2021-01-19

#2135: Návrat Krále Šumavy 1: Na čáře



Návrat Krále Šumavy 1: Na čáře

Vydala nakladatelství Labyrint a Euromedia v brožované vazbě v roce 2018. Vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Ondřej Kavalír, Vojtěch Mašek
Kresba: Karel Osoha

Vánoce jsou docela fajn čas, protože člověk může od Ježíška dostat i knihy, na které by si normálně nenašel čas nebo dostatek financí v rozpočtu. Anebo by je prostě přehlédl. A já jsem to měl podobně s komiksy "Návrat Krále Šumavy". Vím, že jsem spíš podvědomě chytnul, že vyšel první díl, komiks "Návrat Krále Šumavy 1: Na čáře", ale že to byl první díl a že budou následovat dva další, to už mě minulo, anebo jsem tu informaci hodně rychle vypustil. Jaké bylo mé překvapení, když jsem první dva díly našel pod stromečkem. Sice se k jejich přečtení dostali dřív všichni dospělí, kteří zrovna na Vánoce byli doma, ale nakonec jsem se ke komiksu dostal a pak jsem se rozhodl, že je potřeba koupit i poslední díl, abychom měli trilogii celou. Až při čtení komiksu jsem zjistil, že vlastně o Králi Šumavy moc nevím a že ve mě vlastně ani komunistický film, který si hodně upravil, nic moc nezanechal. Tohle provedení už mě zaujalo víc a já jsem konečně zjistil, že za tímhle označením je skutečně velký příběh, jenž stojí za to, aby byl dál vyprávěn.


Scénář vychází z knihy "Návrat Krále Šumavy" od Davida Jana Žáka. Předlohu jsem nečetl, nevím, jak věrně se tvůrci komiksu držely předlohy, stejně jako si nejsem jistý, jak moc věrně se držely reality, která byla před více jak sedmdesáti lety. Ale i z rozhovorů s Josefem Hasilem je patrné, že se nejednalo až o tak temnou postavu, která chtěla položit minulý režim, spíše prostě člověka, který chtěl pomáhat lidem a vlastně měl docela blízko k filmovým agentům, i když rozhodně ne v tom, že se dostával na super exotická místa. Takhle, jak je jeho obraz podán, vlastně vychází Josef Hasil z příběhu jako hrdina, který ale měl svoje lidské chyby a lidské slabosti. A to je obrázek, který je pro mě snesitelný a jsem schopen mu uvěřit, i když i v případě komiksu musíme počítat s tím, že je zde určitá míra fabulace a že za ty roky došlo ke zkreslení určitých skutečností, činů a i povah některých osob. Asi je na každém, aby si udělal svůj vlastní obrázek.


Kniha "Návrat Krále Šumavy 1: Na čáře" se věnuje vlastě tomu, jak Josef Hasil začal převádět a jaké to pro něj mělo následky. I když později nikdy nebyl chycen, když začal, tak se přece jen do lágru dostal. A o tom první kniha pojednává. Josef Hasil si uvědomil, že uzavření hranic a nemožnost jejich přecházení je nesvobodné a příliš omezující a že někteří lidé, pokud se přes ně chtějí dostat, by tu možnost měli mít. A tak jim ji v určitém omezeném množství dal. Režimu se to moc nelíbilo, a tak se dalo očekávat, že se proti němu postaví. A nakonec se jim ho podařilo dostat. Ale tam to neskončilo. Na komiksu "Návrat Krále Šumavy 1: Na čáře" je sympatické, že se více věnuje postavám, jejich motivacím, jejich chování, jejich osudům. A na nich se pak ilustruje to, jak byl režim už na začátku, v podstatě hned po skončení války, postavený na hlavu, jak se udávalo, jak se zakazovalo.


Kniha "Návrat Krále Šumavy 1: Na čáře" je velmi dobrým úvodem celé trilogie, kdy i v případě, pokud historii Krále Šumavy znáte, budete chtít číst dál, vědět víc, abyste se dostali až na konec a zjistili, jak to všechno vlastně dopadlo. A tohle zbylé dva díly nabídnou. Kniha "Návrat Krále Šumavy 1: Na čáře" zachycuje v podstatě do jisté míry individuální partyzánskou válku proti režimu, která se moc nevyplatila. Ale mohlo to dopadnout ještě hůř. Na konci pak zjišťujeme, že se rozhodně ještě bude v převádění pokračovat. Ke komiksu "Návrat Krále Šumavy 1: Na čáře" bych měl v podstatě jen jednu drobnou připomínku - někdy jsem se ztrácel v tom, na jakou postavu se koukám. Jsou si někdy velmi podobné, čtenáři se v tomhle směru mohou trochu hůře orientovat. Jinak se ale jedná o skvělou ukázku životopisného komiksu, tedy minimálně životopisu zaměřeného na určitou fázi života ve spojitosti s historickými událostmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat