2021-08-17

#DP189: Star Wars: Droids Unplugged

 Autorem článku je Daniel Palička

Scénář: Chris Eliopoulos

Kresba: Chris Eliopoulos

V rámci současného Disneyovského Star Wars kánonu jsme se kromě pravidelně vycházejících řad, jakými jsou kupříkladu Star Wars, Darth Vader, Doctor Aphra nebo Poe Dameron, dočkali také několika uzavřených one-shotů, jejichž účelem bylo odvyprávět zcela uzavřené příběhy se zaměřením na vedlejší nebo méně známé postavy už tak rozsáhlého univerza. Jedním z nich byl i sešit “Star Wars: Droids Unplugged” od scenáristy a výtvarníka Chrise Eliopoulose. 

Chris Eliopoulos není žádná superhvězda komiksového průmyslu. Americký karikaturista a letterista se nemůže pyšnit žádnými světoznámými tituly. I přesto však můžeme v jeho drobné bibliografii nalézt několik zajímavých, leč méně známých marvelovských titulů, které primárně cílí na mladší publikum. Jde především o sérii grafických románů “Franklin Richard: Son of a Genius” s chytrým klučinou Franklinem Richardsem v ústřední roli a několik minisérií o uskupení “Pet Avengers”, avengerovském týmu, jenž je složen ze slavných zvířecích hrdinů světa Marvelu (příběhy byly česky vydány ve svazku “Nejmocnější hrdinové Marvelu #70: Pet Avengers”). Svůj talent na psaní odlehčených, humorně laděných komiksů zužitkoval při psaní “Star Wars: Droids Unplugged”. 

Sešit obsahuje tři samostatné, nezávisle fungující epizody, které tematicky pojí nějaký drobný robůtek, tedy droid. Dá se říct, že jde o drobné příhody, jež malinkého roztomilého mechanoida staví do komických, leckdy absurdních situací, způsobených vlivem nelehkých okolností nebo určitou komplikací. Hlavní hrdina ji musí hravým, vychytralým způsobem vyřešit, aby se úspěšně vymanil z nastalých problémů. Samozřejmě, nechybí komické prvky, ani vtipné rozuzlení zápletky v úplném závěru.    

První příběh “Probe Droid Problem” se odehrává na Tatooinu během událostí Skryté hrozby (Epizody 1). Sledujeme v něm Probe Droida, který je vlivem okolností nucen pomoci robotovi, na kterého spadl obří balvan. Jednoduchá, přesto však příjemná, přímočará a rychle odsýpající povídka vás bude bavit nejen díky rychlému stylu vyprávění, ale také - pro někoho až překvapivě - sympatickému Probe Droidovi. A co víc, konec vás může příjemně překvapit.   

Oproti tomu “Droid Dilemma”, v pořadí druhý příběh, je výrazně slabší. Sice je psán podobným stylem jako “Probe Droid Problem”, ovšem není tak nápaditý, ani tak čtivý, jak bych možná čekal. Scénář byl nezáživný a nudný, za což pravděpodobně může fakt, že titulní hrdina, astromech R2-D2, není tak charakterově zajímavý, aby utáhl svou vlastní povídku. A dokonce ani humor mě moc neuspokojil. Zasmál jsem se asi jen jednou, což pro vtipný příběh neznačí nic dobrého. Osobně bych sice netvrdil, že se jedná o průšvih, ovšem o žádný zázrak také nejde. 

Sešit uzavírá závěrečný příběh “SaBBotage”, který se kvalitativně vrací na úroveň úvodního “Probe Droid Problem”. I přes značnou předvídatelnost a neoriginálnost mě povídka velmi bavila. BB-8 je naprosto úžasná postava, která nejenže utáhne svůj vlastní příběh s grácií, ale zároveň vám dokáže vykouzlit úsměv na tváři díky komickým vložkám v podobě nečekaných interakcí s vedlejšími hrdiny v podobě členů Odboje a rozkošnému zevnějšku.      

One-shot “Star Wars: Droids Unplugged” sice nijak zvlášť nenadchne, ale rozhodně neurazí. Tři uzavřené povídky vynikají výraznou dětskou stylizací umocněnou barvami od Jordie Bellaire, rychlým tempem a komediálními prvky, které - pominu-li druhou povídku “Droid Dilemma” - fungují na jedničku. Nicméně, že by šlo o jakkoliv výjimečné dílo, se v žádném případě říct nedá. Jde o dětský komiks určený mladším čtenářům, kteří si při čtení určitě přijdou na své. Ti ostatní, ačkoliv se u něj také mohou náramně bavit (podobně jako já), jej patřičně nedocení. Z mého osobního úhlu pohledu se jedná o příjemný nadprůměr na odreagování, který vás sice slušně zabaví, ovšem nic víc od něj čekat nelze. 

Žádné komentáře:

Okomentovat