2021-08-09

#2141: U283

U283

Vydal Rostislav Bakula v brožované vazbě v roce 2021. Vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Rostislav Bakula
Kresba: Rostislav Bakula

Když mě Rostislav Bakula oslovil s tím, že má HitHit kampaň, kde vydává komiks, jestli bych ho nechtěl alespoň trochu propagovat prostřednictvím Comics Blogu, nějak moc jsem neváhal. Jsem rád, že vycházejí české projekty, které jsou na první pohled celkem zajímavé, jen je škoda, že si to musí vydávat autoři sami. Ale chápu, jak se to s vydáváním má, tohle je věčný autorský boj, sám to vidím na svém nakladatelství Golden Dog. Ono prostě nejde vydat každého a nakladatelé se jednoduše nepříliš s nadšením dívají na autory, kteří v podstatě nejsou moc známí. A i když se Rostislav Bakula v oblasti grafiky profiluje, je to jeho zaměstnání, tak se komiks "U283" tak jeho prvotinou. Myslím si, že je dobře, že se mu komiks podařilo vydat, i když to muselo být cestou crowdfundingu. Tím nijak nekritizuji to, jakou formou je crowdfunding, naopak, pokud je dílo dobré a oficiální nakladatelé na to kašlou, jinak to moc nejde. Buď samonákladem, anebo právě formou crowdfundingu.

Kampaň na HitHit vyšla a komiks "U283" mohl spatřit světlo světa, a to již v červnu 2021. Jsem rád, že se ke mně jeden kousek také dostal, protože se jedná o čtení, které plní jeden z hlavních účelů, proč chcete číst, ať už klasickou knihu nebo komiks - chcete se pobavit. A přesně tohle komiks "U283" nabízí. Dostane se vám zábavné čtení, ve kterém asi nemá smysl hledat něco hlubšího, není to čtení na hloubavé večery, ale je to čtení, která vás může strhnout svým příběhem a přimět vás jednotlivé stránky přelouskat velmi rychle. A není se moc čemu divit. Třeba za mě jsou v knize použity prvky, které mám jednoduše v akčním žánru rád - je tam trochu fantastična, v tomhle případě vědeckého, má to spád, má to nějaké tajemství, a do toho ten hlavní prvek - nacisti. Nemůžu si pomoct, ale pokud se jedná o příběh, který se nebere tolik vážně a jsou v něm nacisti, chci si ho přečíst. Mohlo by to být dobré.

Komiks "U283" je z mého pohledu dobrý. Není skvělý a je na něm prostě trochu vidět, že to neprošlo redaktorskými úpravami, ale to nic nemění na tom, že jsem se při jeho čtení bavil. Základní premisa příběhu vychází z toho, že Američané náhodou narazí na dva zajímavé objevy - v Antarktidě je to tajemná základna, která by klidně mohla být nacistické, a v Evropě je to ponorka. Na objevení staré ponorky by asi nebylo nic až tak divného, kdyby ta ponorka nevězela ve skále, a to na stovky kilometrů od moře. Tohle jsou objevy, které není možné nechat jen tak. Hlavně pokud se dění odehrává na konci 70. let a Studená válka je v plném proudu. A už v to máme Pentagon, jenže je zde samozřejmě ještě německá strana, a to jak ta oficiální, tak i ta podzemní, která se i dlouho po skončení druhé světové války hlásí k nacismu a stojí si za tím, že Hitlerovy myšlenky jednou opět povstanou a ovládnou svět. Skoro to vypadá, že teď k tomu mají velmi blízko, protože nacistům se do rukou dostává nejen atomovka, ale navíc ještě vynález, který by skutečně hýbnul světem.

Na komiksu "U283" se mi líbí skutečnost, že je to opravdu komiks, který chce bavit. Chce strnout příběhem, chce být akční, což se mu daří. Čtení jsem si více méně užíval, jsou zde ale určité nešvary, bez kterých bych se obešel. Místy je komiks nesmírně popisné a v podstatě to, co se děje v okně a co postavy řeknou, je ještě polopaticky vysvětleno v rámečcích. Přišlo mi, že kdyby se komiks zbavil tak poloviny popisných rámečků, nesmírně by to jeho čtivosti prospělo. Přece jen, má to být akční komiks, ne nějaký popisný elaborát. To se týká i toho, že v některých případech je komiks moc vysvětlující - používají se zde cizí slova, specifické technologie... Od toho bych také upustil, nechal všechno plynout přirozenější cestou. Někdo by mohl namítnout, že kresba je jednoduchá, nebo není moc hezká, ale nemůžu so pomoct, mně se líbila, seděla mi k příběhu a nestalo se mi, že bych se v ní neorientoval. Za mě je komiks "U283" parádní béčkové čtení, u něhož bych si užil i pokračování.

Žádné komentáře:

Okomentovat