2015-10-22

#1021: 100 nábojů 10: Dekadence - 90 %

100 nábojů 10: Dekadence (100 Bullets: Decayed)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako díly 68 až 75 série "100 Bullets" u Vertiga. Souborně vyšlo jako "100 Bullets: Decayed" u Vertiga v roce 2006. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Eduardo Risso

Tohle je jako balzám na duši. Konečně vyšla další kniha ze série "100 nábojů"! Tedy samozřejmě mám na mysli, že vyšla česky. Ta původní verze už je venku nějakou dobu, a to dobu docela dlouhou. Ale tak BB/art trochu zvolnil, což se mu nedivím, protože je toho ještě hodně, co je třeba prodat. Nakonec jsme se však všichni dočkali a můžeme si užívat další kriminální nářez. A co si budeme povídat, tenhle kriminální nářez není o nic horší než třeba Brubakerův "Criminal". Ano, tady narážím hlavně na kvalitu, protože obě série si zaslouží vaši zvýšenou pozornost. Tak se pusťme do desátého dílu "100 nábojů". I když už jsme v druhé polovině, vlastně s touhle knihou za sebou budete mít tři čtvrtiny příběhu, rozhodně nejsme na konci a pořád se něco děje.

I když to na první pohled vypadá, že systém stovky nábojů už je opuštěn a že už jde jenom o to, jak se bude vyvíjet celkový příběh, tak můžete zůstat klidní, protože i tentokrát dojde na kufřík a další zajímavé osudy, které jsou s ním spojeny. Opět jsou zde lidé, kteří se mají rozhodnout, co s kufříkem udělat. Opět je zde agent Graves a jeho minutemeni, kteří se probouzejí z "hibernace" a pomáhá jim v tom tajemné slůvko Croatoa. Graves si sbírá údernou jednotku, která získává stále jasnější a jasnější obrysy v plánu, který vás napadne, ale který také není úplně jasný. O co vlastně Gravesovi jde? O pomstu? O svržení Trustu? O zesměšnění všech rodin? Přesně ještě říct nemůžeme. Možná o všechno najednou. Tápání ale vůbec nevadí, protože cesta k cíli je pořád neskutečně napínavá, neskutečně promyšlená a jsou zde postavy a jejich vztahy, které chcete poznávat. Budete je doslova hltat.

Sledujeme minulost, sledujeme současnost. Vidíme, co se děje mezi jednotlivými rodinami Trustu, sledujeme Gravese a jeho počínání, sledujeme jednotlivé - minulé i současné - minutemeny a zaměřujeme se i na lidi, o kterých nic nevíme, a kteří už nemusejí do příběhu dále zasáhnout. Brian Azzarello má ale všechno pevně v rukou a vede vás světem, který je krutý, který je drsný, ale v kterém se odehrávají příběhy, jež vás zajímají. Dějově se série posouvá dál, vyřeší se některé "problémy" mezi rodinami, a dojde také k oživení jednoho z dalších minutemenů. Přitom pořád sledujete i životy obyčejných lidí, na kterých ale není nic nudného, protože vy víte, že to všechno má vliv na to, kam se série posune. Ne, "100 nábojů" je prostě série, která neumí být nudná. Strhne vás, vcucne vás a nebude vás chtít pustit. A vy víte, že to je jedna z těch sérií, kde může umřít kdokoli, ale kde jsou zároveň drsní chlapi, u kterých chcete, aby někoho sejmuli.

O tom, jestli je důležitější scénárista nebo kreslíř se bavit nechci, ale Darwyn Cooke ve svém úvodu zdůraznil jednu zásadní skutečnost - "100 nábojů" by nikdy nebylo stejných, pokud by je nekreslil právě Eduardo Risso. Jeho kresba je jedinečná, je nádherně temná a je skvěle doplňována barvami Patricie Mulvihill. Tohle je kresba, která vás drží i ve chvíli, kdy se scéna nezaměřuje na hlavní dění, ale na vedlejší scény. Azzarello a Risso tohle používají docela často a jako vypravěčský prvek je to naprosto skvělé. Musíte se pak kresbě věnovat mnohem více, musíte se snažit o to, abyste nejen četli, ale i pozorovali a vnímali. To je moc dobře. Kniha "100 nábojů 10: Dekadence" je další skvělou ukázkou spolupráce těchto dvou tvůrců, kteří dokazují, že komiks není jen o scénáristovi a kreslíři, ale je o obou, protože vždy společně vytvářejí jedinečnost díla.

Komiks "100 nábojů 10: Dekadence" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:

7 komentářů:

  1. Paaaani,narazil jsem na to nahodou v jednom 10 let starem vydani Crwe,tam se to jmenuje 100 NABOJU,a jelikoz se mi to zalibilo,zacal jsem patrat. A teda cumim jak umim nad Tvym hodnocenim kazdeho dilu :O takze asi dalsi serie,kterou zacnu sbirat,a tudiz bych rad vedel jednu vec - zda netusis,kolik by toho celkove melo byt dilu :) ...

    OdpovědětVymazat
  2. oprava : v ty Crwi se to jmenuje 100 KULEK,sem chtel napsat :DD ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné. No mě ta série dostala natolik, že to je jedna z mála, kterou jsem musel dočíst ještě v AJ než to u nás vyjde. Celkem je to 13 knih a BB/art by to snad měl i dovydat :-)

      Vymazat
  3. Tak to by slo,ja se bal,aby to neslo do desitek pokracovani,to bych se na to vyprd :) Jdu se shanet po prvnim dilu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si pak sérii užij :-)

      Vymazat
    2. V to doufam,ze uziju ;) Dneska mi dorazily posledni dve knizky Kustka,takze muzu rozjet neco novyho :D

      Vymazat
    3. Jo Kůstek, když jsem ho poprvý četl, byl jsem unešenej

      Vymazat