsíc vychází také odkazy na nový díl, který si můžete klidně přečíst. První díl si můžete přečíst zde. Kromě toho, že si můžete komiks přečíst zadarmo, je zde i možnost si jej objednat v tištěné podobě. Tomáš Zelenka vydává komiks v limitované edici, kdy se jedná zatím o desítky kusů, ale kdo by po tom nesáhl, pokud se mu komiks líbí. Přece jen je docela rozdíl číst komiks elektronicky, nebo mít možnost si jím listovat. Cena komiksu v tištěné podobě je 50 Kč, což je docela fajn.


A o co že se vlastně jedná? Nemá smysl si na něco hrát. Komiks "Smrtihlav" je jednoduše dalším českým projektem, který chce navázat na americké superhrdinské komiksy, ale přenáší dění do nám dobře známého prostředí. Praha je celkem dobré místo na to, kde by se mohl děj odehrávat, a Smrtihlav, stejně jako Dechberoucí zázrak, ukazuje, že akce tomu městu prostě sluší. Jasně, možná nečekejte komiks v plné barvě, ale to vůbec nevadí, i černobílá tomu dává tu správnou, trochu drsnější atmosféru. Asi se vám při čtení komiksu vybaví "Sin City", kdy Tomáš Zelenka sem tam také barvu využívá, podobně jako Frank Miller, jen pro určité panely.


"Smrtihlav" není inovativní projekt, který by měl nějak zásadně měnit komiksový svět, ale e to zajímavá cesta, jak také prezentovat českému čtenáři český superhrdinský komiks. A Smrtihlav vůbec není špatně napsaná postava. Líbí se mi české projekty, které si jdou za svým, a to se "Smrtihlavu" daří. Tak případně zkuste na projekt mrknout, číst ho, třeba si ho i koupit. Zrovna je v dotisku první vyprodaný díl, tak to můžete zkusit rovnou od něj.

Žádné komentáře:

Okomentovat