2021-01-11

#2134: Morgavsa a Morgana 2: Živelné měňavice



Morgavsa a Morgana 2: Živelné měňavice

Vydalo nakladatelství Grada Publishing v pevné vazbě v roce 2019. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Petr Kopl
Kresba: Petr Kopl

Morgana a Morgavsa se v knize "Morgavsa a Morgana 1: Dračí chůvy" vydaly na cestu na Island, protože to je přesně to místo, kde by se mohlo líbit jejich drakovi. Anebo by zde alespoň mohly splnit něco, co po nich někdo chce. Draka mají na Island dopravit. V knize "Morgavsa a Morgana 2: Živelné měňavice" se na Island skutečně dostanou, ale je to v podstatě až finále této knihy, jejím hlavním poselstvím je samotná cesta, která probíhá velmi zajímavým způsobem a čarodějky potkávají různé nové tvory, poznávají zajímavá místa. Tohle je prostě díl, který je výpravou, což je na něm popravdě hodně pěkné, protože Petr Kopl mohl popustit uzdu své fantazii, což je rozhodně něco, co mu jde. A ukazuje to v podstatě v každém příběhu, ať už je to ve chvíli, kdy se objeví vodní příšerky, chaloupka na kuří nožce, trollové nebo Fayerské ostrovy.


Kniha "Morgavsa a Morgana 2: Živelné měňavice" obsahuje celkem osm původních epizod, které vyšly ve "Čtyřlístku", a to formou jednotlivých epizod. Přiznám se, po přečtení knihy "Morgavsa a Morgana 2: Živelné měňavice" jsem si říkal, jestli to i v sešitovém vydávání mělo stejný efekt jako ve chvíli, kdy příběhy čtete souborně. Až v souborném vydání si uvědomíte, jak jsou jednotlivé příběh propojeny, že na sebe navazují a že je před vámi budován mnohem komplexnější příběh, než se na první pohled zdálo. Kniha "Morgavsa a Morgana 2: Živelné měňavice" je pak ve skutečnosti druhým dílem trilogie, která nese název "Islandika". A ano, je to tedy trilogie, jejíž dění se točí kolem Islandu, respektive kolem cesty na Island. Kniha "Morgavsa a Morgana 3: Princezna čarodějka" je pak tedy vyvrcholením této trilogie. Pozitivní je, že v době psaní této recenze už je třetí díl na trhu a můžete si tak přečíst rovnou celý příběh najednou.


Petr Kopl má několik silných stránek a v knize "Morgavsa a Morgana 2: Živelné měňavice" je prezentuje všechny - má dar vyprávět příběh, má skvělý smysl pro rozvržení panelů, kdy se nebojí experimentů a celkově kompozice prostě posouvá příběh dál, a má skvělý smysl pro humor. Dokáže si hrát se slovy, jeho postavy umí parádně zahlásit, vkládá do komiksu odkazy na jiná díla, má zde situační komiku, má zde vtípky, které jsou jen tak na okraj, ale dovedou skvěle oživit panel a ny vaší tváři vyloudit úsměv. Nemohu si pomoct, ale jakmile si beru do ruky knihu, kterou Petr Kopl vytvářel, tak nějak už mám na tváři úsměv, protože si jsem jistý, že to dobře dopadne, že to bude parádní čtení a že se budu bavit. A přesně tohle je i případ knihy "Morgavsa a Morgana 2: Živelné měňavice". Není zde ani jediná stránka, u níž bych se nudil.


Kniha "Morgavsa a Morgana 2: Živelné měňavice" je parádním pokračováním první knihy "Morgavsa a Morgana 1: Dračí chůvy". První kniha se zaměřila na představení postav a jela tak trochu v onom čtyřlístkovském duchu, kdy na sebe jednotlivé epizody nijak zásadně nenavazují. Jenže tohle by nebyl Petr Kopl, aby nedal svým komiksům trochu víc. A kniha "Morgavsa a Morgana 2: Živelné měňavice" je toho důkazem. Jedná se o rozvíjející se příběh, postavy se zde vyvíjejí, někam směřují. A vypadá to, že v knize třetí najdou rozuzlení, alespoň pro jeden delší příběh. Jsem velmi rád, že se tenhle komiks podařilo vydat souborně, i když tedy stále rozdělený na tři díly. Děti si ho v téhle podobě zaslouží. A nejen děti, jejich rodiče také.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat