2019-02-05

#1907: Iko 1 - 35 %


Iko 1 (Wires and Nerve 1)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo v roce 2017 jako "Wires and Nerve 1". České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Marissa Meyer
Kresba: Stephen Gilpin, Doug Holgate

Pokud se začtete so knihy "Iko 1", doporučil bych vám, abyste tak učinili až ve chvíli, kdy budete mít načtenou sérii "Měsíční kroniky", za kterou stojí právě autorka Marissa Meyer. To je série, která spadá do žánru, jež je trochu podle japonského vzoru označován jako young adult (Japonci označují třeba komiksy podle toho, jaké věkové skupině je určena). Young adult je trochu obecný pojem, ale většinou se pod něj skryje něco fantasy, případně sci-fi, co je určené mladým čtenářům a ještě spíše čtenářkám. Série "Měsíční kroniky" bude přesně ten případ, i když tady je to víc šmrncnuté sci-fi než fantasy. Ale to samo o sobě až tak základní není, ty žánry se prolínají. Tedy samozřejmě předpokládám, že komiksová série si udržuje žánr původní románové série, kterou jsem nečetl a ani na tom nehodlám nic měnit. Už jen proto, že Egmont má na románové sérii skutečně nehezké obálky, které možná cílí na věkovou skupinu, ale nic to nemění na tom, že jsou kýčovité.

Obálky románové série jsou v kontrastu s obálkou komiksu "Iko 1", která se docela povedla, kromě jiné i proto, že se ji podařilo velmi pěkně vytisknout a nechat vyniknout některé prvky v lesku. Na první pohled dovede zaujmout i kresba, která má hezké tahy černou, jež navíc ještě vyniknou díky tomu, že jedinou další barvou, která je uvnitř použita, je modrá. Funguje to, není to vůbec špatné, tedy na ten první pohled. Pokud se nebudete moct začítat, mohla by vás kresba navnadit na celkem zajímavý, třeba ne až tak mainstreamový komiks. Jenže tohle je hodně mainstreamové. Ne ve smyslu superhrdinů, ale ve snaze přinést to, co letí. Tedy něco, co zapadá do young adult. Tohle komiks splňuje. Mohlo by to být drsné, nepřátelské, ale je to rozměklé a naivní. Pokud se vám líbila série, bude se vám nejspíš líbit i komiksové provedení, ale jinak bohužel dostanete něco, co vás dějově může hodně zklamat.

Série "Měsíční kroniky" je vlastně o tom, že se má najít nová královna Měsíce, skutečná dědička, která by nahradila zlou královnu, jež tam vládne. Co si budeme povídat, je to taková trochu sci-fi "Popelka", protože hlavní hrdinka, Cinder, po níž se jmenuje i první románová kniha, pochází z chudých poměrů, ale její dědictví je trochu jiné. Má před sebou zářnou budoucnost. V komiksu už se s ní setkáváme v jiné roli. Je královnou, která se snaží napravit, co zpackala a zničila zlá královna. Tenhle příběh v sobě má hodně politického, hodě rasového, ale tady se ukazuje kámen úrazu young adult. Autoři to všechno mohou podávat neskutečně naivně a skoro až hloupě. Z nebezpečných vojáků jsou vlastně jen psi, co štěkají, politická jednání jsou prokládána přípravou na ples a rozebíráním toho, jaké oblečení si na sebe kdo vezme. Důležité je uzemněno banalitou, místo snahy řešit skutečně zajímavé téma, je na několika stránkách rozpracován jednoduchý vtip na odlehčení. Ale co, hlavně že se to prodává a lidé to čtou.

Kniha "Iko 1" v sobě má zajímavý potenciál. Má přes 200 stran, ale z toho potenciálu je zde vytěženo minimum. Vlastně se skoro nic nestane. Akce je téměř nulová, a pokud už na ni dojde, je nudná. Spíše ten humor, než něco skutečně parádního, co by vás rozsekalo a nenechalo vydechnout. Smrt je zde samozřejmě sprosté slovo, a tak ti zlí jsou jen uspáváni, i když podle všeho oni zabíjeli. Ale ti hodní tohle nedělají. Young adult sází na jediné - na oblíbenost pohádek a jejich principy, které budou fungovat i ve fantasy a sci-fi rozmáchlém provedení. Morální plácání, které se zde objevuje, je stejně naivní jako pohled na politiku. Ne, nejsem cílová skupina, ale pokud chce autorka psát o zásadních tématech, neměla by je pojednávat takhle banálně. Anebo mám skutečně divný pohled na to, co by měli mladí číst. Kromě toho je škoda některých nepřeložených zvukových efektů nebo třeba i textů v bublinách. Takové >SIGH<  nebo >GULP< by se určitě dalo napsat česky... Kniha "Iko 1" je pro fanoušky série, neznalí nedocení postavy a jejich vztahy.

Komiks "Iko 1" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat