2021-01-26

#2136: Pokémon - Red a Blue 1



Pokémon - Red a Blue 1 (Pocket Monsters Special 1)

Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako "Pocket Monsters Special 1" v roce 1997. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hidenori Kusaka
Kresba: Mato

Pokémon je fenomén, který existuje už docela dlouho a nebudu lhát, dávno jsem u propadl a doteď jsem tak trochu jeho součástí, hlavně proto, že denně hraji Pokémon GO. Komiks s Pokémony u nás pořádně nevycházel, ale Crew se rozhodla, že je třeba tohle napravit a začala v loňském roce vydávat komiks "Pokémon - Red a Blue", což je manga, která se na trhu objevila poprvé již v roce 1997. Ale v té době ještě náš komiksový trh nebyl tak silný, a tak jsme si museli na Pokémon mangu počkat více jak dvacet let. No, něco se k nám dostává docela pomalu. A vlastně můžeme děkovat právě hře Pokémon GO, že se zájem o Pokémony ve velkém zase obnovil, děti se o ně stále zajímají a jsou tedy cílovou skupinou, které je komiks "Pokémon - Red a Blue" určen. Rozhodně nečekejte nic světoborného, ale pro fanoušky Pokémonů je tohle rozhodně určeno.


Pokud znáte seriál, který jsem jako dítě také sledoval - i když dítě... no možná už spíš jako puberťák - tak něco podobného na vás čeká i v komiksu "Pokémon - Red a Blue 1". Ten se jmenuje Red a Blue pro to, aby nám prezentoval příběh prvních videoher s těmihle postavami, protože právě Red a Blue byly první verze. V současnosti jich je už tolik, že jsem už dávno ztratil přehled a rozhodně nepoznám všechny Pokémony. Ale v těch prvních 151 bordel nemám. V seriálu se postavy nejmenovaly Red a Blue, ale Ash a Gary. V podstatě jde o to, že tu máme dva rivaly, kteří mají ale stejný cíl - stát se těmi nejlepšími trenéry Pokémonů. Red je takový ten lehce troubovitý kluk, který ale v sobě něco má a jde si za svým za každou cenu. V podstatě takový Naruto. Blue je pak frajírek je namachrovaný, ale nemůže se mu vzít, že schopnosti také má. A je v něčem určitě lepší než Red. Tohle je v podstatě stejné východisko pro seriál i pro Mangu. A stejně jako v seriálu, i v manze je Blue jen okrajovou postavou, která se objevuje nepříliš často, ale vždy Redovi ukáže, jak daleko je a Red z toho má mindráky. Ale sem tam také spojí síly.


Kniha "Pokémon - Red a Blue 1" je tu především jako seznámení se s postavami a se světem, kde se dění odehrává. Pokud jste už Pokémony hráli nebo viděli seriál, budete zde jako doma, pokud je pro vás tenhle vět nový, rozhodně se neztratíte, protože vše je celkem polopaticky vysvětleno. Vlastně jde jen o to, abyste pochopili, že Pokémoni existují, jsou zde trenéři, kteří je chytají, cvičí a bojují s nimi a sledují různé cíle. No a pak je tu také skupina, která jim chce zavařit - to jsou Rakeťáci, ale těm se trochu víc věnuje především druhá kniha. V seriálu hraje hlavní roli Pikachu a ten má důležitou roli i v této manze, ale není na něj soustředěno až tolik pozornosti, což je dobře, protože jsou i další Pokémoni. A s těmi nás manga docela dobře seznamuje, protože každá kapitola se jmenuje podle jednoho Pokémona, respektive v názvu je "versus nějaký Pokémon". Takže se vždy čtenář seznámí s nějakým novým Pokémonem a nutně ne jen jedním. Pro fanoušky příjemné, pro nováčky jakbysmet.


Pokud si myslíte, že od knihy "Pokémon - Red a Blue 1" dostanete nějaký zásadní komiks, je to celkem logicky lichá představa. "Pokémon - Red a Blue 1" je primárně komiks, který má bavit, komiks s jednoduchým základem, že pokud bude hlavní postava činit dobro, možná sem tam narazí, ale nakonec se jí to vrátí jen dobře. A ještě ke všemu se u toho čtenář možná pobaví. A proč ne. Příběhy jsou celkem jednoduché čtení samo o sobě je nenáročné, ale tohle by tak nějak mělo být to, co od mangy čekat. Pravda, možná by byla fajn nějaká invence, aby to celé nevyznělo vlastně jen jako epizody seriálu v komiksovém prostředí, ale že by tvůrci zašli až tak daleko a přišli s něčím skutečně originálním... no, asi bychom chtěli moc. Takže nenáročná zábava ano, pokud máte rádi Pokémony, bude to pro vás o to zajímavější, ale nic víc ne.

Žádné komentáře:

Okomentovat