2018-08-29

#1793: Kočky útočí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles" - 60 %


Kočky útočí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles" (Herding Cats - A Sarah's Scribbles Collection)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Herding Cats - A Sarah's Scribbles Collection" v roce 2018. České vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Sarah Andersen
Kresba: Sarah Andersen


Sarah Andersen má u nás za sebou dvě celkem úspěšné sbírky "Dospělost je mýtus: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"" a "Ubulená hromádka štěstí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"", ale je to především skutečnost, že je dostupná na internetu, která z ní udělala tak trochu fenomén. Její postavičku - do jisté míry autobiografickou - tak znají i lidé, kteří možná ani netuší, že autorkou je Sarah, možná tu holku prostě mají jen za jeden z ksichtů, které se používají pro meme. A moc se není čemu divit, protože některé ty expresivní výrazy, kterými se postava, respektive její autorka prezentuje, jsou skutečně vhodné k tou, aby se používaly ve vtipech, kde se to s emocemi trochu přehání. Autorka tak sama činí.

Sbírka "Kočky útočí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"" je tedy již třetí knihou, která u nás od Sarah Andersen vyšla. A je to přesně to, co od Sarah očekáváte. Jsou zde stripy o kočkách, pár o psech, stripy vztahové, stripy o menstruaci, ale především pak stripy o tom, jak má člověk někdy problémy být člověkem a jak je komplikované vylézt z postele a dělat to, co by člověk dělat měl. Přiznám se, že je na jednu stranu fajn, že se Sarah drží toho, co u ní fungovalo, na stranu druhou už se to jeví trochu ohrané. Pokud byste knihu "Kočky útočí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"" četli jako první, možná to na vás bude mít ten správný efekt, ale takhle je to potřetí hodně o tom samém, což mě chvílemi docela nudilo.

Zajímavostí je poslední část, která má skoro třicet stránek a je nazvána "Tvorba ve 21. století: Příručka pro mladého kreativního člověka". Ten název je trochu zavádějící, nejedná se o příručku, ale prostě o nějakou tu radu, kterou dává lidem, jež jsou výtvarníci sama Sarah, a to na základě vlastních zkušeností. Je to její pohled, její zkušenosti, není to nic objevného a není to ani nic extra zajímavého, i když je to doplněno jejími kresbičkami. Ale ano, ukazuje to na zajímavou skutečnost. Internet je místem, které vás může snadno odsoudit, a to i přesto, že máte talent. Stačí, aby se našel jeden blbec. A opravdu se to stává. Jinak Sarah omílá v podstatě jen staré pravdy a pravidla, která se o tvorbě tak nějak standardně šíří - tvořte, oslovujte, nechte se směrovat konstruktivní kritikou a kašlete na blbce, kteří jen nadávají.

U sbírky "Kočky útočí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"" jsem měl pocit, že Sarah Andersen chtěla vytvořit něco, co bude trochu hlubší. Anebo neměla dost svých klasických stripů, které by mohla použít a vytvořit tak nějak standardně dlouhou sbírku. Chce oslovit introvertní umělce, kteří se doma bojí cokoli zveřejnit, myslí si, že všechno, co tvoří jsou kraviny. A jo, je ať to zkusí publikovat, hledají místa, kde je rovnou nekopnou do zadku. Ale rozhodně nelze říct, že tím něčím navíc Sarah nějak výrazně posunula smysl knihy. Ta měla být pořád zábavná. Je taková, ale už ne do té míry, že si budete ze čtení "Kočky útočí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"" odnášet něco více. Jestli bude čtvrtá kniha, jsem docela zvědavý na to, jestli se sama Sarah někam posune - o čemž také píše - anebo zůstane zaseknutá pořád u toho samého, což v její případě může vyčpět.

Komiks "Kočky útočí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Dospělost je mýtus: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles""
"Ubulená hromádka štěstí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles""

Žádné komentáře:

Okomentovat