2020-07-27

#DP82: Fire Power Vol. 1: Prelude OGN

Autorem článku je Daniel Palička.

Scénář: Robert Kirkman 
Kresba: Chris Samnee

Nejpopulárnější a zatím nejdéle vycházející série scénáristy Roberta Kirkmana, kterou všichni komiksoví fanoušci znají pod názvem “The Walking Dead” (česky “Živí mrtví”), sice definitivně skončila číslem 197, ale to nemění nic na tom, že Kirkman se stále snaží své věrné fanoušky zásobovat novým materiálem. Relativně nedávno jsme se od něj dočkali dvou nových zajímavých komiksů. V tom prvním, v sešitě “Negan Lives!”, se ještě jednou vrací do  postapokalyptického světa plného nemrtvých a vypráví krátký samostatný příběh s Neganem v hlavní roli. A co se týče toho druhého, prvního úvodního svazku autorské řady “Fire Power”, která - podobně jako “The Walking Dead” - vychází pod vydavatelstvím Image, o něm si povíme více v následující recenzi.        
 
Hned na úvod musím vypíchnout dvě podstatné věci. Komiks samotný jednak vyšel docela netradičně, a to ve formátu OGN (tedy Original Graphic Novel). Jde o formu uceleného grafického románu, kdy kreativní tým může svůj komiks vyprávět tak, jak zrovna chce. Autoři se nemusí limitovat na počet stránek, jelikož mají dostatek prostoru na to, aby správně vystavěli děj, nemusí nutně šokovat čtenáře zvratem na každé druhé stránce a tempo komiksu si mohou řídit po svém. V tomto formátu byl vydán proto, aby tvůrčí tým mohl udělat ideální úvod k pravidelné řadě, která má začít vycházet v srpnu. A mimoto též musím podotknout, že na rozdíl od řad jako “Outcast” nebo již zmiňovaný “The Walking Dead” nejde o vážný temný příběh, nýbrž o odlehčený, humorem překypující komiks, který vás rozhodně dokáže rozesmát.

Komiks “Fire Power Vol. 1: Prelude OGN” pojednává o mladíkovi jménem Owen Johnson, který se vydá na výpravu do Číny, kde objeví tajemný Chrám Shaolin. Zde se setká se svým budoucím mistrem, který jej následně provede základy bojového umění a naučí jej různé zajímavé techniky boje. Owen se tak stane plnohodnotným studentem, jenž se bude muset nejenom přizpůsobit tamějšímu životu, ale taktéž bude nucen se naučit neobyčejnou schopnost “Fire Power”, což je dovednost, díky které dokážete vytvořit a vzápětí na nepřítele vystřelit ohnivou kouli.  

Pokud vám to ještě nedošlo, “Fire Power Vol. 1: Prelude OGN” je komiks o kung-fu. Přirovnal bych jej k starým filmům, které vznikaly na podobné bázi, takže pokud je máte nastudované, pravděpodobně vás moc věcí nepřekvapí, jelikož se zaběhlými klišé se pracuje i tady. Ovšem již tradiční stereotypy jsou zpracovány tak, aby byly poutavé, aby vás zkrátka nenudily. A co víc, nijak výrazněji vám nekazí váš čtenářský zážitek. Naopak máte díky tomu ještě větší pocit, jako kdybyste se zrovna nacházeli ve snímku s Jackiem Chanem v hlavní roli. 

Kirkman každopádně jednotlivé aspekty samotného komiksu využívá opravdu výborně. Postavy na jednu stranu působí jednoduše a někdo by si mohl myslet, že jde jenom o zaměnitelné archetypy, což upřímně chápu, ale nemůže se jím upřít, že mají něco do sebe a jsou rozmanité. Owens je sice dalším hrdinou, který musí ujít určitou cestu, aby se stal pravým bojovníkem, ale jeho postava je napsaná tak uvěřitelně, že mi to vlastně ani nijak zvlášť nepřekáželo. A takhle bych v podstatě mohl pokračovat i u dalších postav.

Co je také mistrně zvládnuté, to jsou humor a dynamická akce. Dva prvky, s nimiž Kirkman pracuje skvěle, a Fire Power díky nim je ještě o stupeň lepší. Abych nezapomněl, krásně se také pracuje s tempem. Scénárista ví, kdy má zpomalit a kdy naopak děj urychlit, aby lépe odsýpaly akční sekvence. Přesně tady se projevují výhody OGN v celé své kráse! A tohle všechno je okořeněné o úžasnou kresbu mého velkého oblíbence Chrise Samneeho, jež je navíc ještě doplněna o výrazný barvitý coloring Matta Owense.

Pokud chcete být nalákáni na chystanou pravidelnou řadu, jež začne vycházet v srpnu, je úvodní svazek skvělý, protože vás parádně navnadí, představí vám zákonitosti zajímavého fiktivního světa plného bojového umění a uvede vás do mytologie. A co víc, tato grafická novela sice je plnohodnotnou předehrou, ale můžete ji také brát jako úplně uzavřený příběh (pokud odhlédnete od závěru s “To Be Continued” na konci).

“Fire Power Vol. 1: Prelude OGN” bylo zkrátka úžasné čtení! Jediné, co mi na celé knize trochu vadilo, je uspěchanější finále, ale jinak je to z mého osobního hlediska zatím jedno z největších překvapení letošního roku. Co více říct? Jsem zkrátka nadšený! Těším se, až konečně začne vycházet “Fire Power” na měsíční sešitové bázi, neboť tuto řadu si rozhodně nenechám jen tak ujít!

Žádné komentáře:

Okomentovat