2019-01-15

#1892: Alpha 3: Výplata vlků - 60 %


Alpha 3: Výplata vlků (Alpha: Le salaire des loups)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2003. Původně v této podobě vyšlo jako "Alpha: Le salaire des loups" v roce 1998. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Mythic
Kresba: Jurij Žigunov


Jestli jsem u komiksu "Alpha 2: Bogdanovův klan" psal, že to není moc akční, i když už se tam té akce objevilo více než v dílu "Alpha 1: Výměna", tak sešit "Alpha 3: Výplata vlků" je pak ještě jasnější odpovědí na moje stížnosti, protože hned od začátku je zde akce až dost, skoro až beze slov, takže vám možná ani nebude jasné, co se to tu děje. Ale to všechno se děje vlastně proto, abychom mohli dojít určité konkluze. První tři knihy totiž tvoří určitou trilogii, kterou by klidně bylo možné označit za uzavřenou, i když je zde otevřený prostor pro pokračování. Což se také nakonec naplnilo, protože česky vyšel ještě jeden díl, ale stále je to málo, protože v originále už je sešitů celkem třináct, nemluvě o tom, že ještě existuje spin-off "Alpha premières armes ".

Série se podle všeho na českém trhu moc dobře neprodávala, i když si říkám, že v tomhle případě je to škoda. Třeba ve srovnání se sérií "Vlad" má "Alpha" rostoucí kvalitu, což je patrné i na třetí knize, která je přesto stále nevyrovnaná. Je to dáno především tím, že v závěru bylo potřeba vysvětlit všechno co se stalo, a tak je zde několik stránek velmi ukecaných a je vidět, že to, co se děje, se děje opravdu jen proto, aby postavy mohly odhalit svoje motivace a záměry, což je jednoznačně určeno pro čtenáře. Tohle nevychází ze situace, ale prostě z potřeby vysvětlit. V téhle fázi ukazuje Mythic trochu té scenáristické kostrbatosti, což je na škodu příběhu, ale aspoň je vidět, že to má promyšlené a že ví, o co mu šlo. A ono to funguje.

Sešit "Alpha 3: Výplata vlků" je stále především špionážní politický thriller a jako takový stále funguje. Akce na začátku vyvažuje ukecaný konec, navíc jsou zde celkem zajímavé zvraty, kde se i Alpha konečně dostane trochu do akce a příběh se kolem něj točí o něco více. Je ale škoda, že některé postavy, které zde měly prostor, ho tentokrát skoro nemají. Je vidět, že sloužily většinou jen jednomu účelu, což opět ukazuje na scenáristickou nevyváženost, ale všechno vede k závěru, který nějakým způsobem dává smysl, což považuji za přijatelné. Není to dokonalé, ale pořád si myslím, že je na sérii vidět, že se s každým další číslem zlepšuje. Navíc se Žigunovovi skutečně skvěle podařilo zachytit dobu počátku 90. let. Je to v účesech, je to v oblečení, je to v celkovém pochopení té zvláštní doby.

Chce se říct, že výměna sérii v určitém ohledu prospěla, protože Mythic je přece jen akčnější než Pascal Renard, ale i on má své mouchy, které jsou především v tom, že někdy je z toho moc cítit ten scenáristický úmysl. Jednoduše dění tak hezky nevyplývá samo ze sebe, ale něco je moc nucené. I tak je sešit "Alpha 3: Výplata vlků" zatím tím nejlepším, který v sérii česky vyšel. Skoro si myslím, že by bylo nejlepší, kdyby se s touto knihou v češtině skončilo, protože bychom měli jednu uzavřenou trilogii, která by mohla, ale nemusela pokračovat. Ještě jednoho dílu jsme se ale dočkali, tak jsem docela zvědavý, kam Mythic příběh zavedl dále.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Alpha 1: Výměna"
"Alpha 2: Bogdanovův klan"

Žádné komentáře:

Okomentovat