2021-06-19

#DP178: Savage Sword of Conan, Vol. 1: The Cult of Koga Thun

 Autorem článku je Daniel Palička

Scénář: Gerry Duggan

Kresba: Ron Garney 


Když Marvel získal zpátky licenci na postavu barbara Conana, využil příležitosti a ze světa Cimmerie se snažil vytěžit co možná nejvíce. Na hlavní pravidelnou řadu dosadil ostříleného Jasona Aarona, přičemž po masivním úspěchu příběhového oblouku “Life and Death of Conan” (již brzy si na něj posvítíme v plánované recenzi) se vydavatelství rozhodlo Conanovu mytologii rozšířit, jak to jenom šlo. Jedna z prvních vedlejších řad, která začala vycházet, byla dceřiná série “Savage Sword of Conan”, jejíhož prvního příběhového oblouku se chopil vskutku silný kreativní tým ostřílených tvůrců. Na post scénáristy byl dosazen Gerry Duggan, jehož můžete znát díky marvelovským titulům jako Deadpool, Savage Avengers nebo Marauders. Se svým věrným parťákem, kreslířem Ronem Garneym (Wolverine od Jasona Aarona, Daredevil od Charlese Soula atd.), se rozhodl odvyprávět uzavřený přímočarý příběh, který si na nic nehraje. Každopádně, dokázal mě ohromit? 

Je nutné podotknout, že Duggana mám velmi v oblibě. Ačkoliv nejde o nejlepšího scénáristu současnosti, který by měl na kontě jen skvosty a mistrovská díla amerického mainstreamu, a navzdory tomu, že někdy se se svými příběhy trefí úplně mimo můj vkus, musím uznat, že odvádí slušný kus práce. Rozhodně bych jej mohl zařadit mezi jedny z lepších současných marvelovských tvůrců, a to hlavně díky jeho ladnému a zároveň svižnému stylu psaní. Na nic si nehraje, což sám přiznává, a čtenáři vždycky naservíruje solidní spektákl, kterému nechybí dravost, ani hravá práce s ústředními postavami. O to více jsem byl na svazek “Savage Sword of Conan, Vol. 1: The Cult of Koga Thun” zvědavý, poněvadž nenáročných komiksů není nikdy dost.

Děj není nijak sofistikovaný. Conan je vězněn na pirátské lodi, která se plaví širým mořem. Pro něj jde o prostředí, na které není vůbec zvyklý, takže je pro něj těžké si zvykat. Následně však dojde k jistému sledu událostí, který povede ke Conanově útěku. Neohrožený hrdina se vzápětí dostane na ostrov, kde se bude muset postavit pradávnému kultu Koga Thun, s kterým nikdy předtím neměl tu čest. A možná dojde řada i na poklad, který bude muset hlavní hrdina získat…

Co osobně musím na vyprávění vyzdvihnout ze všeho nejvíce, je, že se akcí vůbec nešetří. Napříč všemi pěti sešity se budete kochat pěknými, zároveň však dynamickými sekvencemi, jimž výrazně napomáhá nadmíru výborná kresba Rona Garneyho, jež v kombinaci s bledějšími světlými barvami a sytějšími linkami perfektně vyniknou. A co víc, zápletka je poutavá, takže máte o to větší motivaci zjistit, co bude dál, přičemž neobyčejné lokace příjemně zpestřují celkový zážitek z četby. 

Čtení vám rychle uplyne, což je na jednu stranu velká výhoda, protože se nic zbytečně neokecává a děj skvěle plyne. Na druhou stranu, jakmile se dostanete na samotný závěr, řeknete si, že by možná ještě jeden sešit k dobru neuškodil. Co si budeme povídat, recenzovaná kniha je strašně kratičká, díky čemuž jsou některé linky upozaděny, jindy máte pocit, že jsou některé části, a to obzvlášť v druhé polovině knížky, zbytečně uspěchané. Zejména finální sešit působí odbytě. Všechno se začne dít strašně unáhleně a chaotický scénář zbytečně sráží obecné kvality komiksu. 

Pokud bych se měl ještě pozastavit u negativních aspektů, nesmím zapomenout na nevýrazné, nudně napsané záporáky, jimž jednak chyběla pořádně rozvinutá motivace, jednak charisma a charakteristické rysy, díky nimž by vám aspoň trochu utkvěli v hlavě. Alespoň design měli ucházející, když už nic jiného. A jistě, svůj účel sice splnili, avšak od nepřátel podobného rázu bych čekal mnohem více.  

Sečteno a podtrženo, “Savage Sword of Conan, Vol. 1: The Cult of Koga Thun” je i přes několik drobných vad na kráse zábavný nadprůměrný akčňák, který potěší každého conanovského fanouška. Hledáte-li nenáročnou jednohubku, pak si následující kousek zkuste pořídit. Rozhodně neprohloupíte. Sice nejde o žádný zázrak, ovšem fanoušci nenáročných, ryze přímočarých komiksů si bezpochyby přijdou na své.      

Žádné komentáře:

Okomentovat