2018-12-07

#1865: Vzpoura mozků: Odysseus - 50 %


Vzpoura mozků: Odysseus
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2018. Vydání má 56 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.

Scénář: Václav Šorel
Kresba: Jiří Petráček

Komiksy "Vzpoura mozků" a "Galaxia" patří dle mého názoru k tomu nejlepšímu, co kdy v časopise "ABC", ale vůbec v českém komiksu vycházelo. Václav Šorel si za tyto komiksy u mě - a nejen u mě - vysloužil nehynoucí vděk, protože tohle skutečně jsou dobré sci-fi příběhy, které v sobě mají krásu z objevování něčeho nového, ale i strach z toho, co tam na nás může čekat. Jasně, ty příběhy se aktuálně mohou jevit trochu naivní, ale vznikaly v určité době. Mimochodem se jedná o příběhy, které jsou na sebe lehce, i když ne zrovna kompaktně navázané. Ale ty spojitosti tam je možné najít. A tak - i podle názvu - je zřejmé, že komiks "Vzpoura mozků: Odysseus" bude třetím příběhem do trojice. A je tomu skutečně tak. Komiks navazuje především na příběh "Galaxia". Zajímavostí komiksu "Vzpoura mozků: Odysseus" je pak skutečnost, že příběh původně vyšel v románové podobě, a to v roce 2015, kdy se tak trilogie poprvé uzavřela, neboť původní dva komiksy také vyšly jako romány. Tentokrát se dočkáváme uzavření trilogie i v tom komiksovém provedení.

Komiks "Vzpoura mozků: Odysseus" se od svých dvou předchůdců liší, a to především v kresbě, protože tu už nemohl obstarat legendární František Kobík (zemřel v roce 2006), ale postaral se o ní Jiří Petráček, který se stal Šorelovým celkem častým spolupracovníkem, jak jsme mohli vidět třeba na komiksech "Biggles" nebo "Zkáza planety Země". Kresba z mého pohledu vlastně vůbec není problém. Jasně, František Kobík byl takový temnější, což dávalo komiksu hned trochu jinou náladu, ale líbí se mi, jak Jiří Petráček pracuje se svou tenkou linkou. Svědčí jí vykreslení jak historické části příběhu, kam se dostávají postavy v podstatě i trochu zbytečně, ale dobře zde vypadají i vesmírná tělesa a hlavně technické vymoženosti včetně raket. Tam jsem měl takový ten příjemný pocit, že tohle je komiks z "ABC" a že se mi to vlastně líbí. Jenže...

Jenže pak je tu scénář Václava Šorela. Ať už se mi jeho původní komiksy líbily, jak chtěly, tak komiks "Vzpoura mozků: Odysseus" mi prostě nesedl. Scenáristicky je zde jeden zásadní problém. Tenhle příběh vznikl před pár lety, respektive v románové podobě byl vydán před pár lety. Od komiksu "Galaxia" ho dělí třicet let, ale není to na tom vůbec znát. Jako kdyby se Václav Šorel spisovatelsky nevyvinul, jako kdyby chtěl za každou cenu zachovat retro nádech původních dvou příběhů. Jenže jako současný komiks, jako komiks dnes vydaný, to prostě nefunguje. Je top patrné především na dialozích, kterých nejen, že je zbytečně moc, ale jsou svým jazykem takové zvláštní, hezky neplynou. Jako kdyby lidé takhle nemluvili. Je to příliš strojené. Dějově je to taková houpačka, tam a zpátky, kdy ale skutečně máte pocit, že se jedná o sci-fi, kde jsou sem tam odborné termíny, což funguje, ale logika příběhu samotná je spíše opřená prostě o potřebu odvyprávět to, co mělo být odvyprávěno.

Komiks "Vzpoura mozků: Odysseus" je sci-fi, které kritizuje současnou společnost. A místy docela tvrdě a přímo. Nejsem proti, ale vyznívá to skoro rušivě, protože ty kritické výkřiky se objeví najednou, nečekaně. Útočí se na to, jak lidé narušují klasické hodnoty, jak je potřeba u nich zůstat a zachovat tak lidstvo v té nejlepší možné - domněle nejlepší - podobě. Proč ne. Sci-fi s poselstvím je dobré. Jen po dočtení komiksu "Vzpoura mozků: Odysseus" budete mít pocit, že se příběh vlastně nikam neposunul a že by skoro bylo jedno, kdyby se skončilo dějem v komiksu "Galaxia". Myslím si, že "Vzpoura mozků: Odysseus" je splněným přáním mnoha komiksových fandů, ale už je otázkou, jestli komiks dostojí očekáváním, anebo čtenář prostě přijme příběh bez kritického pohledu jen s tím, že to je další Šorel a tak musí být skvělý. Bohužel není.

Komiks "Vzpoura mozků: Odysseus" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat