2018-07-08

#1745: Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky - 45 %


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky (The Hobbit Graphic Novel)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2007. Původně v tomto vydání vyšlo jako "The Hobbit Graphic Novel" v roce 1990. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 398 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Sean Deming, Charles Dixon podle příběhu J. R. R. Tolkiena
Kresba: David Wenzel

Kniha "Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky" je jednou z těch, které mi už docela dlouhou dobu čekají v knihovně, ale nějak jsem neměl čas a možná ani chuť se do nich začíst. Nakonec se to povedlo, i když mě trochu děsilo, že je v knize docela dost textu. Přece jen v komiksu to tolik nemusím, jsem raději, když toho více řekne obraz. Na druhou stranu se musí nechat, že je to pořád adaptace knihy, která sice není tak ukecaná jako "Pán prstenů", ale pořád je toho textu v ní hodně. Mimochodem, česká verze z roku 2007, kterou recenzuji, protože ji mám doma, není prvním českým vydáním. K tomu došlo už roku 2003 u Mladé fronty, ale nikoli v pevné vazbě, jako je tomu v případě vydání u Arga. V konečném důsledku se ale jedná o komiks stejný.

Jak jsem se obával text, tak se moje obavy naplnily, protože jsem komiks četl celý týden, a to rozhodně není tak obsáhlý jako kniha, kterou jsem rozhodně tak dlouho nečetl. Když jsem knihu otevřel a začetl jsem se, byl jsem prostě zklamaný. Já vím, že kniha už je starší (originál poprvé vyšel v roce 1989), ale to by a samo o sobě nemělo vadit. Přesto jsem měl pocit, že čtu něco nesmírně nudného a dělala to právě kresba, která mi přišla taková nedynamická, jako kdyby autor kreslil momentky, které na sebe navazují hlavně tím, jaký je u nich doplňkový text. Kdyby bylo panelů méně a jednalo by se o ilustrace, skoro jsem si říkal, že by to bylo ku prospěchu. Ilustrovaná kniha by vyzněla lépe než komiksová adaptace.

Co se týká samotného zadaptování knihy do formy komiksu, přišla mi velmi otrocká. Jako kdyby se scenáristé báli trochu více zaexperimentovat, jako kdyby nechtěli nic vynechat, jako kdyby chtěli, aby to byla skutečně jen adaptace, bez ničeho navíc. A z hlediska scenáristického tam dle mého nic navíc není, věty jsou kopírovány ve dlouhých shlucích, což se mi prostě nelíbilo. Hlavně v souladu s kresbou, která ještě umocňuje dojem statického. A to je přitom celý příběh založený na cestě, na tom, že postavy (hobit čaroděj a trpaslíci) někam putují. Není zde ale pořádně ani jedna scéna, která by byla vyhrocená, všechno je v jednom unylém tempu. Je to škoda, protože on má v sobě akční potenciál, i když to je především pohádka.

Když v knize "Hobit aneb cesta tam a zase zpátky" v podstatě nedošlo na bitvu pěti armád, nevadilo mi to. Ale v případě komiksového provedení jsem si říkal, že by to mohl být ten pomyslný vrchol děje, který ale logicky nepřišel, protože se jedná o adaptaci poměrně věrnou. Když se pak na komiks zpětně podíváte, vlastně máte pocit, že je vrcholem scéna s Glumem, které je dle mého názoru věnováno až moc prostoru, i když se samozřejmě jedná o scénu velmi zásadní, a to jak pro "Hobita", tak následně i pro "Pána prstenů". V konečném důsledku tak pro mě komiksové provedení knihy "Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky" zůstává docela zklamáním, které má hezkou kresbu, ale ta mi nepřišla jako vhodná pro komiks.

Žádné komentáře:

Okomentovat