2018-11-12

#1846 : Colby 1: Výška mínus třicet - 50 %


Colby 1: Výška mínus třicet (Colby: Altitude moins trente)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2002. Původně v této podobě vyšlo jako "Colby: Altitude moins trente" v roce 1991. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Michel Regnier Greg
Kresba: Michel Blanc-Dumont


V případě tohoto komiksu je možné mluvit vlastně už o retro kousku, který vyšel česky na začátku tisíciletí, kdy to ještě vydavatelé zkoušeli s různými evropskými komiksy. A tak se v roce 2002 BB/art rozhodl, že to zkusí i se sérií "Colby", což rozhodně není nijak uznávaná a celkově známá série. Proč ne. Na první pohled je to dobrodružné, má to v sobě něco z amerického pulpu první poloviny minulého století a příběhově by to mohlo zaujmout. Česky nakonec vyšly dvě knihy, na třetí, která je v originále poslední, se bohužel nedostalo. Netvrdím, že je to velká ztráta, ale i tak to svědčí o tom, že tohle nebyla série, která by české komiksové fanoušky zaujala.

Dějově je příběh zvláštní, o tom žádná, člověk skoro nechápe, proč je tu nějaký úvod s armádou, proč jdou zde nějaké další postavy, když si scénář celkem bez problémů vystačí jen s jednou hlavní postavou a pak bandou záporáků. Jakmile se dostanete přes armádní úvod a spolu s pilotem amerického letectva Philipem Colbym se vrátíte do států, je to už celkem snesitelný příběh. Ten úvod s armádou je zde proto, aby se trochu definovaly postavy. Colby se svými parťáky totiž chce v Americe založit detektivní agenturu, která by mu nakonec pomoha financovat leteckou společnost, kterou by se zbytky své perutě Blue Sky rád v America založil.

Cože je první případ, který řeší a ke kterému ostatní dva parťáky skutečně skoro nepotřebuje? Jeho nadřízený ho vyšle hledat bratra, který se snažil najít nějaké to zlato nebo jiné poklady kdesi v americkém zapadákově ve Skalistých horách. Půda je zde vyprahlá, lidé zde nejsou příjemní, ale Colby se musí pokusit najít muže, který podle všeho zmizel. Hned uvítání mu dá na vědomí, že je na dobré stopě, protože po něm jdou. A v městečku, kam se dostal, skutečně není mnoho přátelských tváří, na které by se mohl spolehnout. Ale naštěstí je tu scenáristická deux ex machina, která hrdinu zachrání ve chvíli, kdy to nejvíce potřebuje. Na druhou stranu, v tomhle případě má ten zásah shůry alespoň nějaké lehké základy v ději.

Na knihu "Colby 1: Výška mínus třicet" jsem narazil v antikvariátu a popravdě se není moc čemu divit, že její druhý díl skončil jako levná kniha ve výprodeji. Nevím, možná je druhý díl skvost, ale ten první je prostě jen průměrný dobrodružný příběh s kriminální zápletkou, která není zbytečně moc vyhrocena a spoléhá se na to, že se záchrana objeví v tu pravou chvíli. Jako jednohubka je to docela ucházející, ale je celkem jasné, že tohle nemohlo na českém trhu moc obstát. V současné době je takový příběh určen spíše milovníkům béček než širokému čtenářstvu. Ale je docela zajímavé, co všechno se snažilo na českém komiksovém trhu uspět.

Žádné komentáře:

Okomentovat