2015-06-03

#928: Poznejte konečně pravé Želvy Ninja

Teenage Mutant Ninja Turtles
Teenage Mutant Ninja Turtles
Teenage Mutant Ninja Turtles
Heroes in a half-shell


Tuhle znělku prostě miluju! Znáte je všichni. Ale známe je ale doopravdy? Leonardo, Rafael, Michelangelo a Donatello se v Čechách proslavili jako hrdinové kresleného seriálu pro děti. Původní komiks "Želvy Ninja", určený dospělým, ale u nás vychází až teď! Generaci dnešních třicátníků přenese zpátky do doby bez tabletů a dálkových ovladačů a jejich děti se s želvami poznají rovnou v podobě, která obrovský fenomén odstartovala. 
Kevin Eastman

Původně vznikly "Želvy Ninja" jako undergroundový komiks pro dospělé. Vymysleli si je doma na koleni mladí talentovaní umělci Kevin Eastman a Peter Laird, kteří si v té době na tisk prvního sešitu půjčovali tisíc dolarů a distribuci do obchodů museli řešit sami. Kreslené příběhy o čtyřech antropomorfních želvích mutantech a jejich učiteli mistru Třískovi si záhy oblíbila řada čtenářů a všimli si jich i filmoví producenti. Ti "Želvy Ninja" přizpůsobili dětským divákům a zahájili tak jejich vítězné tažení celým světem a napříč generacemi. 

"Je překvapující, že i třicet let poté je tu taková spousta fanoušků. S "Želvami" přišel do styku každý jinak - ať už to byl původní komiks, videohry, kreslené série anebo zfilmované verze. Když jsme někde na vystoupení, chodí za námi pro podpisy dospělí lidé s hračkami z dob, kdy jim bylo šest let. Na našich akcích potkáváme rodiče, letité fanoušky Želv, i jejich děti, které "Želvy" teprve objevují. A všichni na sobě mají ty kostýmy! To je naprosto ohromující," říká jeden z autorů kultovního komiksu Eastman. 
Peter Laird

Američtí diváci se poprvé s "Želvami Ninja" setkali v roce 1987. Na první, pětidílnou sérii navazovala další a další pokračování, a tak se na začátku 90. let rozrostl seriál do více než sedmdesáti epizod. Na ty se pokusili navázat film (od roku 1990 dodnes jich bylo natočeno pět) i tvůrci videoher. 

Také u nás, i když o něco později, v roce 1991, se "Želvy Ninja" proslavily díky seriálu. Ten byl pro českého diváka naprostou novinkou především formou zpracování. Kreslené sci-fi zaměřené na starší děti si získalo tak velkou oblibu, až "Želvy Ninja" přerostly v absolutní kult. A ten svoji sílu neztrácí ani po letech. Zasáhl několik generací a stěží byste našli někoho, kdo "Želváky" nezná.

Čeština je po angličtině prvním jazykem, ve kterém se kolorovaná verze původního komiksu "Želvy Ninja" objeví. Svazků komiksu "Želvy Ninja" bude celkem 40 a vycházet budou postupně. Komu se podaří pořídit kompletní sérii, může se těšit na hřbet, na kterém se objeví po správném seřazení jednotlivých svazků portrét hlavních hrdinů.


Jednička vyšla už v úterý 2. června! K dostání bude v e-shopu vydavatelství Comics Centrum, v knihkupectvích a v trafikách.

3 komentáře:

  1. Anonymní3/6/15 09:10

    Tenhle článek jsem už včera čet někde jinde a byl skoro slovo od slova stejný. To se může ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tisková zpráva, kterou vydalo přímo nakladatelství Comics Centrum, takže to se může :-)

      Vymazat
  2. A ja uz se tesil na recenzi :). Uz je mam doma hezky jeste zabaleny a jsem fakt zvedavej, jaky to bude. Krome serialu a filmu s nima nemam zadnou zkusenost a jsem zvedavej, jestli to bude opravdu ciste pro "dospeli" publikum :)

    OdpovědětVymazat